Federer 36 évesen világelső: Ezeket a rekordokat tudja még beállítani vagy megdönteni

Roger Federer azzal, hogy pénteken bejutott a legjobb négy közé a rotterdami férfi tenisztornán, a sportág történetének legidősebb világelsőjévé vált 36 évesen, 6 hónaposan és 8 naposan, megelőzve az amerikai André Agassit, aki 33 esztendősen és 133 naposan vezette a világranglistát 2003 áprilisának végén. Minden idők legjobb játékosa nem egy rekordot beállított vagy megdöntött már, s jó néhány statisztikai mutatóban válhat még a legjobbá, mielőtt visszavonulna. Ebben a bejegyzésben a teljesség igénye nélkül sorra veszem azokat a statisztikákat, amikben még utolérheti, s akár meg is döntheti a mostani csúcsot.

Margaret Court 24 Grand Slam-győzelme

Federer 2009-ben vált a legtöbb Grand Slam-tornát nyert férfi játékossá, akkor szerezte meg ugyanis 15. GS-diadalát. Az idei Ausztrál Open megnyerésével már húszra növelte nagy tornákon szerzett trófeáinak számát, a második helyen Rafael Nadal követi 16 elsőséggel.  Amennyiben viszont a nőket is számításba vesszük, akkor Federer már csak a negyedik, ugyanis három sokszoros bajnok hölgy is több GS-t nyert nála: Steffi Graf 22-t, Serena Williams 23-at, Margaret Court pedig 24-et. Roger Federer a legutóbbi öt Grand Slam-ből hármat is behúzott. Elnézve a svájci formáját, meglepő lenne, ha a mostani huszasnál állna meg a Grand Slam-sikerek terén.

Jimmy Connors 109 ATP-tornagyőzelme

Jimmy Connors 1972 és 1989 között összesen 109 tornát nyert meg a férfiak szervezete, az ATP berkeiben. Federer ma 96-nál tart, vagyis “mindössze” 13 cím választja el attól, hogy beérje ezen a téren az amerikait. Azonban a svájci már 36 és fél éves, ami a teniszben is egy nagy életkornak számít, de – mint tudjuk – számára nem létezik lehetetlen.

Hat alkalommal világelsőként zárni az évet

Roger Federer eddig öt esztendőt zárhatott a világranglista vezetőjeként (2004, 2005, 2006, 2007, 2009). Csak Pete Sampras volt jobb nála, neki hat szezont sikerült a legjobbként befejeznie (1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998).

A legidősebb Grand Slam-győztessé válni

Federer 36 évesen és 173 naposan nyerte meg az idei Ausztrál Opent, amivel a valaha volt második legidősebb Grand Slam-bajnokká vált. A Maestrot csak az ausztrál Ken Rosewall tudja jelenleg fölülmúlni, aki 37 esztendősen és 62 naposan nyerte meg a melbourne-i viadalt. Amennyiben a helvét 2019-ben is a legjobbnak fog bizonyulni Ausztráliában, vagy bármely más GS-versenyen, akkor ő lesz az új rekorder ebben az összevetésben is.

Egy hetedik Ausztrál Open- és egy hatodik US Open-győzelem

A svájci azzal, hogy tavaly immár nyolcadik alkalommal nyerte meg Wimbledont, a brit Grand Slam-torna rekordgyőztesévé vált. Nagy versenyen ennél több címmel csak Rafael Nadal büszkélkedhet, aki tavaly tizedjére húzta be a Roland Garrost. Amennyiben 2019 januárjában megnyeri az Ausztrál Opent, akkor ő lesz a torna egyetlen hétszeres győztese. Jelenleg Novak Djokoviccsal és Roy Emersonnal együtt áll az élen hat-hat diadallal. Öt US Open-címe van ma Federernek, ebben a tekintetben Pete Samprassel és Jimmy Connorssal áll holtversenyben, vagyis ha megnyerné esetleg az idei kiírást, azzal New York-ban is csúcsot döntene.

Megelőzni Nadalt és Djokovicsot 1000-es tornagyőzelmek terén

Federernek eddig 27 ATP 1000-es tornát sikerült nyernie, az eredményességi rangsorban az egyaránt 30 győzelemmel álló Rafael Nadal és Novak Djokovics előzik meg. Esélyes, hogy előbb-utóbb ezt a rekordot is megdönti a svájci.

A megnyert mérkőzések száma

Federer akár még ebben a kategóriában is rekordot dönthet, igaz, ehhez még 118 mérkőzést kell megnyernie. Az örökrangsort jelenleg Connors vezeti, aki 1256 találkozója végén fogadhatta ellenfele gratulációját a hálónál, utolsó győzelmét búcsúmeccsén aratta Halléban, 42 évesen. Roger Federer 1138 sikerrel áll mögötte.

Wimbledoni címek száma (a férfiakat és a nőket együttvéve)

Arról már szóltam, hogy Federernek van a legtöbb címe, szám szerint nyolc a brit Grand Slam-versenyről, de csak az urak között. Ha a hölgyeket is nézzük, akkor a legtöbb wimbledoni elsőséget a cseh-amerikai legenda, Martina Navratilova szerezte, aki kilencszer lett a füves pálya bajnoknője Londonban.

Tíz alkalommal megnyerni ugyanazt a tornát

Egyetlen játékos van, aki ugyanazt a versenyt tíz alkalommal tudta bezsebelni az Open-érában: Rafael Nadal. A spanyol három helyszínen: Párizsban (a Roland Garroson), Barcelonában és Monte-Carlóban büszkélkedhet ennyi diadallal. Roger Federer sincs messze attól, hogy egy tornán tízszeres győztesnek nevezhesse magát, Halléban kilenc sikernél jár.

Zsinórban aratott győzelmek száma

Federer 2007-ben egymás után 41 mérkőzést tudott megnyerni. Novak Djokovics 2011-ben, valamint John McEnroe 1984-ben 42, Ivan Lendl 1982-ben 44, míg a rekordember, Guillermo Vilas 1977-ben 46 meccsen át maradt veretlen.

A fő fotó forrása: Wikimedia Commons

Leave a Reply