A Premier League nemet mond a videóbíróra

Miközben Németország, Olaszország és Franciaország is bevezette, addig Anglia továbbra sem kér a Videóbíró-asszisztens Rendszerből (VAR), ugyanis a Premier League következő idényében sem fogják állandó jelleggel alkalmazni a szisztémát, amelynek megítélése továbbra is megosztja a focivilágot.

A Videóbíró-asszisztens Rendszernek, a VAR-nak még legalább pár hónapot biztosan várnia kell arra, hogy bemutatkozhasson a Premier League stadionjaiban. Az angol labdarúgó-bajnokság vezetői ugyanis a héten azt a döntést hozták, hogy ezt a technológiát biztosan nem fogják bevetni a következő idényben sem, holott más topligákban, így Németországban, Olaszországban és Franciaországban már alkalmazzák, igaz, vannak vele problémák bőven. Az olasz bajnokságban több játékos és szakember is bírálta a rendszer működését, mivel emiatt hosszú percekig álltak mérkőzések. Sokáig tanakodtak azon a nemzetközi szövetség (FIFA) illetékesei, hogy a napra pontosan kettő hónap múlva kezdődő világbajnokságon igénybe vegyék-e a VAR szolgálatait, végül úgy döntöttek: lesz videóbíró.

Most a Premier League közleményben tudatta, hogy a 2018-19-es szezonban is tesztelni kívánja a rendszert. Spanyolországban az IFAB, a labdarúgás szabályalkotó testületének jóváhagyása hiányzik a VAR bevezetéséhez, de a La Ligában is augusztustól már szeretnék élesben bevetni azt.

Feltehetően sokat nyomott a latban az, hogy az FA-kupában több esetben is botrányosan működött a videóbíró-asszisztensi szisztéma, ami nagy vitát kavart a szigetországban. Így, bár sok gondolkodás után végül a FIFA jóváhagyta a VAR alkalmazását a világbajnokságon, az angol illetékesek még mindig korainak tartják a rendszer élesben történő használatát.

Franciaországban ugyancsak vita tört ki (már sokadjára) a VAR-ról, miután a Ligakupa döntőjében, a Paris SG-Monaco mérkőzésen Clément Turpin játékvezető kétszer is használta a rendszert. Az egyik esetben a párizsiaknak így fújt be egy tizenegyest, a másikban pedig érvénytelenítette Radamel Falcaónak, a monacóiak csatárának lesről született gólját. Azonban mindkét esetben hosszú percekig állt a játék, mivel Turpinnek többszöri visszajátszás alapján sikerült csak döntenie.

A kezdetektől fogva az a VAR-t ellenzők legfőbb érve, hogy hosszú percekig leállíthatja a játékot egy-egy vitatott szituáció többszöri visszanézése, s ez árthat a mérkőzés ritmusának, színvonalának, valamint a nézők számára is kevésbé vonzóvá teheti a labdarúgást. Radamel Falcao a francia Ligakupa-finálé után dühösen a következőket mondta: “Az ilyenfajta dolgok meg tudják ölni a focit, hiszen négy percet vesztegettünk el egy büntetőre. Négy percig vizsgálták a gólomat is, s ezután a bíró csak két percet hosszabbított az első félidőben. Hihetetlen! Frusztráló”. Adrien Rabiot, a párizsiak középpályása arról beszélt, hogy sajnálja, amiért a videóbíró használata megtörte a meccs ritmusát.

A kiemelt kép forrása: Daniele Buffa/Image Sport/Panoramic

A kiemelt kép a londoni Wembley Stadionban készült, az Anglia-Olaszország felkészülési mérkőzésen 2018. március 28-án.

Leave a Reply