Túraautó-vb: Michelisz Norbert mentette a menthetőt

Egy futamgyőzelemmel és egy hetedik hellyel fejezte be a túraautó-világbajnokság japán versenyhétvégéjét Michelisz Norbert. A Honda magyar pilótája (aki pályafutása során harmadik alkalommal nyert gyártója hazai pályáján) 212 ponttal a második helyen áll az összetettben, hátránya 16,5 pont az éllovas Thed Björk mögött. Mint ismert, a Honda valamennyi eredményét törölték az előző, kínai futamokról, vagyis Michelisz Norbinak a vb-esélyek megőrzése mellett a kármentés volt a legfőbb feladata a szakadó esőben lebonyolított futamokon.

Megszerezte a főfutamos pole-pozíciót az időmérőn Michelisz Norbert a túraautó-vb japán hétvégéjén és Kínához hasonlóan ezúttal is esős időben, vizes pályán vághattak neki a pilóták az első, tizenegy körös, fordított rajtrácsos versenynek. A rajtnál aztán Michelisz Norbi nagy riválisa, Thed Björk rögtön feljött az ötödikről a harmadik helyre, míg Tom Chilton megelőzte a pole-ból rajtoló Yann Ehrlacher-t, sőt, meg is tudott lépni – a harmadik-hatodik helyen alakult ki a Volvo-Honda-Volvo-Honda szendvics, Esteban Guerreri (aki eredetileg a Chevrolet versenyzője, de most a Hondánál ment a hiányzó Tiago Monteiro helyén) támadta Björköt, a hátulról zárkózó Michelisz Norbi pedig Nestor Girolamit.

A harmadik körben azonban jött a számunkra nagyon rossz forgatókönyv: Girolami hibázott, Michelisz Norbi utolérte, a pályára visszatérő volvós viszont kiforgatta a magyar pilótát, aki ugyan folytatni tudta a versenyt, de a hatodikról a tizenkettedik helyre csúszott vissza. Innen ugyan megkezdte a felzárkózást, de Rob Huff nagyon kemény diónak bizonyult, csak a hetedik körben tudta őt megelőzni, így ért vissza a hetedik pozícióba – Girolamit közben megbüntették, amiért kiforgatta Norbit.

Közben Björk leszakította magáról Guerrerit és a második helyért csatázott, majd óriási küzdelemben meg is előzte, viszont a szélárnyékot kihasználva ismét megérkezett Guerreri – összeértek a Volvóval, sőt, az argentin egy ideig keresztben csúszott Björk előtt. Ebből a Honda jött ki jobban, mert ezt kihasználva Ehrlacher visszavette a második helyet, Guerreri pedig kőkemény csatában, de feljött harmadiknak, így Björk visszacsúszott negyediknek – az utolsó körben már nem erőltette a volvós, hiszen így is növelte előnyét a pontversenyben.

Változás már nem történt, Chilton óriási előnnyel, senkitől sem zavartatva húzta be a fordított rajtrácsos futamot, mögötte Ehrlacher, Guerreri és Björk végzett, Michelisz Norbert pedig a hetedik helyen zárt – Nagy Dániel a 15., Szabó Zsolt a 17. helyet szerezte meg a zengős Hondákkal.

A pole-pozícióból indulhatott a fő futamon Japánban Michelisz Norbert azok után, hogy az első versenyen a hetedik helyet szerezte meg – azonban az azt követő fél órában annyit romlott a pálya állapota a folyamatosan szakadó eső miatt, hogy csak a biztonsági autó mögött vághatott neki a tizenöt körnek a mezőny.

A biztonsági autó két kör után hagyta el a pályát, Michelisz Norbi pedig azonnal másfél másodperc körüli előnyt épített ki a mögötte igyekvő Volvókkal szemben, sőt, csak Catsburg tudott hozzá közel maradni, a mezőny további része pillanatok alatt nyolc-tíz másodpercre szakadt le. Hiába ment azonban remekül a magyar pilóta, csapattársa, Ryo Michigami hibázott, kicsúszott a kavicságyba, majd egy kör elteltével visszatért, a biztonsági autó pedig ismét kijött a pályára – óriási volt a víz, ezt Michigami még kaviccsal is súlyosbította, így a verseny felénél megint lelassított a mezőny.

A körülmények romlottak, Szabó Zsolt is kicsúszott a biztonsági autó mögött, a pilóták közül többen panaszkodtak arra, hogy alig látnak, illetve hogy felúszik az autó a tócsákon. A versenyigazgatóság a tizenegyedik körig várt, majd úgy döntött, hogy felfüggeszti a futamot az irreális körülmények miatt – ennek ellenére (csak négy kört futottak zöld zászló mellett) teljes pontokat osztottak a végén, így Michelisz Norbi a maximális pontszámot, vagyis 30 egységet gyűjtött be. Nagy Dániel a 13. helyen ért célba.

Ennek köszönhetően a magyar versenyző 212 ponttal áll a második helyen, s 16,5 pont a hátránya az ötödikként záró Björk mögött, a harmadik helyen Catsburg áll 209-cel, Monteirót pedig már mindannyian megelőzték.

A túraautó-világbajnokság következő futamait Makaón rendezik november 18-án és 19-én. A szezonból még négy verseny van hátra, a városállamban rendezendő hétvégén kívül a katari szezonzáróra kerül még sor.

A fő fotó forrása: dppi

Leave a Reply