Kezdődik az első hóbicikli-világbajnokság

Valószínűleg nem vagyok egyedül azzal, hogy a mostani hetet megelőzően még sosem hallottam, olvastam a hóbicikliről. Pedig már több mint egy évtizedes múltra tekint vissza ez a sportág, melynek ezen a hétvégén rendezik első világbajnokságát a Francia-Alpokban.

Országút, hegy, terep, pálya, BMX – igen sok szakága van ma már a kerékpározásnak, s ezek mellé most egy újabb felület csatlakozik hivatalosan is, ez pedig nem más, mint a hó. Ma és holnap a Francia-Alpokban fekvő Châtelben rendezik az első hóbicikli-világbajnokságot, melyet a Nemzetközi Kerékpár Unió (UCI) szervez.

A sportág nem tekint vissza nagyon nagy múltra, de a kerékpárnak sílécekkel való ötvözésére az első szabadalmat már 1892-ben kiadták. Annak idején ugyanis az Alpokban a síléces bicikli, vagy másik nevén síbob közlekedési eszköz volt, sokan kvázi bringáztak a hegyekben. A síléces biciklizésből már az ötvenes években sportág lett, mert 1957-ben alakult meg a nemzetközi szövetség, amely a hatvanas évek óta rendez világbajnokságokat.

A hóbicikli azonban nem teljesen olyan, mint a síbob, ugyanis ezen kerekek vannak, s most ennek a mozgásformának az első világbajnokságára kerül sor. Amíg a síléces kerékpározást inkább a bobhoz lehet hasonlítani, addig a hóbicikli az alpesi síből merít. Ezt bizonyítja a világbajnokság programja is, hiszen a mostani versenyen szuperóriás letekerésben (ez a szuperóriás-műlesiklás megfelelője) és ún. duál szlalomban (ezt a műlesikláshoz hasonlíthatjuk) küzdhetnek meg egymással a világ legjobb hóbiciklisei.

Az UCI január végi tájékoztatása szerint 43 férfi és 7 nő nevezett a vb-re 8 országból. Nem meglepő módon zömmel olyan sportolókat találunk a névsorban, akik a hegyikerékpárból nyargaltak át a hóbiciklire. Közülük a kerékpársport szerelmesei ismerhetik a brit Danny Hartot, aki 2011-ben és 2016-ban is világbajnoki címet szerzett hegyikerékpárban, mégpedig a hegyről való lejtőzés versenyszámában. Mellette ismertebb névnek számít a francia Pierre Thévenard, aki szintén hegyikerékpározással kezdte pályafutását, de ma már kizárólag a hóbiciklinek szenteli idejét.

A viadalon 2007. december 31. előtt születettek vehetnek részt, fölső korhatár pedig nincs. Ez utóbbit kihasználva a nevezési lista tanúsága szerint a legidősebb induló 1954-es születésű, azaz 70 éves lesz! Akad még 1961-es születésű sportoló is a nevezettek között, de a legtöbb induló az 1990-es és 2000-es években született, ugyanakkor mindössze egy 2007-ben született versenyző állhat rajthoz, amennyiben nem lép vissza. A mezőny zömét francia, német és svájci sportolók teszik ki, de érkeznek biciklisek Írországból, Lengyelországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból és Portugáliából is.

Magyar versenyző nem lesz a mezőnyben, ugyanakkor a zsűrinek Tam Csilla személyében magyar alelnöke lesz, vagyis ilyen szinten lesz hazai érdekeltség is a történelem első hóbicikli-világbajnokságán.

Aztán az, hogy milyen népszerűségre tehet szert a hóbicikli, s eljuthat-e egy szép napon a téli olimpia műsorára, az még kérdéses, de szerintem jó esélyei lehetnek a sportágnak erre.

A kiemelt kép forrása: francsjeux.com

Leave a Reply