13 sportesemény, amit érdemes lesz nézni 2019-ben

Bár az olyan emberek számára, akiknek a labdarúgó-világ- és Európa-bajnokságok és az olimpiák jelentik a legfőbb sporteseményeket (én is ilyen vagyok), talán úgy tűnhet, hogy sporteseményekben szegény lesz a 2019-es esztendő, de ez abszolút nincs így! Rengeteg sportágban rendeznek világbajnokságot idén, amelyek többsége egyben az olimpiai kvalifikáció legfontosabb állomása is lesz. Magyarországon számos nagy világversenyre kerül sor idén (is), hiszen asztaliteniszben, vívásban és kajak-kenuban is egy-egy hazai helyszínen lesz a világbajnokság. Emellett külföldön is sok olyan versenyre kerül sor, ahol lesz kinek szurkolnunk. Az évindító cikkben összefoglalom, hogy mikor mit lesz érdemes figyelemmel kísérni.

Ma, 21:00 – Darts-világbajnokság, döntő (London)

Kezdésnek rögtön itt is van egy mai sportesemény, hiszen 21 órai kezdettel kerül sor a darts-világbajnokság döntőjére a londoni Alexandra Palace-ban. A finálét két Misi: Michael van Gerwen és Michael Smith fogják vívni. Mindketten topformában vannak, amit elődöntős teljesítményük is bizonyít, hiszen Smith 6-3-ra verte a meglepetésember Nathan Aspinallt, míg van Gerwen az előzetesen előrehozott döntőnek kikiáltott összecsapáson 6-1-re lemosta a végig enerváltan játszó Gary Andersont. A meccsnek van Gerwen az esélyese, hiszen világelső és kétszeres világbajnok. Ma este a negyedik döntőjét fogja játszani. Ezzel szemben Michael Smith hatodik a világranglistán (ez élete legjobbja) és eddig egy ifjúsági vb-címet tud fölmutatni. Ez lesz az első döntője a felnőttek között. Ugyanakkor Smitht sem szabad leírni, hiszen 2018-ban két nagy tornán is döntős volt. Ezeket ugyan rendre elbukta, de biztosak lehetünk benne, hogy van Gerwenhez hasonlóan ő is azzal a céllal lép föl az Ally Pally színpadára ma este, hogy a csata végén a magasba emelhesse a világbajnoki trófeát.

Michael van Gerwen harmadik világbajnoki címével indíthatja 2019-et (Forrás: PDC)
Január 10-27 – Férfi kézilabda-világbajnokság (Dánia, Németország)

Az új esztendő első magyar érdekeltségű világversenyére mindössze tíz napot kell várnunk, ugyanis január 10-én startol el a dán-német közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság, amelyen a mieinknek is szurkolhatunk. Nagy Lászlóék egy eléggé könnyűnek ígérkező csoportba kerültek, hiszen az erősnek tekinthető Svédország és Katar mellett Egyiptom, Angola és Argentína vár rájuk az első fázisban. Mivel az első három jut tovább a középdöntőbe, így várhatóan a magyarok is tovább fognak menni, hiszen legalább három, de lehet, hogy négy csapatnál is erősebbek vagyunk ebben a hatosban. Aztán hogy a középdöntő mit hoz, az már egy más történet lesz, hiszen ott már az első kettőben kellene végezni az elődöntős szerepléshez. Őszintén szólva, én már azzal is megelégednék, ha a középdöntőben tisztes helytállást mutatna be a csapat, s egyben azt is bebizonyítaná, hogy helye van a 2020-as olimpia mezőnyében. Az ötkarikás kvalifikáció mostani megszerzéséhez csoda kellene, egész konkrétan a világbajnokság megnyerése.

Március 8-10. – Rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság (Szófia)

Február 22-én lesz egy éve, hogy az 5000 méteres férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó megszerezte Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét. A jeles évforduló után néhány héttel kerül sor a sportág világbajnokságára a bolgár fővárosban. A magyarok természetesen érmekért utaznak Szófiába is. Az 5000-res férfi váltónak lehet most is a legnagyobb esélye az aranyéremre, de egyéniben Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is sokra viheti majd, és a nőknél is esély nyílhat arra, hogy igen szép eredményeknek tapsolhassunk.

Vajon az olimpiai után a világbajnoki dobogó tetejére is fölugorhat az 5000 méteres férfi váltó? (Forrás: Sportudvar-archívum)
Március 21-november 19. – A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezői

Azok után, hogy tavaly ősszel lezajlott a Nemzetek Ligája első idényének alapszakasza, melyben a magyar válogatottnak nem sikerült följutnia a C-ből a B divízióba, márciusban megkezdődik a jövő nyári Európa-bajnokság selejtezősorozata. A mieink nem lehet mondani, hogy könnyű csoportba kerültek volna, hiszen a vb-döntős Horvátország, illetve Wales, Szlovákia és Azerbajdzsán lesznek az ellenfelek. Az azerieket illene megelőzni, ám a másik három riválissal szemben már nem feltétlenül mi fogunk esélyesnek számítani. A csoportból az első kettő fog biztosan kijutni a kontinenstornára, de a harmadik hely is Eb-részvételt érhet, amennyiben sikerül bekerülni a Nemzetek Ligája C divíziós csapatai részére kiírandó pótselejtezőbe, s persze onnan is összejön a továbbjutás, de ez utóbbira majd csak 2020 tavaszán kerül sor. A szövetségnek elvárása az, hogy kijusson a csapat az Eb-re, de be kell látni, hogy ez a mostani körülmények között kutya nehéz feladat lesz a 2016-ban nyolcaddöntőt játszott nemzeti együttesnek.

Idén nem fog beleférni egy kiscsapat elleni vereség… (Forrás: Sportudvar-archívum, a felvétel a tavalyi magyar-kazah (2:3) barátságos mérkőzésen készült)
Április 21-28. – Asztalitenisz-világbajnokság (Budapest)

Az idei három magyarországi világbajnokság közül az első az asztaliteniszezők áprilisi megmérettetése lesz a Hungexpo csarnokaiban. A magyar ping-pong az elmúlt években sajnos nem örülhetett világbajnoki címeknek és lehet, hogy idén sem fog megtörni a jég, de az olimpiai kvalifikáció szempontjából egy fontos állomás lesz ez a viadal.

Június 27-július 7. – Női kosárlabda Európa-bajnokság (Szerbia, Lettország)

A nyár első felének magyar szempontból legfontosabb sporteseménye a női kosárlabdázók Európa-bajnoksága lesz. A mieink a sikerrel megvívott selejtezőt követően a kontinenstornán Olaszországgal, Szlovéniával és Törökországgal csapnak majd össze. A magyar csapat a második legalacsonyabb világranglistás helyezéssel jutott ki az Eb-re, de így is minden esélye megvan arra, hogy továbbjusson a csoportból, hiszen a legrosszabb ranglista-pozícióval kvalifikált Szlovénia is az ellenfelek között van és Olaszország sem tűnik verhetetlennek. Törökország kiemelkedik a kvartettből, így minden bizonnyal el fogja vinni az automatikusan a negyeddöntőbe kerülést jelentő első helyet, míg a mieink megszerezhetik a második és harmadik pozíciók valamelyikét, amely középdöntőt érne.

Június-július – Foci foci hátán

A labdarúgás szerelmesei azt gondolhatnák, hogy a június-júliusi időszakban a Nemzetek Ligája négyes döntőjét leszámítva semmilyen nagy tornát sem tudnak majd követni, ám ez egyáltalán nincs így! A nyár első fele ugyanis egy női világbajnokságot és három földrész férfi bajnokságát hozza el magával. Ezek közül a legnagyobb figyelem minden bizonnyal a dél- és közép-amerikai nemzeteket fölvonultató Copa Américára fog terelődni, amelyet Brazíliában rendeznek június 14. és július 7. között. A házigazdák nyilván szeretnék megnyerni a tornát, ezzel is feledtetve a 2014-es hazai rendezésű világbajnokság csúnya elbukását, valamint a tavalyi vébén elért, szintén nagy csalódást okozott negyeddöntős eredményt. Ugyanakkor az ellenfelek sem lesznek gyengék. Kíváncsian várhatjuk, mire mehet a vb-n leszereplő Argentína, amely az elmúlt kettő Copa Américán döntőt játszhatott, ám mindkétszer kikapott Chilétől. Az esélyesek között említhetjük Uruguayt és Kolumbiát is, illetve a címvédőt sem lehet majd lebecsülni még annak ellenére sem, hogy nem tudta kvalifikálni magát a tavalyi világbajnokságra. Érdekes torna lesz, az biztos! Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy bármelyik tornát is fogjuk látni ezek közül magyar tévécsatornán, bár a Copa América valószínűleg képernyőre fog kerülni.

Neymarnak lesz oka ünnepelni a hazai rendezésű Copa Américán? (Forrás: Sportudvar-archívum)
Július 12-28. – Vizes világbajnokság (Kvangdzsu)

Mint minden páratlan évben, idén is sor kerül a vizes sportok (úszás, vízilabda, műúszás, műugrás, toronyugrás) világbajnokságára, amelynek ezúttal a dél-koreai Kvangdzsu ad otthont. A házigazdának föl van adva a lecke, hiszen a 2017-es budapesti és balatonfüredi vb magas színvonalú rendezését nehéz lesz fölülmúlni. Abban viszont bízhatunk, hogy a magyar sportolók felül tudják múlni a kettő évvel ezelőtti hazai szereplést, amikor Hosszú Katinka révén kettő aranyérem jött össze sok ezüst és bronz mellett. Katinka természetesen most is topfavoritnak fog számítani elsősorban vegyesúszásban, de emellett háton is nyerhet aranyérmet. Rajta kívül az uszodában még csomó nevet lehet említeni, akiktől minimum az éremszerzés egy jogos elvárás lehet. Közéjük tartozik a magyar úszás jelenkori két legnagyobb felfedezettje, Milák Kristóf és Késely Ajna, akik amellett, hogy három-három aranyérmet hoztak el a tavaly októberi ifjúsági olimpiáról, már a felnőttek között is letették névjegyüket, hiszen előbbinek már Európa-bajnoki címe is van, míg utóbbi nemes egyszerűséggel halmozta az érmeket Glasgow-ban, s csak az arany nem jött össze neki. A már hosszabb ideje az élmezőnyhöz tartozók közül Kapás Boglárkát, Kenderesi Tamást, a Verrasztó-testvéreket és az elnyühetetlen Cseh Lászlót lehet még éremre, sőt akár világbajnoki címre esélyes úszónak nevezni, s bizots van egy-két olyan versenyző, akire ugyanez igaz, csak most valamiért nem akar eszembe jutni a nevük. No de az legyen a legnagyobb bajunk, hogy a magyar úszósport sztárok sokaságával büszkélkedhet, ami miatt nagy a bőség zavara, nemde?!

Késely Ajna három aranyérmet nyert az ifi olimpián. Vajon idén meglesz az első felnőtt vb-elsőség is? (Forrás. Sportudvar-archívum)
Július 15-23. – Vívó-világbajnokság (Budapest)

A háromból a középső nagy hazai rendezésű világeseményre a vizes-vébével egy időben kerül sor, amikor is a vívók teszik tiszteletüket fővárosunkban. Az asztalitenisszel szemben itt azért több esély mutatkozik magyar aranyéremre, hiszen a riói olimpia bajnokai: Szász-Kovács Emese és Szilágyi Áron mindenképpen a favoritok közé fognak tartozni fegyvernemükben, emellett pedig lehet még néhány magyar, aki jó eredményt, akár dobogós helyezést érhet el. Természetesen a vívóknál is a tokiói olimpiára való kijutás lesz az idei év egyik legfontosabb feladata, s az ötkarikás álmok megvalósításához vezető úton igen fontos lépés lehet egy jó világbajnoki szereplés.

Augusztus 21-25. – Kajak-kenu világbajnokság (Szeged)

A harmadik, egyben utolsó idei nagy hazai világverseny egy tradicionális magyar sikersportágban, a kajak-kenuban fog zajlani. A szegedi Maty-éren rendezendő világbajnokságon várhatóan aranyérmek sokaságát fogják nyerni honfitársaink. Mindenképpen a fő aranyesélyesek között kell említenünk az ötszörös olimpiai- és tizennégyszeres világbajnok Kozák Danutát, aki tavaly tért vissza szülését követően, de formájából mit sem vesztett és továbbra is a világ legjobbjai közé tartozik, ha nem ő a legjobb. Reméljük, ő és a többi magyar is megörvendeztet minket sok-sok aranyéremmel.

Augusztus 31-szeptember 15. – Férfi kosárlabda-világbajnokság (Kína)

Hosszú évek után először van arra reálisnak mondható esély, hogy a magyar válogatott kijusson egy férfi kosárlabda-vébére. A mieink jelenleg a selejtezőcsoport negyedik helyén állnak, de ha a hátralévő kettő mérkőzésből legalább egyet sikerül megnyerni, akkor már megvalósulhat a nagy álom: a világbajnoki szereplés. A feladat persze nem lesz könnyű, hiszen amellett, hogy figyelni kell a riválisok eredményeire is, a gyengének nem nevezhető olaszokat és horvátokat kellene legyőzni február végén. A magyar csapat azonban már nem egyszer megmutatta, hogy a nálánál erősebb együttesek ellen is képes végletekig kiélezett mérkőzéseket játszani, amelyeken csak nüanszok döntenek egyik vagy másik gárda javára. Reméljük, hogy idén ezek a nüanszok nekünk fogják jelenteni a sikert.

Szeptember 28-október 6. – Atlétikai világbajnokság (Doha)

December elején jött a nagy hír, miszerint 2023-ban Budapest adhat otthont az atlétikai világbajnokságnak, amely a világ öt legnézettebb sporteseménye közé tartozik. 2023 egy kicsit még odébb van, de idén ősszel már elkezdhetnek hangolódni atlétáink a négy év múlva esedékes hazai viadalra egy jó világbajnoki eredménnyel. Elsősorban a gátfutó és a 2017-es vébén bronzérmet szerzett Baji Balázs és a tavalyi fedettpályás tornán a magyar atlétika történetének első világbajnoki címét megszerző súlylökő Márton Anita lehetnek azok, akik a sivatag közepén is dicsőséget szerezhetnek nekünk. Azonban rajtuk kívül is vannak olyan magyar atléták, akik akár már idén a csúcsra, de legalábbis a dobogóra juthatnak. Közülük kiemelendő a kalapácsvető Halász Bence, aki a tavalyi szabadtéri Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett és akit a jövő nagy ígéretének tartanak szakmai berkekben. Érdemes szót ejteni hétpróbázóinkról: Krizsán Xéniáról és Zsivóczky-Farkas Györgyiről is. Előbbi junior vb-ezüstérmes és Eb-hetedik, míg utóbbi a riói olimpián nyolcadik volt, vagyis jó esetben akár tőlük is remélhetünk egy szép eredményt a világbajnokságon.

November 30-december 15. – Női kézilabda-világbajnokság (Japán)

Az év jelen állás szerint utolsó, magyar szempontból érdekes sporteseménye a női kézilabda-világbajnokság lehet, amelyre ugyan még a válogatott nem jutott ki, ám az Ausztria elleni selejtezős párharcnak egyértelmű esélyese, így minden valószínűség szerint utazhat a Távol-Keletre, a jövő évi olimpia rendezőországába. A lányok a tavalyi Európa-bajnokságon a kissé döcögős csoportkör után a középdöntőben két szép győzelmet arattak a németek és a románok ellen, s bár ez nem bizonyult elegendőnek a továbbjutáshoz, de egyértelműen megmutatta, hogy a megfiatalított, s már több, a tavalyi debreceni világbajnokságot megnyerő csapatból fölkerült tehetséggel szereplő együttesnek minden esélye meg van arra, hogy előbb-utóbb ismét a világ legjobbjai között emlegessék. Bízzunk benne, hogy ez így lesz!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply