Darts-vb: Michael van Gerwen a világbajnok

VIDEÓVAL – Az előzetes esélylatolgatásoknak megfelelően a világelső Michael van Gerwen nyerte meg a darts-világbajnokságot, miután az új év estéjén rendezett döntőben 7-3-ra legyőzte Michael Smitht, akitől többet vártak a szakértők és a szurkolók is előzetesen, mint amit végül nyújtani tudott. Az élete első felnőtt-vb-döntőjét játszó korábbi ifjúsági világbajnokon látszódott a lámpaláz, ami miatt rengeteg kulcsfontosságú kiszállót rontott el, holott ha ezeket kidobja, akkor egy szoros, a végletekig izgalmas finálét láthattunk volna. A vb-döntő után percekkel kijött az idei Premier League-sorozat résztvevőinek névsora is, amelyben csak egy változás van tavalyhoz képest.

A PDC-nél még sosem játszott egymással világbajnoki finálét két olyan fiatal versenyző, mint a 29 esztendős Michael van Gerwen és a 28 éves Michael Smith. Rutintalannak azonban egyiküket sem mondhattuk, hiszen a holland klasszis korábban már két vb-címet is szerzett, míg az angol riválisa 2013-ban junior-vb-t nyert. A mostani volt egyébként az első vb-döntő 1983 óta, ahol két 30 év alatti dartsos csapott össze. 36 évvel ezelőtt a BDO-vb fináléjában az akkor 23 éves Keith Deller 6-5-re megverte a 25 esztendős Eric Bristow-t.

A holland és az angol dartsozó eddig összesen 31-szer játszott egymással, és 25-ször van Gerwen győzött. A 2018-as mérleget tekintve a világelső 7–2-re nyert. Ők ketten vívták a tavalyi Premier League-sorozat döntőjét is, amely a holland versenyző 11:4-es győzelmét hozta. Legutóbb a Grand Slam of Dartson találkoztak november 15-én, amikor Van Gerwen 10:8-ra nyert, de ehhez 108 fölötti körátlagra volt szüksége.

A finálé győztese 500 ezer fonttal (átszámítva 178.5 millió forint), a vesztese 200 ezerrel (71.4 millió forint) gazdagodott.

A döntő a papírformának megfelelően kezdődött, van Gerwen a tömeget és a kiszállókat is remekül dobta, míg Smith a saját szintjétől is elmaradt, így a holland többször is brékelni tudta. Van Gerwen több 100+-os kiszállóval is sokkolt, míg Smithnek a gyenge játéka mellett a testbeszéde is rendkívül árulkodó volt: a triplamentes, vagy egytriplás körei után az orrát lógatva, vagy éppen a fejét csóválva ballagott a táblához a nyilaiért. Nem csoda, hogy a holland 4-0-ra is ellépett…

Ám amikor már úgy tűnt, hogy unalomba fullad a döntő, Smith megrázta magát, kihasználta ellenfele hibáit, és egymás után – elsősorban a feljavuló kiszállózásának köszönhetően – két szettet nyert. A holland azonban nem adott sokkal több okot a reménykedésre, a következő két játszmában ismét ellenállhatatlannak bizonyult.

A kilencedik szett döntő legjében Smith brékelte van Gerwent, közelebb azonban már nem tudott zárkózni, hiszen a holland behúzta a tizedik szettet. Michael van Gerwen így 7-3-ra nyerte a finálét, ami azt jelenti, hogy 2014 és 2017 után harmadszor szerezte meg a világbajnoki címet.

A mérkőzés statisztikája:

Michael van GerwenMichael Smith
14180-as körök száma13
102.21Körátlag95.28
25/54 (46%)Kiszállási hatékonyság19/47 (40%)
129
Legmagasabb kiszálló127
8/22 (36%)Hátsó pályáról megnyert legek száma5/22 (23%)
Kialakult a Premier League mezőnye

Nem sokkal a világbajnoki finálét követően a PDC közzétette a tavaszi nagy sorozat, a Premier League idei indulóinak névsorát. Annyit előzetesen már biztosra lehetett venni, hogy van Gerwen, a tavalyi világbajnok Rob Cross, valamint Gary Anderson és Peter Wright ott lesznek a mezőnyben, hiszen a világranglista első négy helyezettje automatikusan bekerül a február elejétől május végéig csütörtök esténként zajló szériába. Arra is nagy összegben lehetett fogadni, hogy a vb-döntős Michael Smith is részét fogja képezni a névsornak, ami végül be is következett. A további öt helyre lehetett igazán tippelgetni, hogy kik kerülnek még be. Végül Daryl Gurney, Gerwyn Price, Mensur Suljovic, James Wade és Raymond van Barneveld kaptak szabadkártyát. Legutóbbi bekerülése komoly viták tárgyát képezi, hiszen a holland nyíldobáló már a legjobb 64 között elvérzett a vb-n, s a világranglistán a 28. helyre csúszott vissza. Ezzel ő lett minden idők legalacsonyabb világranglista-helyezéssel bekerült játékosa a Premier League-ben. Ugyanakkor ez lesz az utolsó éve, mielőtt a 2020-as világbajnokság után szögre akasztaná nyilait. Minden bizonnyal ez a szempont vezérelte a Sky Sports csatornát, hogy szabadkártyát adjon az ötszörös világbajnok számára. Emellett valószínűleg az is szerepet játszott abban, hogy van Barneveld kapta meg a sorozatot Nagy-Britanniában közvetítő televízió egyik szabadkártyáját, hogy Rotterdamban dupla fordulót rendeznek (nem csak csütörtökön, hanem szerdán is lesz egy játéknap), s hazájában különösen nagy a népszerűsége, amely egyébként világszerte a legmagasabbak közé tartozik.

Barney-n kívül még Mensur Suljovic került be a Sky Sports szabadkártyájával. Az osztrák játékos van Barneveldhez hasonlóan a legjobb 64 között búcsúzott a világbajnokságtól, azonban egyfelől döntős volt a World Matchplayen, valamint a legjobb négyig menetelt a Bajnokok Ligájában és a Grand Slam of Dartson is, másfelől pedig Berlinben is lesz egy forduló, amely az egyetlen német nyelvterületen fekvő helyszínnek számít, ahol Suljovic örvend komoly népszerűségnek.

A PDC további négy szabadkártyát osztott ki. Daryl Gurney a világranglista ötödik helyezettje és tavaly megnyerte a Players Championship Finals-t, emellett pedig szintén nagy közönségkedvenc, így az ő bekerülése is sejthető volt. Nem úgy Gerwyn Price esetében, aki ugyan megnyerte a Grand Slam of Dartsot, ám annak döntőjében nem éppen a legsportszerűbben viselkedett Gary Andersonnal szemben, aminek lökdösődés és szájkarate lett a vége. Azóta Price-t mindenhol kifütyülték a nézők, ahol csak színpadra lépett. Hasonló sors vár minden bizonnyal a sorozatba egy év szünet után visszatérő James Wade-re is, aki az Európa-bajnokság és a World Series of Darts nagydöntőjének megnyerésével került be a Premier League-be. A balkezes angol a világbajnokságon két mérkőzésen is kivívta a szurkolók ellenszenvét, hiszen előbb kétszer is beleordított Aszada Szejgo arcába (ezért utólag bocsánatot kért), majd Ryan Joyce elleni kiesése alkalmával is a nézők többségének nem tetsző módon ünnepeltette magát, majd a meccs végén nem fogott kezet a bíróval és az írnokokkal, holott ez a dartsos protokoll része.

Egyetlen változás történt a tavalyi évhez képest, ugyanis kikerült a mezőnyből Simon Whitlock, aki szintén a legjobb 64 között esett ki a vébén, s a tavalyi nagy tornák közül csak az Eb-n jutott be a döntőbe, de azt is elvesztette.

A Premier League február 7-én kezdődik Newcastle-ben és a május 23-ai négyes döntővel zárul a londoni O2 Arénában. A következő nagy PDC-verseny a Masters lesz, amelyre február 1-3. között fog sor kerülni Milton Keynes-ben. Azon a viadalon a világranglista első 16 helyezettje fog szerepelni, vagyis a vb-döntősöket is láthatjuk majd.

A kiemelt kép forrása: PDC

Leave a Reply