50 éves Michael Schumacher: 50 tény a Forma-1 királyáról

VIDEÓKKAL – Tegnap ünnepelte ötvenedik születésnapját Michael Schumacher, aki 2013 vége óta lábadozik síbalesetéből, de ezt megelőzően rekordnak számító hét világbajnoki címet nyert a Forma-1-ben és emellett is rengeteg minden fűződik nevéhez. Ezeket igyekeztem összegyűjteni a témával foglalkozó bejegyzésemben.

1. Születés

Michael Schumacher 1969. január 3-án született a németországi Hürth-Hermülheimben.

2. Szegény származás

Szegény családi háttere volt, apja, Rolf Schumacher kőművesként dolgozott. Neki egyhamar egy második munkát is vállalnia kellett azért, hogy finanszírozhassa Michael gokart-pályafutását.

3. Élete legnagyobb félelme: a víz
Feleségével, Corinnával (Forrás: Sporting Pictures/Panoramic)

Saját bevallása szerint “élete leghosszabb 45 percét élte át”, amikor rájött arra, hogy az tengeralattjáró hajó, amelyet búvárkodásához használt, egy Riótól 800 kilométerre fekvő kis szigetre sodródott. A német ekkor egy hatalmas úszásba kezdett a tenger mélyéről, végül egy hajó kimentette. “Azt hittem, meg fogok halni” – mondta a pilóta.

4. A rizikó és a halál

1994-ben, miután a San Marinó-i Nagydíjon Ayrton Senna és Roland Ratzenberger is halálos balesetet szenvedett, komolyan eljátszott azzal a gondolattal, hogy befejezi autóversenyzői karrierjét. “A haláluk miatt sokat gondolkodtam, azon tűnődtem, hogy mit jelent számomra az F1 és a motorsport” – mondta egy interjúban.

5. Diszkréció

Sosem volt nagy rajongója a magáncélra történő sport- és luxusautó-használatnak. Egy kis Fiat 500-sal szeretett közlekedni a közutakon, mert ezáltal anonim és észrevehetetlen tudott maradni az esetleges paparazzik előtt.

6. Gazdagság

Vagyonát 700 és 800 millió euró közé becsülték 2013-as síbalesete előtt.

7. Elsó baleset
Forrás: Twitter

Amikor Michael mindössze négy éves volt, édesapja csinált neki egy kis motort, pedálokkal ellátva, amelyet egy bitumennel a családi házhoz rögzített. Ennek az volt a célja, hogy ne tudjon messzire elmenni, és ne kerüljön veszélybe a járdán vagy az utcán. A baj azonban így elérte, mivel az egyik alkalom során a ház előtti lámpaoszlopnak ütközött. Apja ezután döntött úgy, hogy beiratja a kerpen-horremi gokartklubba.

8. Kabala

Karrierje során egy szerencsehozó karkötőt viselt, amelyet feleségétől kapott. A brit sajtó annak idején azt állította, hogy ezt a karkötőt megtalálták a Francia-Alpokban nem messze attól a helytől, ahol 2013 decemberében elszenvedte súlyos síbalesetét.

9. Hannibál Lecter

Nagyon szereti a filmeket, kedvenc alkotása “A bárányok csendje”, amely egy rendőr-thriller Jodie Foster főszereplésével.

10. Rekord

2001-ben döntötte meg Alain Prost rekordját az F1-es futamgyőzelmek tekintetében, amikor 51. alkalommal is a dobogó legfelsőbb fokára állhatott.

11. Népszerű macskák

Schumachernek mindig is nagy volt a humora. Ezt misem bizonyítja jobban, hogy két macskája a Mosley és az Ecclestone neveket viseli, utalva Maxra, az FIA korábbi elnökére és Bernie-re, a száguldó cirkusz egykori nagyhatalmú urára.

12. Az egek legendája
Forrás: 02306838/Imago/Panoramic

Sok becenevet aggattott rá a sajtó és a szurkolói is, de ezek közül az egyik legismertebb a “Vörös Báró” volt, amelyet Manfred von Richthofen, a német légierő legendás tisztje után kapott, aki az első világháborúban 80 repülőgépet lőtt le.

13. Korai érettség

Első gokartversenyét hat évesen nyerte meg.

14. Endurance

Részt vett az 1991-es Le Mans-i 24 órás versenyen. Fritz Kreutzpointer és Karl Wendlinger táraságában a Sauber-Mercedes csapat C11-esét vezette, amellyel ötödikek lettek összetettben.

15. Minden idők legnagyobbja

A Bild német napilap 2011-ben tartott szavazásán az olvasók minden idők legjobb német sportolójának választották.

16. Hétszer a világ legjobbja

Michael Schumacher hét világbajnoki címmel rendelkezik, amely mindmáig rekordnak számít a Forma-1-ben. 1991-ben, 1994-ben, 2000-ben, 2001-ben, 2002-ben, 2003-ban és 2004-ben sem volt jobb pilóta nála a száguldó cirkuszban.

17. Börtön
Forrás: 02689917/Imago/Panoramic

Első Forma-1-es versenye az 1991-es Belga Nagydíj volt, amelyen beugróként vett részt, miután a belga Bertrand Gachot-t jogerősen is szabadságvesztésre ítélte a brit bíróság, amiért bántalmazott egy londoni taxisofőrt. Első időmérő edzését rögtön a hetedik helyen zárta, a futamon azonban már az első körben kiállni kényszerült mechanikai hiba miatt.

18. Senna

Első, 1994-ben megszerzett világbajnoki címét az ugyabban az évben elhunyt példaképének, Ayrton Sennának ajánlotta.

19. A pilótagének

Öccse, Ralf Schumacher szintén autóversenyzőnek állt, olyannyira, hogy ő is egy igen szép Forma-1-es pályafutást tudhat magáénak, mivel 180 futamon indult, amelyeken 6 győzelmet és 27 dobogós helyezést könyvelhetett el.

20. “Sport-Schumi”
Forrás: Panoramic

Sok sportot űzött egyszerre. A versenyzés mellett focizott, lovagolt, búvárkodott, motorozott és síelt is.

21. Brigitte Bardot

Imádja az állatokat és sokat foglalkozott a védelmükkel is. Egyszer, az egyik Brazil Nagydíj alkalmával örökbefogadott egy, az interlagosi pályán kóborló kutyát, még amikor a Ferrarivel versenyzett. Szerinte az állatok adják át az igazi felelősségérzetet a gyerekeknek, akik ennek köszönhetően válnak lojálissá azon emberekhez, akiket szeretnek.

22. A nagy pezsgőrajongó

Soha egyetlen Forma-1-es versenyző sem állt annyiszor a dobogó tetején, mint ő: 1991 és 2012 között 91 alkalommal diadalmaskodott.

23. Hé, taxi!

2009-ben családjával a repülőtérre indult, azonban mindezt késéssel sikerült megtenni, tehát félő volt, hogy lemaradnak a járatról. Amikor taxit fogtak, akkor a sofőr valósággal elkezdte nyomni a pedált. “Hihetetlenül gyors volt, a kanyarokon is teljes sebességgel ment át” – mondta Michael Schumacher, aki hálából fizetett egy belépőt a sofőrnek egy versenyre. A család végül időben megérkezett a repülőtérre és fölpattanhatott a gépre.

Forrás: Imago/Panoramic

24. Gyűjtemény Kölnben

Schumi magánautóiból kiállítás nyílt a kölni Motorworld központban. Itt láthatjuk fiatalkori gokartjait, sportautóit, sok trófeáját és jó néhány Forma-1-es autóját is.

25. Szurkoló

Hosszú ideje elkötelezett drukkere az 1. FC Köln labdarúgócsapatának.

26. Toutatis

Barátjával és korábbi csapatfőnökével, Jean Todttal együtt szerepelt az Astérix francia szuperprodukciónak a 2008-as olimpián játszódó epizódjában. Karaktere – amely a Schumix nevet viselte – egy tartálykocsit vezetett egy versenyen.

27. Érinthetetlen

Mint már föntebb említettem, 91-szer nyert futamot a Forma-1-ben. Ezeknek a győzelmeknek pedig több mint felét nagy uralkodása alatt, vagyis 2000 és 2004 között szerezte.

28. Kerek labda

Gyermekként arról álmodott, hogy egy nap professzionális labdarúgó válik belőle, de ezzel hamar le kellett számolnia, mivel ugyan jól bánt a labdával, de nem volt tehetséges. “Nem voltam elég jó, legfeljebb a másodosztályig juthattam volna”.

29. A jótevő
Forrás: Twitter

Jean Todttal együtt alapító tagjai voltak a francia Agy és Gerincvelő Központnak, amelynek rendszeresen biztosított támogatást a kutatásokhoz. Az Astérixben használt ruházatát is ennek a szervezetnek ajándékozta.

30. Nagylelkű

Az UNESCO sportbajnoka. Számos, a gyerekeket támogató projektben segédkezett Peruban, Bosznia-Hercegovinában, Srí Lankán és Szenegálban.

31. Jó apuka

Michael Schumacher két gyermekével él, “akiket jól nevel és mindent megtesz azért, hogy egészségesek legyenek” – mondta egy barátja róla. A német számára az apaság nagyobb értékkel bír, mint egy világbajnoki cím.

32. Az esőkirály

Mivel rendkívül jól ment vizes pályán is, ezért a Regenkönig (Esőkirály) és a Regenmeister (Esőbajnok) becenevekkel is sokan illették.

33. A tóparti ház
Forrás: Twitter

A svájci Glandban, a Léman-tó partján, egy gazdagon fölszerelt, 13 hektáron elterülő ingatlanban él. A lakóépület háromszintes, amely magában foglal egy beltéri uszodát, egy mozitermet és egy tekepályát is, manapság azonban elsősorban a nagy bajnok gyógykezelésének színhelye.

34. Lesiklás

Az olaszországi Madonna di Campiglio síközpontban található Spinale Direttissima lesikló sípálya zárófala 2006 óta az ő nevét viseli.

35. Szédülés

Dubajban egy gigantikus torony viseli a nevét.

36. Az illat

Michael Schumacherről nevezte el az LR Health & Beauty Systems márka két parfümét is.

37. A tökéletes év

2004 volt a legsikeresebb éve a Ferrarinál: 18 futamon indult, amiből 13-at megnyert, összesen pedig 15-ször állhatott dobogóra és 8 pole pozíciója volt. Természetesen abban az évben is világbajnok lett.

38. Szünet

2006-ban úgy döntött, hogy visszavonul, de Jean Todt mellett tovább dolgozott sporttanácsadóként a Ferrarinál. 2010-ben a Mercedes színeiben tért vissza és egészen 2012-ig tartott második F1-es karrierje.

39. A maratonista

Összesen 24148 km-t tett meg Forma-1-es versenyeken pályafutása során.

40. Idill

1995-ben házasodott össze feleségével, Corinna Betschhel, akitől kettő gyermeke született: 1997-ben Gina Maria, míg 1999-ben Mick.

41. Mick

Mick Schumacher nevét manapság sokat hallhatjuk, hiszen apjához hasonlóan ő is autóversenyzőnek állt, olyannyira, hogy tavaly megnyerte a Forma-3-as Európa-bajnokságot. Michael egyébként sosem volt elájulva attól a gondolattól, hogy fiából is pilóta legyen.

42. Ajándék
Forrás: Twitter

Bár Schumacher nem vágyott luxusautókra, a Ferrari ajándékozott neki egy Ferrari FXX típusú utcai autót, amelyet célzottan neki terveztek.

43. Az adakozó

2004 végén 10 millió eurót adományozott a Délkelet-Ázsiát sújtó szörnyű szökőár utáni helyreállításra a helyi lakosságnak.

44. Nagy szó

Michael Schumacher nagy regnálásának kezdete előtt még nem volt feltétlenül a legnépszerűbb pilóta, amit elsősorban annak köszönhetett, hogy az 1997-es Európa Nagydíjon megpróbálta kilökni a kavicságyba Jacques Villeneuve-öt, akivel a világbajnoki címért csatáztak annak idején. Ez végül visszájára sült el, ugyanis a német végezte a sóderben, így kiesett. Utólag a világbajnokságból is kizárták az incidens miatt. Jacques Lafitte, korábbi F1-es versenyző erre úgy reagált az élő adásban, hogy “micsoda bunkó!”.

45. A hívő

Vallását tekintve római katolikus. 2016-ban lakhelyén látogatta meg Gaenwein bíboros, a pápa magántitkára, aki áldásban részesítette.

46. A dohányos
Forrás: Twitter

Michael Schumacher nagy cigaretta-kedvelő hírében állt. Ahogy a mellékelt ábra mutatja, a szivarokat sem vetette meg.

47. Állami elismerés

Számos díjban részesült élete során. 2010. április 29-én Francois Fillon akkori francia miniszterelnök, a technikai sportok nagy rajongója a Becsületrend lovagi kitüntetését adta át neki.

48. Könnyítés

A versenyen nem habozott az overáljába vizelni, hogy a futam közben ne zavarja a nagy késztetés. Ezt az anekdotát Lewis Hamilton hozta nyilvánosságra.

49. Hollywood

Egy tűzgömb formájában föltűnik a 2006-ban készített Cars című animációs filmben is.

50. Galaxis

Az 1992. szeptember 24-én fölfedezett 15761-es számú aszteroidát tiszteletére Schuminak nevezték el.

A kiemelt kép forrása: Bernard Asset/Panoramic

Leave a Reply