Focis, kézis, dartos kudarcok és egy remek biciklis eredmény – a hétvége magyar eredményeinek értékelése

Új sorozattal jelentkezik a Sportudvar: mostantól kezdve minden hétfőn reggel megosztom Veletek véleményem a hátunk mögött hagyott hétvége magyar sporteredményeiről. Szeptember első hétvégéje sajnos nem volt a legsikeresebb, hiszen labdarúgó-válogatottunk kikapott, két férfi kézilabdacsapatunk kiesett az európai kupaporondról, dartsosaink közül pedig senki sem tudott bravúrt elérni a profik szervezetének magyarországi versenyén. Akad itt azért pozitívum is: Vas Kata Blanka a 9. helyen végzett a Vuelta spanyol kerékpáros körverseny női viadalán.

Foci: Történelmi vereség Albániában

A magyar labdarúgó-válogatott az Anglia elleni megsemmisítő vereség után Albániában javíthatott volna a világbajnoki selejtezősorozat keretében, azonban nemhogy a javítás nem jött össze a nemzeti tizenegynek, hanem még alul is múlta a csütörtökön látottakat. Albánia 1:0-ra győzött egy kései góllal, s története során először győzte le a magyar válogatottat. A mieink vb-reményei ezzel a vereséggel lényegében elszálltak. Tegnap este részletesen leírtam, mit gondolok erről a mérkőzésről:

Kézilabda: Rosszul indult a magyar kupaősz

Megkezdődtek a férfi kézilabdázás második számú nemzetközi sorozatának, az Európa Ligának selejtezői. Magyarországot két csapat: a Csurgó és a Balatonfüred képviselte. Mindkét gárda hazai pályán játszhatta az oda-visszavágós párharc első mérkőzését, ám egyik sem győzött, sőt, mindkettő kikapott. Amíg a Balatonfüred Malmö elleni veresége nem okozott annyira nagy meglepetést számomra, addig a csurgóiak Constanta elleni zakója már annál inkább, mivel férfi kézilabdában nem túl gyakran fordul elő, hogy egy román csapat megverjen egy magyart. Most ez történt és sajnos a constantai visszavágón is a románok nyertek, így továbbjutottak. A Csurgó évek óta rendszeres résztvevője valamely kisebb európai kupának, s általában a selejtező megvívása sosem okozott gondot a somogyi csapatnak, már ha selejteznie kellett a főtáblára jutásért. Most azonban valami nem működött. Őszintén szólva, nem ismerem a Constanta csapatát, de az eredmények alapján arra következtetek, hogy valami nagyon jól működik ott, pedig a román férfi csapatokra nem jellemző, hogy nemzetközi szinten komolyabb eredményt érjenek el. Ez most sikerült a Fekete-tenger partján fekvő város együttesének – a mi nagy bánatunkra. A Balatonfüred szintén kiesett, de mint tudjuk, a svédek nagyon erősek kézilabdában, úgyhogy ott benne volt a pakliban a kiesés.

Darts: Sikeres rendezés, sikertelen magyarok a hazai profi tornán

A hétvégén került sor a Papp László Sportarénában a profi dartsszervezet, a PDC európai sorozatának idei első állomására, amelyen a házigazda jogán négy magyar játékos is színpadra léphetett. Honfitársaink közül Rucska Józsefnek és Strbik Péternek sajnos semmi esélye sem volt jóval magasabban jegyzett skót, illetve angol ellenfelével szemben. Jagicza Gábor úgy, ahogy megszorongatta walesi riválisát, s végül 6:3-ra kapott ki, viszont Végső Jánost meccsnyilak választották el a továbbjutástól a PDC középmezőnyéhez tartozó, de már sokéves rutinnal rendelkező Joe Murnan ellen. A magyar játékos többször is hátrányból jött vissza, s a döntő legben megnyerhette volna a mérkőzést, de sajnos nem bírta a nagy nyomást, így végül Murnan jutott tovább. Az előzetes esélylatolgatások alapján nem lehetett ennél sokkal többet várni a négy magyartól, hiszen dartsban még van hova fejlődniük eme sportágat űző honfitársainknak, de egyikük sem vallott szégyent, Végső János pedig egyenesen nagy tapsot érdemel remek játékáért. És taps illeti a szervezőket is, akik egy nagyon jó hangulatú tornát hoztak össze, amelyre többezren voltak kíváncsiak. A nap folyamán fogok még egy külön cikkel jelentkezni, amiben részletesen összefoglalom a verseny történéseit.

Kerékpár: Vas Kata Blanka megint alakított

Bizonyára emlékeztek még Vas Kata Blankára. A 19 éves magyar kerékpáros a tokiói olimpián hegyikerékpárban óriási és nagyon kellemes meglepetésre a 4. helyen végzett a mezőny legfiatalabb tagjaként. Blanka az országúton is megmutatta már kivételes tudását, s ezt tette a női Vueltán is. A spanyol háromhetes férfi körversennyel egy időben, négy nap alatt lebonyolított viadalon a magyar lány egy 4. és egy 6. helyezést is elért, az összetettben pedig az igen előkelő 9. helyen végzett. Ez volt Blanka első versenye a legerősebb viadalokat magában foglaló ún. World Tour-sorozatban, úgyhogy bízhatunk abban, hogy sikerekben gazdag karriert fog befutni, s hatására a női kerékpársport is meg fog erősödni hazánkban.

Kezdésnek ennyi lett volna a hétvégi összefoglaló, amellyel ezen túl minden hétfőn reggel jelentkezni fogok itt, a Sportudvaron.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: velo.hu

Leave a Reply