Elképesztő: Oroszország kiejtette Spanyolországot

VIDEÓKKAL – A torna eddigi talán legnagyobb meglepetését hozta a labdarúgó-világbajnokság első mai nyolcaddöntője. A mérkőzés előtt a hazaiakon kívül mindenki spanyol győzelmet várt, előnybe is kerültek a hispánok, azonban az oroszok egyenlítettek, majd kibekkeltek mindent a tizenegyespárbajig. Ott Koke és Iago Aspas is hibázott, az oroszok közül azonban senki sem, így a házigazda, amelyet előzetesen minden idők leggyengébb hazai csapatának tituláltak, már a legjobb nyolc között jár, s várja az esti horvát-dán párharc győztesét.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Fernando Hierro meghúzta a váratlant a kezdőcsapat kijelölésénél, Iniesta és Thiago Alcantara helyett ugyanis Kokénak és Marco Asensiónak szavazott bizalmat.

A 2010-es vb-győztes bizakodva várhatta a találkozót, legutóbbi 23 meccsén ugyanis kivétel nélkül gólt szerzett – szám szerint 67-et -, az oroszoknak pedig a legutóbbi három egymás elleni találkozón 10-szer köszönt be.

Az első 10 percben nem sok minden történt, utána viszont az első veszélyes helyzetből megszerezték a vezetést a spanyolok. Nacho harcolt ki szabadrúgást a 16-os oldalánál, Asensio tekert középre, Sergio Ramos és Szergej Ignasevics bírkózása közben pedig az orosz hátvédről a saját kapujába pattant a labda.

Az előny tudatában a spanyolok magabiztosan passzolgattak, az oroszok pedig nem igazán mertek kitámadni.

A 36. percig kellett várni az első valamirevaló orosz lehetőségre, Golovin tekert egy szép akció végén a tizenhatos vonaláról a bal kapufa mellé. Nem sokkal később szöglethez jutott a Szbornaja, Dzjuba fejese Piquet kezére pattant, Björn Kuipers pedig büntetőt ítélt.

A tizenegyeshez az azt kiharcoló Zenit-támadó állt oda, aki nem hibázott, így kis túlzással a semmiből egyenlített a házigazda.

A vezetés tudatában túlságosan elkényelmesedő spanyolok ráfizettek a nyugalomra és bár a félidő hajráját megnyomták ugyan, csak helyzetekig jutottak, így az első játékrész 1-1-el ért véget.

A 15 perces pihenő után sem változott a játék képe, a La Roja nyomasztó mezőnyfölényben játszott, az oroszok erejét felemésztette a védekezés. A tizenhatos előterében azonban megállt a tudomány, nem hogy ziccerig, komoly lehetőségig sem jutottak Iscoék.

Hierro, a spanyolok szövetségi kapitánya a 67. percig várt az első változtatással, akkor David Silva helyett Andrés Iniestát küldte pályára, majd Dani Carvajal jött a térdét fájlaló Nacho helyére. Ők sem igazán tudtak azonban érdemben javítani a látottakon, ahogyan a hajrában a Diego Costát váltó Iago Aspas sem.

A félidő végét megint próbálták megnyomni a spnanyolok, Iniesta és Aspas lövésénél azonban Akinfejev a helyén volt, így nem született újabb gól, jöhetett a vb első hosszabbítása.

Az új szabályok értelmében mindkét csapat egy-egy extra cseréhez jutott, a ráadásnak azonban a rendes játékidőben még pályán lévőkkel vágtak neki a felek. A 97. percben aztán eljött a történelmi pillanat, Kuzjajev helyett Jerohin érkezett az oroszokhoz negyedik változtatásként.

Sajnos a hosszabbítás első félideje ugyanolyan büntetés volt a sportág szerelmeseinek, mint a komplett második 45 perc: a spanyolok gurigáztak a tizenhatos előterében a betömörülő orosz védelem előtt, Akinfejevet azonban nem tették próbára.

A hosszabbítás második félidejének elején aztán végre történt valami labdarúgásra emlékeztető momentum, az Asensio helyett becserélt Rodrigo ment el a jobbszélen, éles szögből leadott lövését azonban bravúrral hárította az orosz kapus, a kipattanót pedig Carvajal a blokkba lőtte.

Oroszország terve bevált, eljutott a büntetőkig, a spanyolok részéről viszont érthetetlen volt, hogy miért engedték a mérkőzést a tizenegyesekig.

Iniesta lőtte az elsőt, magabiztosan helyezett a kapuba, az oroszoktól Szmolov kezdett, ő sem hibázott. A második körben Pique és Ignasevics sem hibázott, Koke azonban kihagyta, Golovin pedig belőtte, így lépéselőnybe kerültek a hazaiak. Sergio Ramos következett, ő betalált, ám Cserisev is, így nehéz helyzetbe kerültek a spanyolok – Iago Aspasnak mindenképpen be kellett találnia. Akinfejev azonban lábbal hárított, így hatalmas meglepetésre a házigazda jutott a legjobb nyolc közé.

Az oroszok 1970 után jutottak ismét negyeddöntőbe egy focivébén, akkor ezt még természetesen Szovjetunió néven tették meg.

A spanyolok ugyan jobban szerepeltek, mint négy éve, amikor a csoportkört sem élték túl, de sem a mai, sem pedig a tornán összességében mutatott teljesítményükre nem lehetnek túlzottan büszkék. Egy győzelmet arattak, az is egy kicentizett siker volt Irán ellen, míg a portugálok és a marokkóiak ellen is csak egy pontra futotta erejükből. Jó kérdés, hogy mennyire volt jó döntés Julen Lopeteguit egy nappal a vébé kezdete előtt kirúgni. Erre már valószínűleg sosem kapunk választ…

A kiemelt kép forrása: thehindu.com

Leave a Reply