Ázsia-kupa: Cipőkkel dobálták meg a katari focistákat a szurkolók

VIDEÓVAL – Katar története során először bejutott a labdarúgó Ázsia-kupa döntőjébe, miután a keddi elődöntőben 4:0-ra kiütötte a házigazda Egyesült Arab Emirátusok válogatottját. A 2022-ben világbajnokságnak otthont adó miniállam játékosai nem örülhettek zavartalanul sikerüknek, mivel a feldühödött hazai szurkolók üvegekkel, flakonokkal és CIPŐKKEL dobálták meg őket. Mint ismert, az arab államok jelentős része (köztük az emirátusok is) befagyasztotta kapcsolatait Katarral, ami mindmáig komoly feszültséget szül a két fél között.

Európában a szurkolók petárdákkal vagy poharakkal, esetleg kövekkel dobálják meg a számukra nem tetsző játékosokat. Ázsiában, legalábbis az Egyesült Arab Emirátusokban egy “kicsit” más a szokás, ugyanis a szurkolók elsősorban cipőkkel “kínálták meg” a katari játékosokat a két ország közötti keddi Ázsia-kupa-elődöntő során. Nem csak cipők, hanem üvegek, flakonok és egyéb tárgyak is röpültek a katariak felé, miután Ali Almoez a 37. percben megszerezte nekik a vezetést. A cipőhajigálás az arab államok többségében inzultusnak számít.

Mint ismert, Katar és több térségbeli ország között 2017 júniusa óta van politikai háború, amikor az Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd-Arábia, Bahrein és Egyiptom fölszámolta valamennyi diplomáciai és gazdasági kapcsolatát az energiahordozókban gazdag miniállammal, mivel azzal vádolják, hogy támogatja a terrorszervezeteket, illetve szoros kapcsolatot ápol Iránnal.

Nagy meglepetésre jött össze a legjobb négy között az Egyesült Arab Emirátusok és Katar mérkőzése, hiszen előzetesen egyik csapattól sem vártak ennyire jó szereplést a szakértők. Az emírségek esetében a hazai pálya, míg Katar esetében a 2022-es világbajnoki rendezés jelent nagyon komoly bizonyítási vágyat, így alighanem ennek köszönhető, hogy idáig elmeneteltek.

A meccsnek már az előélete sem volt ugyanakkor tiszta, ugyanis az emirátusokbeli szervezők mindent elkvöettek azért, hogy senki, még csak a jeggyel rendelkező katari szurkolók se juthassanak be a stadionba, hogy övéiknek drukkolhassanak. Ezzel szemben a hírek szerint a hazai szimpatizánsok akár jegy nélkül, mindössze a személyi igazolványuk fölmutatásával bemehettek a mérkőzésre…

Ez és a dobálósdi azonban egyáltalán nem törte meg Katart, amely a félidőben 2:0-ra vezetett, végül 4:0-ra nyert, így története során első alkalommal jutott be az Ázsia-kupa döntőjébe, ahol az elődöntőben Iránt 3:0-ra verő, négyszeres győztes Japán lesz az ellenfele pénteken este, Abu-Dhabiban. Jó kérdés, hogy arra a meccsre bejuthatnak-e katari szurkolók…

A kiemelt kép forrása: SUHAIB SALEM/REUTERS

Leave a Reply