Téli olimpia: Mi van az oroszokkal?

A 168 fős küldöttségükkel az orosz olimpiai sportolók mondhatják magukénak a pjongcsangi téli olimpia harmadik legnagyobb delegációját. Mint köztudott, Oroszország saját nevén nem indulhatott el, mert olimpiai bizottsága föl van függesztve. Több érmet is nyertek már az ötkarikás zászló alatt versenyző oroszok, s sok szurkolójuk kísérte el őket Dél-Koreába, azonban így is eléggé szürreális módon élik meg a játékokat. A bejegyzésből kiderül, miért.

Ott lenni anélkül, hogy ott lennének. December elején derült ki, hogy “Olimpiai Atléták Oroszországból” elnevezéssel indulhatnak orosz sportolók a téli olimpián, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felfüggesztette orosz tagszervezetét, s megtiltotta, hogy orosz színekben, az orosz zászló alatt bárki is indulhasson Pjongcsangban, amiért az orosz sportvezetők  – ahogy Thomas Bach NOB-vezér fogalmazott – “a történelemben példátlan támadást követtek el a Játékok és a sport integritása ellen”. Mivel az orosz sportolók nem jogosultak saját lobogójuk és színeik használatára, így a himnuszt sem játsszák el nekik győzelem esetén, helyette az olimpiai induló csendülhetne föl, ám erre eddig nem kellett sort keríteni, mivel még nem született “orosz” aranyérem.

Összesen 168 sportoló képviseli Oroszországot az ötkarikás zászló alatt, amivel a játékok harmadik legnagyobb küldöttséget mondhatja magáénak, illetve mondhatná, ha olimpiai bizottsága nem lenne felfüggesztve. A mai nappal bezárólag öt érmet (1 ezüst és 4 bronz) tudtak szerezni, de négy évvel a szocsi játékok után Oroszországnak korlátozott lehetőségei vannak az önkifejezésre és az ünneplésre is. Olimpia “Canada Dry” verzióban. Színes, de nem egészen… És ez különösen megmutatkozik a sípályákon vagy a jégpályákon kívül.

A fő küldöttségeknek van külön helyük érmeik megünneplésére, vagyis örömük másokkal való megosztására és önmagában a megmutatkozásra is. Azonban Gangneungban (a jeges viadalok helyszínén) nem lehet hallani az Oroszország szót – erről adott hírt több helyszíni tudósító is. Az oroszok a “Sportház” elnevezésű helyen rendezték be főhadiszállásukat az olimpia idejére, amelynek egyik falára egy, “Szívemben Oroszország” feliratú transzparenst tűztek ki. A NOB külön magatartási kódexet adott ki az ötkarikás zászló alatt versenyző sportolókra vonatkozóan, amiben többek között megtiltotta az ország szimbólumainak a csapat hivatalos közösségi oldalain történő megjelenítését. Amennyiben ezt az előírást megszegnék az oroszok, az könnyedén az egyébként igen nehezen megszerzett akkreditáció visszavonásához vezethet, akár a teljes csapatot kizárhatnák a játékokról. Az oroszoknak nehezükre esik betartani a szabályokat, mivel mindössze négy hónap választja el őket a hazai rendezésű labdarúgó-világbajnokságtól, ami (nomeg persze az olimpia) miatt eleve felerősödtek a nemzeti érzelmek az országban a sportszerető közvélemény körében.

Szemen Elisztratov, aki a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres távján (ahol Liu Shaolin Sándor ötödik lett) bronzérmet nyert, a dobogóról lelépvén igen mélyreható ígéretet tett honfitársainak: “Mindazoknak szánom ezt az érmet, akiket gáva és undorító módon eltiltottak a játékoktól. Azt akarom mondani nekik: ‘Tartsatok ki és harcoljatok!’.” Ezek ahhoz hasonló szavak, amelyek Ilja Kovalcsuknak, az orosz jégkorong-csapat kapitányának szájából hangzottak el az olimpia nyitóünnepsége előtt: “Nekünk adták (a NOB – a szerk.) a zászlót és a himnuszt, de nem vették tudomásul a becsületet, a lelkiismeretünket, a hazafiságunkat és az országunk iránti szeretetünket”.

Alekszander Timonyin, Oroszország dél-koreai nagykövete a New York Times-nak az alábbi szavakkal foglalta össze, mit várnak versenyzőiktől ebben a nem mindennapi helyzetben: “Hiszünk a sportolóinkban, büszkék vagyunk rájuk. Reméljük, képesek lesznek elérni legjobb sporteredményeiket, és vissza fogják szerezni a szülőhaza becsületét”. Oroszország ezt szeretné megmutatni a számára igen szürreális játékokon. Moszkva ugyanakkor nem hagyja magára az olimpiától doppingvétségeik miatt eltiltott, vagy meg nem hívott sportolóit sem, ugyanis egy, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök által hozott rendelet értelmében néhány héttel a játékok után alternatív versenysorozatot fognak szervezni számukra, amolyan “ellenolimpiaként”…

A fő fotó forrása: Panoramic

Leave a Reply