Sportudvar 2019 – Január legérdekesebb írásai

Vészesen közeleg az év (és az évtized) vége, ezért a legtöbb sajtótermékhez hasonlóan a Sportudvar is igyekszik összefoglalni 2019 legfontosabb, legérdekesebb történéseit. Ezúttal a legnagyobb érdeklődésre számot tartó írásokon keresztül tekintek vissza arra, hogy mikor mi volt a legfőbb beszédtéma a sportban. Kezdésként természetesen az esztendő első gyermeke, a január kerül górcső alá.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Szokás szerint az új év első sporteseménye a darts-világbajnokság volt, ami még december közepén vette kezdetét, döntőjére azonban már január elsején került sor. Az előzetes esélylatolgatásoknak megfelelően a világelső Michael van Gerwen nyerte meg a finálét, miután a döntőben 7-3-ra legyőzte Michael Smitht, akitől többet vártak a szakértők és a szurkolók is előzetesen, mint amit végül nyújtani tudott. Az élete első felnőtt-vb-döntőjét játszó korábbi ifjúsági világbajnokon látszódott a lámpaláz, ami miatt rengeteg kulcsfontosságú kiszállót rontott el, holott ha ezeket kidobja, akkor egy szoros, a végletekig izgalmas finálét láthattunk volna.

Január közepétől február elejéig zajlott a labdarúgó Ázsia-kupa az Egyesült Arab Emirátusokban. A tornát egyetlen magyar tévé sem közvetítette, s éppen ezért talán nem is követték annyira a hazai szurkolók. Pedig sportszakmai és diplomáciai szempontból is sok érdekességet szolgáltatott a kontinensviadal, hiszen volt olyan mérkőzés, amelyen két, egymással igen feszült viszonyban álló ország mérkőzött meg, illetve a résztvevők között találhattuk az egyaránt háború sújtotta Jement és Szíriát is. A tornát végül nagy meglepetésre a 2022-es vb-házigazda Katar válogatottja nyerte meg, amelyet még az sem hátráltatott, hogy a házigazdák elleni elődöntő során a szurkolók többek között cipőkkel dobálták meg játékosait.

Szokatlan időpontban, szokatlan helyszínen és szokatlan körülmények között került lebonyolításra január 16-án a labdarúgó Olasz Szuperkupa-mérkőzés, amelyet a bajnok Juventus és a kupadöntős AC Milan játszott. A találkozónak a szaúd-arábiai Dzsidda adott otthont. Mint köztudott, az országban nem sok jog illeti meg a nőket. Néhány éve még meccsekre sem járhattak, manapság azonban annyi előrelépés már történt, hogy családostul vagy egy férfi kísérővel kimehetnek a sporteseményekre. Ez a rendelkezés azonban nem csak a helyben lakókra, hanem a külföldiekre is vonatkozik, így a két olasz csapat drukkerhölgyei sem mehettek el egyedül vagy olyan csoporttal, amely kizárólag nőkből áll. Ebből komoly botrány robbant ki, több politikus és jogvédő szervezet is a meccs bojkottjára szólított föl. További balhék alakultak ki a mérkőzés körül, hiszen politikai feszültségek robbantak ki és egy televíziós kalózkodási ügy is mérgezte a hangulatot. A mérkőzést egyébként végül a Juventus nyerte meg.

Sajnos nem csak botrányok, hanem egy tragédia is megrázta a foci világát januárban. Emiliano Sala január 19-én klubrekordot jelentő 17 millió fontért az akkor az angol élvonalban szereplő Cardiff City-hez igazolt a francia Nantes-tól. Az argentin csatár élete legjobb félévén volt túl tavaly ősszel Nantes-ban, hiszen 12 gólt szerzett, így nem csoda, hogy a bennmaradásért küzdő Premier League-klub figyelmét is fölkeltette. Salának január 21-én kellett elutaznia új állomáshelyére, ahová azonban nem érkezett meg. Repülőgépe a La Manche-csatorna fölött eltűnt a radarokról. A brit rendőrség három napig kereste a gépet és az eltűnteket (Salát és a pilótáját), azonban mivel senkit és semmit sem talált, így beszüntette a keresést, ami ellen sokan tüntettek ilyen-olyan módon. Hogy mi lett a történet végkimenetele, a februári válogatásból kiderül.

Február legérdekesebb témáival holnap jelentkezem.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply