Az egyedül lévő nők nem mehetnek be az Olasz Szuperkupa-mérkőzésre – nagy is lett a botrány emiatt

A Juventus és az AC Milan fogja játszani a labdarúgó Olasz Szuperkupa-mérkőzést. Normális esetben nyár végén kerülne sor egy ilyen találkozóra, csakhogy az olaszoknál már évek óta decemberben és a Közel-Keleten bonyolítják le a bajnok és a kupagyőztes összecsapását. Ezúttal még furcsábban alakulnak a dolgok, ugyanis a mérkőzésre január 16-án kerül sor, s az eddigi Katar helyett ezúttal Szaúd-Arábia, Dzsidda lesz a helyszín. Mint ismert, a szunnita királyság igen szigorúan viszonyul az iszlám valláshoz, ami miatt a nőket sok hátrány éri mind a mai napig annak ellenére is, hogy az ország főhercege több reformot is elindított, amikkel több joghoz jutottak a szebbik nem tagjai. Úgy tűnik azonban, hogy a labdarúgóstadionokba még nem értek el ezek a reformok, ugyanis az továbbra is tilos a hölgyek számára, hogy egyedül kimenjenek egy mérkőzésre. Ez alól természetesen az Olasz Szuperkupa sem kivétel, vagyis azoknak a talján szurkolónőknek, akik a helyszínen szeretnék megtekinteni a meccset, vagy egy férfi kísérővel kell menniük, vagy pedig családostul. Ezt persze sokan – köztük a kormány – nehezményezik Olaszországban, ami miatt egyesek már a találkozó bojkottjára szólítottak föl.

Az Olasz Labdarúgó Liga szerdán közzétette a január 16-án, Dzsiddában megrendezésre kerülő Juventus – AC Milan Olasz Szuperkupa-mérkőzés jegyvásárlási feltételeit. A tifosék, vagyis az olasz szurkolóhölgyek nagyot nézhettek a szövegen, amikor eljutottak ahhoz a ponthoz, amely értelmében legfeljebb férfi kísérővel mehetnek ki a mérkőzésre vagy a családi szektorba válthatnak jegyet.

Az ebből kipattantó botrány gyorsan szétterjedt az itáliai közvéleményben, negatív vélemények és internetes kommentek sokaságát generálva. Az ügy pedig a politikát is hamar elérte. Matteo Salvini belügyminiszter, a szélsőjobboldali Liga elnöke csütörtökön kijelentette, hogy elszomorító és gusztustalan az, hogy a szuperkupa-meccset egy olyan iszlám országban játsszák le, ahol a nők csak egy férfi társaságában mehetnek labdarúgó-mérkőzésekre. “Ezt a meccset nem fogom megnézni” – jelezte a római kormány erős embere, aki nagy Milan-szurkoló hírében áll, igaz, a csapat meccsein ritkán szokott nézőként megjelenni.

“A legkevésbé sem értek egyet az Olasz Labdarúgó Liga azon döntésével, hogy ezt a finálét Dzsiddában kell lejátszani” – ezt már Vincenzo Spadafora esélyegyenlőségi államtitkár jelentette ki. “Elfogadhatatlan, hogy az olasz labdarúgás úgy tesz, mintha nem venné észre ezt a nyilvánvaló diszkriminációt” – tette hozzá közleményében a politikus.

Gaetano Micciche, az Olasz Labdarúgó Liga elnöke éles hangon reagált a kormányzati vádakra, kijelentvén, hogy a nők jelenléte az Abdullah Király Városi Stadionban egy “történelmi premier” lenne. “A Szuperkupa lenne a történelem folyamán az első európai mérkőzés, amelyen a szaúdi nők is ott lehetnének nézőként” – tette hozzá a sportdiplomata.

A nők 2018 óta már kimehetnek az Ázsiai Bajnokok Ligája mérkőzéseire Szaúd-Arábiában, miután bizonyos reformok lehetővé tették számukra a labdarúgó-találkozók látogatását. Ezt a jogukat azonban csak egy férfi jelenlétében vagy a családjukkal közösen gyakorolhatják.

“A szövetségnek haladéktalanul meg kell szüntetnie ezt az abszolút szégyent és döntenie kell a Szuperkupa áthelyezéséről 

egy olyan országba, ahol nem diszkriminálják a nőinket” – követelte Giorgia Meloni, a Fratelli d’Italia szélsőjobboldali kispárt elnöke és képviselője.

Többen bojkottot követelnek

Az olasz baloldal ugyancsak a szövetség beavatkozását kérte az ügyben. “Magától értetődő, hogy a labdarúgásnak egy erős jelet kell adnia arra vonatkozóan, hogy a polgári jogok oldalán áll” – mondta Ernesto Magorno, a balközép Demokrata Párt szenátora.

“Már több mint kettő hónappal a Szuperkupa-mérkőzés előtt fölhívtam a figyelmet erre a problémára. Ma csak azonosulni tudok mindazokkal, akik aggodalmukat fejezik ki. 

Aki szereti a labdarúgást, teljes mértékben elutasítja a kulturális gátakat” – jelentette ki az ugyancsak demokrata párti Luca Lotti volt sportállamtitkár.

“A RAI közszolgálati televíziónak meg kéne tagadnia a mérkőzés közvetítését” – követelte a maga részéről Nicola Fratoiani, a baloldali radikális Szabadok és Egységesek párt képviselője.

Az Amnesty International jogvédő szervezet októberben arra kérte a Juventust és a Milant, hogy bojkottálják az Olasz Szuperkupa-mérkőzést, miután Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán különös kegyetlenséggel megölték Dzsamál Hasogdzsit, a szunnita királyság politikáját és emberi jogokhoz való viszonyulását hosszú éveken át nyíltan kritizáló ellenzéki újságírót.

A kiemelt kép forrása: Federico Tardino/Panoramic

Leave a Reply