“Ő egy kib*szott senki” – így jellemezte Muguruza Babos Tímeát

VIDEÓKKAL – Mint bizonyára sokan értesültek róla, Garbine Muguruza nagy csatában, de végül legyőzte Babos Tímeát a monterreyi női tenisztorna vasárnapról hétfőre virradó éjjel rendezett döntőjében. Nyilván szomorúak lehettünk az eredmény miatt, de sajnos a meccsnek az utóélete sem túl pozitív magyar szempontból, s akkor rendkívül finoman fogalmaztam. Muguruza, a spanyolok egykori világelső játékosa, aki most is harmadik a világranglistán, a meccs alatt több ízben is senkinek titulálta ellenfelét, egyszer még a “kib*szott” jelző használatára is vette a bátorságát. Valami miatt nem minden ellenfele szereti idén Babos Timit, hiszen a januári Ausztrál Openen az amerikai Coco Vandeweghe-t tízezer ausztrál dollárra büntették, amiért állandóan beszólogatott magyar riválisának kettejük mérkőzésén. Kíváncsian várjuk, Muguruza is kap-e hasonló büntetést vagy megússza egy kisebb szankcióval.

Hiába kezdett kiválóan (6-3, 2-0) Babos Tímea a volt világelső spanyol Garbine Muguruza ellen a Monterreyben rendezett keménypályás női tenisztorna döntőjében, Muguruza végül fordítani tudott, és megnyerte a vasárnapi mérkőzést. Babos Tímea remek kezdése mindenesetre látványosan kiborította a kétszeres Grand Slam-győztes spanyolt, aki senkinek nevezte a magyar riválisát – számolt be a hosszabbitas.hu-ra hivatkozva az Origo kedden.

A második játszmában egy térfelcserénél Muguruza edzői segítséget kapott Sam Sumyktól, aki azt kérdezte, hogy valamiért mérges-e a játékos. A spanyol válaszai nem mindenhol hallatszanak tisztán a háttérzajtól, de az jól kiérthető, hogy miután leszögezi, hogy nem dühös, az exvilágelső Babos Timire utalva azt is kijelenti, hogy “she’s a nobody”, azaz “ő egy senki”– talált rá a videóra és számol be róla a Hosszabbitás.hu.

A döntő későbbi győztese ezt követően is csak üveges tekintettel bámul előre, és durcásan hajtogatja a magyar hölgyről, hogy “ő egy senki, egy kib*szott senki” (ez 47:02-nél hallható a videóban). A szünet végén pedig a meccs kommentátora is elnézést kér azért, amiért a nem megfelelő nyelvezet esetleg a nézők számára is kiérthető volt a közvetítésben.

https://youtu.be/IjtUnRtokYA

Érdekes, hogy idén ez már a második hasonló eset, amelynek Babos Tímea a szenvedő alanya: a januári Ausztrál Open első körében a vereséget szintén nehezen viselő Coco Vandeweghe nem tudott féket tenni a nyelvére, amit 10 ezer ausztrál dolláros pénzbüntetéssel honorált a WTA.

Egyelőre nem tudni, Muguruza fog-e bármilyen szankciót is kapni vasárnapi viselkedéséért, bárha a WTA következetes, akkor nem a szankción, hanem annak mértékén gondolkodik.

“Már nem is emlékszem Sarapovára”

A venezuelai születésű, de spanyol színekben ütögető Garbine Muguruza tavaly sem csak a kíváló játékával hívta föl magára a figyelmet. Mint emlékezetes, Marija Sarapova, az oroszok korábbi világelsője 2017 áprilisában tért vissza doppingolás miatt kiszabott eltiltásából. Muguruza pedig enyhén szólva sem rejtette véka alá véleményét az üggyel kapcsolatban.

2017. február 28-án kérdezték a spanyolt arról, hogy Sarapova az áprilisi stuttgarti tornán visszatér a mezőnybe. Reakciója a következő volt:

“Az az igazság, hogy a játékosokat ez egyáltalán nem érdekli. Hogy őszinte legyek, én már nem is emlékszem Sarapovára. A sorozat szempontjából persze ez egy fontos dolog, mert újra a média figyelmének középpontjába kerülünk. De még egyszer, a játékosokat ez a legkevésbé sem érdekli.”

A tavaly ősszel a világranglista élén is állt teniszezőnő szerint tehát a játékosoknak nem fontos, kikkel kerülhetnek szembe egy-egy versenyen, s nem fontos az ellenfelek tisztelete sem, csak önmaguk fényezése és a saját felkészülésük számít. Ahogy az Origo cikkírója is fogalmazott a mostani monterreyi esettel összefüggésben: feltehetően az ilyen viselkedés miatt nincsenek barátai a mezőnyben Muguruzának.

Könnyen lehet, hogy a Sarapováról tett kijelentése is kiváltó oka volt annak, hogy júniusban, a Roland Garroson a közönség többször is sértő megjegyzésekkel illette a hazai pályán szereplő Kristina Mladenovic elleni mérkőzésen. Persze lehet, hogy csak a hazafiság okozta túlfűtöttség miatt feledkezett meg magáról számos francia néző, de nem tudhatjuk pontosan, miért kapott ekkora ellenszelet a lelátókról.

“Húzz vissza Venezuelába” – ilyen, és ehhez hasonló megjegyzésekkel kínálta meg Garbine Muguruzát a párizsi Suzanne Lenglen pálya közönsége az ominózus mérkőzésen.

Nyilván a spanyol lány nem ezért kapott ki. Sem ő, sem senki a csapatából nem fogta a vereséget a közönség viselkedésére, de ettől még ez a magatartás korántsem volt rendben.

“A tömeg ma egy kicsit túl kemény volt a számomra” – mondta Muguruza a vesztes meccs után. “Megértem őket, de azért tanúsíthattak volna egy kicsit nagyobb tiszteletet felém. Többször meg kellett állni. A székbírónak folyamatosan csendre kellett őket inteni. Én szeretek itt játszani, de ez nagyon nem volt jó érzés.”

Ahhoz képest, amit a pályán kapott, és amilyen szabadszájú, Muguruza elegánsan és visszafogottan nyilatkozott. Az, hogy elsírta magát és félbe is kellett szakítani a sajtótájékoztatót, nyilván a vereség miatti csalódottságnak, a fájdalomnak is szólt, de benne volt mindaz az ellenséges viselkedés is, amivel szembetalálta magát. Ahogy haladt előre a meccs, úgy erősödött a pfujolás, volt, amikor két Garbine-adogatás között is rákezdték. Sam Sumyk, Muguruza edzője egy sokat látott, sokat tapasztalt szakember, ennek ellenére a “szánalmas” és a “minősíthetetlen” jelzőket használta a közönség viselkedésére. Amellett, hogy természetesen gratulált Mladenovicnak.

A negyeddöntőbe jutott francia lány ugyanakkor meglehetősen cinikusan reagált a helyzetre.

“Nem gondolom, hogy átlépték volna a határt. Én is tapasztaltam hasonlót Németországban, ahol a közönség még jobban fel volt tüzelve” – mondta Mladenovic utalva a stuttgarti fináléra, ahol döntő szett tie-breakben kapott ki a német Laura Siegemundtól. “Én azonban nem vádoltam a közönséget azzal, hogy sportszerűtlenek voltak. Egyébként is, szerintem normális, ha a közönség kiválasztja egy adott meccsen, hogy kinek drukkol.”

Tegyük hozzá, a stuttgarti közönség gátlástalanság és fegyelmezetlenség tekintetében aligha említhető egy lapon a Garros vehemens drukkereivel. Kevéssé valószínű, hogy a nézők a francia lányt bárhova is elküldték volna meccs közben.

Két körrel korábban Sara Errani arra panaszkodott, hogy miért használja Mladenovic a “Forza!” olasz csatakiáltást pont őellene. Aztán Kiki elmondta, hogy ez egy régen berögzült szokás, nem tud ellene mit tenni, automatikusan jön. Ez rendben is van, sportszerűség szempontjából az azonban aggályos, hogy ezt Muguruza ellen a spanyol lány rontásainál is előszeretettel alkalmazta.

A Muguruza-Mladenovic meccsel kapcsolatban – nem törődve a várható jelentős népszerűségvesztéssel Franciaországban – Elina Svitolina is kifejtette véleményét úgy a közönség viselkedésével, mint Mladenoviccsal kapcsolatban.

“Az, hogy drukkolunk valakinek, nem kellene, hogy azt jelentse, hogy tiszteletlenek, sportszerűtlenek, rasszisták és sértőek vagyunk az ellenféllel szemben, semmibe véve az ő érzéseit. Minden tisztességes játékosnak szégyellnie kellene magát azzal kapcsolatban, amit tegnap a közönség művelt. Jó érzésű ember ezt nem tudja elfogadni. Igazi bajnokok nem ünnepelnek az ellenfél hibáinál. Remélem olyasvalaki nyeri a Garrost, aki képviseli a sportág valódi értékeit.”

Az sincs rendben, hogy folyton csak legyintsünk, hogy ‘hát ők franciák, ők ilyenek’. De talán el lehet gondolkodni azon is, mekkora felelőssége van a játékosoknak abban, hogy milyen szintig hergelik fel a közönséget. Mladenovic ennek láthatóan mestere. De, aki feltüzel egy tömeget, az onnantól kezdve felelősséggel is tartozik a viselkedésükért – áll a hosszabbitas.hu cikkében.

Azzal nem lehet vitatkozni, hogy a francia közönség bizony átlépett egy határt. És most Garbine Muguruza is átlépett egy határt, mégpedig – hogy a “klasszikust” idézzem – nem kicsit, nagyon.

Bevallom, kedveltem Muguruzát, mert egyrészt ügyes játékos, másrészt pedig csinos nőnek találom. De csak máig kedveltem. Az, hogy egy sportoló sok cifrát mond meccs/verseny közben, az természetesnek vehető, de ebbe szerintem az ellenfél lekicsinyítése, konkrétan lesenkizése már nem fér bele. Muguruza ráadásul a pályán kívül is tud olyanokat mondani, amiket egy normális sportoló nem mond, gondolok itt a Sarapova-visszatéréssel kapcsolatos, föntebb idézett gondolataira.

Lehetett persze Sarapovát ostorozni amiatt, hogy nem nyitotta meg a doppingügynökségnek a meldonium tiltólistára kerüléséről szóló e-mailjét (aki esetleg nem emlékezne, emiatt meszelték el), lehetett azt mondani, hogy rosszat tenne a tenisznek a visszatérése, de azért olyat állítani, hogy már nem is emlékszem rá, az még egy olyan játékostól is erős kijelentés, aki akkor még sehol nem volt, amikor az orosz a legnagyobb sikereit érte el. Akinek akár pirinyó köze is van a mai teniszhez (mint például nekem), kell fogalommal rendelkeznie arról, hogy ki is az a Marija Sarapova, ha más miatt nem, akkor az átlagosnál jóval hangosabb nyögései miatt.

Babos Tímea nem egy Marija Sarapova. Ez egyelőre az eredmények terén is igaz, hiszen Timi még nem volt világelső sem egyéniben, sem párosban, igaz, utóbbiban a negyedik helyen áll a rangsorban. Nem nyert Grand Slamet egyéniben, eddig. Ettől azonban még nem egy senki. Épp ellenkezőleg, a vasárnap éjjel történtek után, emberileg mindenképp, több, mint Garbine Muguruza.

A kiemelt kép forrása: MTI/EPA/Miguel Sierra

A kiemelt kép 2018. április 8-án, a mexikói Monterreyben rendezett női tenisztorna döntőjének, a Garbine Muguruza-Babos Tímea mérkőzésnek az eredményhirdetésén készült.

Leave a Reply