Ma rendezik a sok botránytól hemzsegő Olasz Szuperkupát

Szokatlan időpontban, szokatlan helyszínen és szokatlan körülmények között kerül lebonyolításra ma este a labdarúgó Olasz Szuperkupa-mérkőzés, amelyet a bajnok Juventus és a kupadöntős AC Milan fog vívni. A találkozónak a szaúd-arábiai Dzsidda ad otthont. Mint köztudott, az országban nem sok jog illeti meg a nőket. Néhány éve még meccsekre sem járhattak, manapság azonban annyi előrelépés már történt, hogy családostul vagy egy férfi kísérővel kimehetnek a sporteseményekre. Ez a rendelkezés azonban nem csak a helyben lakókra, hanem a külföldiekre is vonatkozik, így a két olasz csapat drukkerhölgyei sem mehetnek el egyedül vagy olyan csoporttal, amely kizárólag nőkből áll. Ebből komoly botrány robbant ki, több politikus és jogvédő szervezet is a meccs bojkottjára szólított föl. Azóta további balhék alakultak ki a mérkőzés körül, hiszen politikai feszültségek robbantak ki és egy televíziós kalózkodási ügy is mérgezi a hangulatot.

Ma, magyar idő szerint 18:30-kor veszi kezdetét a labdarúgó Olasz Szuperkupa-mérkőzés a Juventus és az AC Milan között a szaúd-arábiai Dzsiddában. Ennek az olasz foci ünnepének kellene lennie, de korántsem lesz az. A találkozó médiaszempontból már most csúnya bukás, hiszen a körülötte kialakult botrányok sorozata elhomályosítja olyan sztárok pályára lépését, mint a juventusos Cristiano Ronaldo vagy az egyelrőe még a Milant erősítő Gonzalo Higuaín.

A mérkőzés körüli bonyodalmak január 2-án kezdődtek, amikor az Olasz Labdarúgó Liga közzétette a külföldön lejátszandó mérkőzés jegyvásárlási feltételeit. A kezdeti lelkesedés pedig hamar eltűnt a szurkolók, elsősorban a hölgyek részéről, amikor kiderült, hogy a szebbik nem tagjai csak családostul vagy pedig egy férfi kísérővel mehetnek ki a dzsiddai stadionba.

Távol maradhatnak a nők Dzsiddától

Az igen furcsa feltételből rögtön óriási botrány lett a közösségi médiában és az olasz labdarúgás szereplői között is, amely egyhamar a politikai osztályhoz is eljutott. Az ügy ráadásul nem tett jót az olasz bajnokság nők elleni erőszakkal szembeni fellépést támogatni kívánó kampányának sem.

“Az a tény, hogy az Olasz Szuperkupát egy iszlám országban rendezik, ahol a nők egyedül nem, legfeljebb férfi kísérővel tudnak 

kimenni egy stadionba, lesújtó és elszomorító. Nem fogom megnézni ezt a meccset” – jelentette ki Matteo Salvini belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, az olasz kormány erős embere, aki Milan-szurkoló, vagyis érintett a mérkőzéssel kapcsolatban.

Miközben az olasz politikai szereplők jobb- és baloldalon egyaránt sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy Dzsiddára esett a választás, addig Gaetano Micciche, az Olasz Labdarúgó Liga elnöke arra számít, hogy a nők jelenléte az Abdullah Király Városi Stadionban egy “történelmi premier” lenne. “A történelem során a Szuperkupa lesz az első európai mérkőzés, amelyet a szaúdi nők a helyszínen tekinthetnek meg” – mondta a sportvezető. A nők egyébknét tavaly január óta tudnak mérkőzéseket látogatni, de csak férfi kísérővel vagy pedig a családi szektorba szóló jeggyel.

Az Amnesty International bojkottra szólította fel a klubokat

Már októberben voltak, akik kritizálták a mérkőzés Dzsiddába vitelét, miután az isztambuli szaúdi nagykövetségen különös kegyetlenséggel megölték Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus újságírót. A RAI közszolgálati médiatársaság újságíróinak egyik szakszervezete, amely a mérkőzés közvetítési jogaival rendelkezik, s korábban már tíz, Olaszországon kívül (Kína, Egyesült Államok, Katar és Líbia) lejátszott kupamérkőzést közvetített, helyszínváltoztatást kért. Az Amnesty International jogvédő szervezet a Juventushoz és a Milanhoz fordult, arra kérvén a mérkőzés két szereplőjét, hogy bojkottálja a szaúdi rendezést. Ezekhez az esetekhez jött még pluszban a BeIn Sport és az Eleven Sport közvetítőtársaságok által tett feljelentés, miszerint a beoutQ nevű szaúdi médiacég illegálisan vette át ezen csatornák számos olasz bajnoki- és kupaközvetítését, ami miatt azt kérték a ligától, hogy vizsgálja felül a helyszínnel kapcsolatos döntését.

Giovanni Malago elítéli a “képmutatás diadalát”

A rengeteg kritikával szemben a döntést megvédvén szólalt meg az ügyben Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke, aki elítélte a “képmutatás diadalát”. “A Liga egy magánszervezet, amely ajánlattételi fölhívást tett közzé a mérkőzés megrendezésére. Ebben a legjobb ajánlatot pedig 

Szaúd-Arábia tette” – jelentette ki Malago a hét elején, emlékeztetvén arra, hogy a királyság a következő öt szuperkupából három megrendezésének a jogát is elnyerte. “Ha nem játsszuk le ezt a mérkőzést, azt korábban meg kellett volna mondanunk. Hazánk számos kereskedelmi megállapodást

kötött Szaúd-Arábiával, anélkül, hogy azt bárki is fölháborítónak találta volna” – tette hozzá.

A klubok és a játékosok is igyekeznek távol maradni a politikai kérdésektől. “Nekünk azt mondták, hogy ott fogunk játszani és mi odamegyünk. Kötöttünk erről egy szerződést. Történtek pozitív lépések a nők 

irányába, úgyhogy remélem, sokan ki fognak látogatni” – mondta Massimiliano Allegri, a Juventus vezetőedzője. A tervek szerint 60 ezer néző előtt fog sor kerülni az Olasz Szuperkupára, amelyen Cristiano Ronaldo megszerezheti első trófeáját a Juventus játékosaként vagy pedig a Milan ismét meglepheti a “zebrákat”, csak úgy, mint 2016-ban, Katarban.

A kiemelt kép forrása: Daniele Buffa/Imago/Panoramic

Leave a Reply