Gigantikus kínszenvedés végén horvát továbbjutás Dánia ellen

VIDEÓKKAL – A másik mai nyolcaddöntő is tizenegyesekkel dőlt el az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. Horvátország és Dánia mérkőzése pedig remekül kezdődött, hiszen a dánok már az 57. másodpercben előnybe kerültek, majd a horvátok négy perccel később egalizáltak. Ezután nem sok labdarúgásra emlékeztető jelenetnek lehettünk szemtanúi. A 114. percben 11-est kapott Horvátország, de Luka Modrics hibázott. A párbajban azonban a dánok rontottak többet, így déli szomszédunk 1998 után ismét negyeddöntős egy világbajnokságon.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A horvátok három győzelemmel, magabiztosan jutottak tovább a csoportjukból, megverték Nigériát, álomjátékkal nullázták le az argentinokat, majd egy felforgatott csapattal is simán verték Izlandot. A dánok a Peru elleni sikerrel kezdtek, majd az ausztrálok elleni döntetlen azt jelentette, hogy a franciákkal egy békés, gólnélküli döntetlennel mindkét csapat továbbjutott.

A horvátoknál az Izland elleni pihentetést követően Luka Modrics és Ivan Perisics mellé visszatértek a többiek, a dán kezdőben nem volt különösebb meglepetés.

Ahogy arról kora este hírt adtam, a házigazda orosz válogatott hatalmas meglepetésre kiejtette Spanyolországot a labdarúgó-világbajnokságról, miután 11-esekkel 4:3-ra győzött. Így az lebeghetett a horvát és a dán válogatott tagjainak szeme előtt is, hogy győzelem esetén a hispánoknál lényegesen gyengébb játékerőt képviselő, ugyanakkor hatalmas küzdeni tudásról tanúbizonyságot tett házigazdákkal kerülhetnek szembe a negyeddöntőben.

Eleinte úgy tünt, mindkét együttes hamar dűlőre akarja vinni a dolgot, ugyanis Dánia már az 56. másodpercben megszerezte a vezetést Mathias Jörgensen góljával, ami a vb-k történetének 12. leggyorsabb találata volt. Csak viszonyításképpen, a focivébék eddigi leggyorsabb gólja 2002-ben született, amikor a török Hakan Sükür már 11 másodperc elteltével megtalálta a labda számára a kapuba vezető utat. Ezen a tornán azonban eddig ez a leggyorsabb gól.

Jörgensen találatával egyébként a Huddersfield Townak is van most már vb-n gólt szerző játékosa.

A horvátok finoman szólva sem estek kétségbe, a 4. percben máris jött az egyenlítés. Rebics és Vrsaljko indultak meg a jobbszélen, majd utóbbi beadása után a dán védőkön flipperezett egyet a labda, mielőtt Mario Mandzsukics elé került, aki nem sokat hezitált, Kasper Schmeichel kapujába lőtt.

A 21. percben Mandzsukics reklamált egy lerántásért tizenegyest, de az argentin Pitana nem akart videózni, majd a túloldalon Martin Braithwaite lövését védte Szubasics.

A 30. percben Rakitics és Perisics is lőhetett a tizenhatoson belülről, de a védők jól dolgoztak össze Scmeichellel. A folytatásban is a horvátok maradtak aktívabbak, több kisebb helyzetük is akadt, a dánok inkább kontrákra vártak.

Az első félidő végén egy újabb nagy bedobás után került Christian Eriksen elé a labda, aki zseniálisan emelt kapura, a labda a két kapufa találkozásánál landolt.

A második félidő elején behúzták a kéziféket a csapatok, inkább arra figyeltek, hogy hibát ne kövessenek el, senki nem akart kockázatot vállalni.

A félidő közepén Thomas Delaney mutatott be egy szép szólót, de a lövését blokkolták a horvát védők. A 72. percben a csereként beállt Nicolai Jörgensen lőtt kapura, de Szubasics védett.

A horvátok érthetetlenül visszafogottak voltak, semmit nem mutattak.

A horvátok az utolsó 15 percben kapcsoltak, hogy ennek rossz vége is lehet, volt pár kósza lövésük, de aztán minden maradt a régiben.

A 86. percben Rebics cselezte be magát a tizenhatoson belülre, de Perisics elől elpöckölték a labdát az utolsó pillanatban. A 92. percben még Rakitics lőtt kapu mellé, jöhetett a nap második meccsén is a hosszabbítás.

Sajnos a ráadásban sem változott sok minden, a dánok, ha lehet kicsit bátrabban fociztak, de a szokásos nagy bedobásokon és szögleteken kívül sok szituációból nem tudtak veszélyeztetni, a horvátok továbbra is szenvedtek, ők még ennyit sem mutattak.

A hosszabbításban Perisicset és Mandzsukicsot is lehozta Dalics, a dán kapitány beküldte Sistót, aki a ráadás második felében tekert Szubasics kapuja mellé.

A 114. percben Modrics ugratta ki Rebicset, aki egyedül tört kapura. Miután eltolta a labdát Schmeichel mellett Mathias Jörgensen rúgta fel, az argentin Pitana tizenegyest ítélt, Jörgensen pedig sárga lapot kapott.

Moszkvában még videóztak kicsit, majd Modrics végezhette el a büntetőt, de Schmeichel hatalmas bravúrral fogta a tizenegyest, ki se jött róla a labda.

A büntetőpárbajt a dánok kezdték, Christian Eriksen lövését Szubasics a kapufára lőtte, majd Schmeichel is védett, lábbal tolta ki Milan Badelj lövését.

A második körben Kjaer és Kramarics is belőtte a tizenegyesét, majd Krohn-Dehli sem hibázott és Modrics is belőtte most, laposan középre, de nem volt messze a dán kapus lába.

A negyedik sorozatot Lasse Schöne kezdte, akinek a lövését Szubasics kiütötte, majd Pivarics is rontott, újra Schmeichel tudott védeni. Az ötödik körben Nicolai Jörgensen is hibázott, a mindent eldöntő ötödik horvát tizenegyesre pedig Ivan Rakitics érkezett, aki nem hibázott és a legjobb nyolc közé lőtte a horvátokat.

A horvátok az oroszokkal találkoznak majd a negyeddöntőben, ahová 1998, a Suker-féle “bronzgeneráció” menetelése óta először jutottak el.

A kiemelt kép forrása: FIFA/Getty Images/Patrick Smith

Leave a Reply