Olimpiáról álmodik és atlétikai szövetséget hoz létre a Vatikán

A Vatikán hatvan sportolója határozta el, hogy szeretné képviselni a városállam színeit nemzetközi versenyeken, egy nap pedig a nyári olimpiára is szeretnének eljutni. Ennek érdekében a pápai állam a napokban fölállította saját atlétikai szövetségét.

Egy nap vajon a Vatikán képviselőjét is láthatjuk majd a nyári olimpia dobogóján? Az álom tegnap óta megvalósíthatóvá vált, ugyanis a városállam megalapította atlétikai szövetségét, miután vezetői megállapodtak minderről az Olasz Olimpiai Bizottsággal (CONI). Melchor Sánchez de Toca y Alameda bíboros, a Pontifikációs Tanács spanyol harmadik számú vezetője, egyben a Vatikáni Atlétikai Szövetség elnöke megerősítette, hogy az olimpia egy “álom lehet, de nem rövid távon”. “Gyakran álmodunk arról, hogy egyszer a Szentszék zászlaja is ott lesz az olimpiai játékok nyitóünnepségén a lobogók között” – mondta a bíboros-sportvezető.

Az ötkarikás játékokig vezető út azonban nagyon hosszú és rögös, a pápai államban pedig lépésről lépésre szeretnének haladni a nagy álom megvalósítása felé. Ennek keretében először kisebb jelentőségű versenyeken, például a Mediterrán Játékokon fognak rajthoz állni azok a vallási vezetők, papok, svájci gárdisták és munkások, akik rendszeresen sportolnak szabadidejükben a Vatikán falain belül vagy éppen azon kívül. Jelenleg hivatalosan hatvan vatikáni polgár tagja az atlétikai szövetségnek, közülük minél többen igyekeznek eljutni a kisebb versenyekre mostantól kezdve. Giovanni Malago, a CONI elnöke üdvözölte a Vatikán erőfeszítéseit, amelynek egyébként már hosszabb ideje labdarúgó-válogatottja és krikett-együttese is van. Ezekben főként a városállam védelmét ellátó Svájci Gárda tagjai szerepelnek, de egyre több pap is a rendszeres testmozgás mellett dönt. A CONI-val kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy az új szövetség atlétái részt vehessenek nemzeti (olasz) és nemzetközi versenyeken, valamint hozzáférhessenek az orvosi létesítményekhez, és igénybe vehessék olasz edzők munkáját is.

A Vatikán január 20-án rendezi meg első futóversenyét

A Szentszék csapatának legfiatalabb tagja egy 19 éves svájci gárdista, míg a legidősebb sportoló a Vatikán apostoli könyvtárának 62 esztendős professzora. Egy 19 éves gambiai és egy 20 esztendős szenegáli fiatal menedékkérő tiszteletbeli taggá vált, így ők is képviselhetik a Vatikánt. A Szentszék atlétái számára kiírt első versenyre vasárnapig kell várni, ekkor kerül sor ugyanis a Corsa di Miguel elnevezésű futóviadalra, amelyen egy 10 kilométeres távot kell teljesítenie a mezőnynek Miguel Sánchez argentin futó tiszteletére, aki a hazájában tomboló diktatúra idején tűnt el.

A kiemelt kép forrása: Imago/Panoramic

Leave a Reply