Fekete péntek után színes majmok – ez az olasz rasszizmusellenes fellépés

Komoly fölháborodást váltott ki néhány héttel ezelőtt, amikor a nagy kereskedelmi leárazó akcióra reflektálván az egyik olasz sportnapilap “Fekete péntek” címmel közölt előzetest az Inter és a Roma aznapi rangadójáról, amely kapcsán Romelu Lukakut és Chris Smallingot állították egymással szembe. Most, egy héttel szenteste előtt egy újabb rasszista botrány robbant ki, ami viszont ezt még döbbenetesebbé teszi az előző történetnél, hogy maga az Olasz Labdarúgó Liga idézte elő. A Serie A rasszizmusellenes kampányt hirdetett, ehhez azonban majmokat ábrázoló plakátot készíttetett, ami többek között a Roma csapatából és több civil szervezetből is negatív reakciókat váltott ki. A liga egyelőre magyarázkodik, de nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy megállapítsuk: ez nem lesz egy hosszúéletű akció…

Ebben a cikkben nem tartom etikusnak reklámok elhelyezését, ezért nem is szerepelnek hirdetések.

Az Olasz Labdarúgó Liga hétfőn több intézkedést is bejelentett, amellyel elejét kívánja venni az itáliai stadionokban az elmúlt hónapokban valósággal elharapódzott rasszizmusnak. Ez önmagában teljesen támogatható lenne, csakhogy az a plakát, amelyet a liga elkészíttetett a kampányra, finoman fogalmazva félreérthetőre sikeredett. Az AS Roma és a FARE antidiszkriminációs szervezet ki is fejezte egyet nem értését.

“Az AS Roma nagyon meglepődött, amikor a közösségi médiában megjelent a festett majmokat ábrázoló kép, amely a Serie A rasszizmus elleni kampányához kapcsolódik. Tudjuk, hogy a liga szeretné legyőzni a rasszizmust, de nem hisszük, hogy ehhez ez volna a legjobb eszköz” – közölte a fővárosi klub a Twitteren. A Milan szintén nemtetszésének adott hangot a plakátok miatt.

Chartát íratnának alá a klubokkal

Luigi di Servio, a Serie A vezérigazgatója mutatta be hétfőn a rasszizmus elleni tervet, amelynek egyik fő alkotóeleme az, hogy a 20 Serie A-klubnak alá kell írnia egy chartát, valamint biztosítania kell egy-egy játékost, akik a kampány arcai lesznek a jövőben. A liga milánói székházában tartott sajtótájékoztatón jelen volt Simone Fugazzotto olasz művész, akinek keze munkája a három vitatott alkotás. Egy triptichonról van szó, amely három majmot ábrázol, akiknek az arcát különböző színű vonalak veszik körbe.

A liga szerint az alkotás célja az olyan értékek védelme, mint az integráció, a multikulturalizmus és a testvériség. “Ezzel a triptichonnal megkíséreltem elmesélni, hogy komplex és szenvedélyes lények vagyunk. Lehetünk szomorúak vagy boldogok, katolikusok, muzulmánok vagy buddhisták, de hogy milyenek vagyunk, azt alapvetően tetteink, s nem a bőrünk színe határozza meg” – magyarázta Fugazzotto.

“Rossz vicc”

Nem csak a Roma, hanem a labdarúgásban a rasszizmus elleni harc egyik éllovasának számító szervezet, a FARE is negatívan reagált a bejelentésre.

„Az olasz labdarúgás ismét megdöbbentette a világot. Nehéz megérteni, hogy a Serie A mire gondolt, kivel konzultáltak? – fogalmazott a kampány kapcsán a FARE. – Egy olyan országban, ahol a hatóságok hétről hétre képtelenek föllépni a rasszizmus ellen, a Serie A egy ilyen kampányt indít, amely rossz viccnek tűnik.”

„Ezek az alkotások felháborítók, ellentétes hatást váltanak ki, és folytatják az afrikai emberek dehumanizálását. Ideje, hogy a meghatározó klubok is hallassák a hangjukat a témában”  – tette hozzá állásfoglalásában a szervezet.

Egy másik diszkriminációellenes szervezet, a Kick It Out is megfogalmazta, hogy a majmok felhasználása egy antirasszista kampányban teljesen helytelen, és ellenkező hatást vált ki, minden pozitív szándékot aláás. Remélik, hogy a Serie A átgondolja a kampányt, és lecseréli a plakátokat.

Fekete péntek

December 6-án az Inter a Romát fogadta a Serie A aktuális fordulójában. A Corriere dello Sport előző napi számának címlapján a rangadó fölvezetését közölte, amelyhez az interes Romelu Lukaku és a rómaiakat erősítő Chris Smalling képét mellékelték. Ez eddig így még rendben is lett volna, csakhogy a főcím már nagyon nem volt az.

“Fekete Péntek” – állt a címlapon arra utalván, hogy a két játékos színesbőrű. Ez egyrészt alaposan félreérthető, másrészt rendkívül botrányos összetétel. Minderre ráadásul egy olyan időszakban került sor, amikor nem telt el úgy hét az olasz fociban, hogy ne történtek volna rasszista incidensek a stadionokban. Többek között Mario Balotellit, a Brescia labdarúgóját is több huhogás, illetve a bőrszínét minősítő beszólás érte a “szurkolók” részéről az ősszel.

Az emberek a közösségi oldalakon nem késlekedtek kifejezni felháborodásukat a Corriere dello Sport címlapjával kapcsolatban és a két érintett klub is hasonlóképp tett. Az Inter Twitter-üzenetében ezt írta: “A labdarúgás szenvedély, kultúra és testvériség egyben. Ellenezzük és a jövőben is ellenezni fogjuk a diszkrimináció bármilyen formáját”.

A Roma részéről Paul Rogers, a klub kommunikációs igazgatója szólalt meg, aki azt még megértette, hogy az újság címlapjával Lukakunak és Smallingnak a saját klubjára nézve fontos teljesítményére igyekezett ráirányítani a figyelmet, azonban a nagy akarásnak nyögés lett a vége egy elfogadhatatlan vizuális célzás formájában. “A cikk irányvonala rendben van, a címlap viszont teljesen eltünteti az írás pozitív tartalmát és rasszista, diszkriminatív tartalommá silányítja azt” – mondta Rogers. A Farkasok egyébként erre az esetre is a Twitteren reagáltak.

Az olasz sportnapilap internetes oldalán megjelentett egy írást, amiben válaszolt az őt rasszizmus vádjával illetőknek: “A Fekete Péntek” kifejezés azok számára, akik szeretnék megérteni és meg is tudják érteni, a különbség dícsérete, a különbség büszkeségének kifejezése volt. Az ártatlan címet méreggé változtatják azok, akiknek ez a célja”.

Az újság azóta sem kért bocsánatot a történtekért, mert ragaszkodik föntebb idézett véleményéhez.

Sajnos azt kell mondanom az elmúlt hetek és napok eseményeit látva, olvasva, hogy Olaszországnak még rengeteget kell tennie azért, hogy sikerüljön kiirtania a rasszizmust nem csak a labdarúgásból és nem csak a sportból, hanem úgy az egész társadalomból. Remélem, egyszer bekövetkezik majd ez.

Ebben a cikkben nem tartom etikusnak reklámok elhelyezését, ezért nem is szerepelnek hirdetések.

A kiemelt kép forrása. Panoramic

Leave a Reply