Izraeli-palesztin konfliktus: a FIFA nem akar belekeveredni

Az Izrael és Palesztina közötti történelmi konfliktus már a labdarúgásban is érezteti hatását, a nemzetközi szövetség azonban nem szeretne beavatkozni az ügybe. A palesztin szövetség ugyanis arra kérte a FIFA-t, hogy büntesse meg azokat a ciszjordániai izraeli kolóniákban működő klubokat, amelyek a zsidó állam bajnokságában indulnak. Gianni Infantino, a FIFA elnöke kijelentette, szervezete a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítéletére vár az ügyben, s a sportvezető ígérete szerint, mindenben követni fogják a jogi testület döntését, amely jövő januárban várható.

Egy rendkívül érzékeny téma. A FIFA pénteken elutasította azt a felvetést, hogy beleszóljon az Izrael és Palesztina közötti konfliktusba a megszállt területek labdarúgásának megsegítése kapcsán. Ezzel a nemzetközi szövetség megnyitotta az utat azelőtt, hogy a két fél a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon csapjon össze. A labdarúgás irányító testülete megtagadta három, az ügyben több mint két éve működő nemzetközi bizottság által javasolt intézkedés végrehajtását. A FIFA Tanácsnak – amely a szervezet végrehajtási joggal nem rendelkező megfigyelő és stratégiai egysége – a szövetség statútumának megfelelően “semlegesnek kell lennie politikai kérdésekben”. A Palesztin Labdarúgó-szövetség (PFA) arra kérte a FIFA-t, hogy szankcionálja azt a hat, ciszjordániai izraeli kolóniákban működő klubot, amelyek az izraeli bajnokságban szerepelnek.

A palesztinok azt nehezményezik, hogy játékosaikat zaklatják

Gianni Infantino, a FIFA elnöke egy, a közel-keleti politikai helyzet miatt “rendkívül összetett” konfliktusról beszélt, utalva “olyan problémákra, amelyek tízezer éve jelen vannak és még mindig megoldatlanok”. “Sajnos nem a labdarúgás fog megoldást találni a problémákra – jelentette ki egy sajtótájékoztatón. Mindenféle, a területek jelenlegi helyzetébe történő beavatkozás súlyosbító következményekkel járhat az egész régióra, így a labdarúgásra is”. A palesztinok azt nehezményezik, hogy játékosaik zaklatásnak vannak kitéve, és olykor előfordul, hogy feltartóztatják őket, amikor megkísérelnek átkelni Ciszjordániából a Gázai övezetbe. Néhányat megakadályoztak abban is, hogy nemzetközi tornákon vegyenek részt csapataikkal. A PFA úgy véli, hogy Izrael nem tartotta be a FIFA azon szabályát, miszerint egy tagország egyetlen csapata sem játszhat mérkőzést egy másik tagállam területén, saját szövetségének hozzájárulása nélkül.

Infantino és a FIFA a CAS döntése mögé fog bújni

Izraelt illetően a FIFA-nak nincs mondanivalója, mivel a zsidó államnak nincsen a palesztin állammal közös, elismert határa. Gilad Erdan izraeli belbiztonsági miniszter “nagy győzelemről” beszélt a FIFA-nak a témában hozott döntésével összefüggésben. “Dzsibril Rádzsub terrorista kezdeményezéseivel arra törekedett, hogy a sportot politikai fegyverként használják Izrael ellen” – mondta Erdan. “A CAS velünk lesz” – válaszolt Dzsibril Rádzsub, a Palesztin Labdarúgó-szövetség elnöke az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. “A FIFA döntése, amely elismeri az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2334. számú határozatát, ellentétes a szövetség saját alapszabályával, ráadásul a nemzetközi humanitárius jog megsértésének minősül” – folytatta Rádzsub.

Ez a bizonyos 2334. számú határozat, amely Palesztina kérdésében rendelkezik, “ismételten fölszólítja Izraelt, hogy haladéktalanul és teljesen állítsa le a megszállt palesztin területeken folytatott telepépítési tevékenységét, ideértve Kelet-Jeruzsálemet is” – áll a határozatban. A palesztin szövetség már a CAS elé járult, amely várhatóan januárban hoz ítéletet, amiben arra kényszerítheti a FIFA-t, hogy következő kongresszusán szavazást tartson a palesztin követelésekről. Infantino azt ígérte, hogy a FIFA követni fogja a CAS döntését.

A fő fotó forrása: RUPAK DE CHOWDHURI/Action Images/Panoramic

Leave a Reply