Katalónia: Piqué és Nadal is ellenzi az erőszakot

Rendkívül feszült volt a helyzet vasárnap Katalóniában, ahol a spanyol karhatalmi erők és a függetlenségpárti tüntetők összecsapásaiban csaknem 900-an sérültek meg az elszakadási referendum idején. Gérard Piquét, a Barcelona védőjét alaposan megérintették a történtek és Rafael Nadal, a férfi teniszezők világelsője is elítélte az erőszakos cselekményeket. Kedden általános sztrájkot tartanak a régióban, amelyhez az élvonalbeli fociklubok is csatlakoznak.

Elsősorban a politikáról szólt a vasárnap Barcelonában, hiszen egész Európa a katalán függetlenségi referendumra koncentrált. A sport sem szorult azért teljesen háttérbe, hiszen az FC Barcelona is pályára lépett ezen a napon. Mint a híradásokból ismert lehet mindenki előtt, komoly összetűzések voltak a spanyol központi kormány által Katalóniába vezényelt biztonsági erők és a szavazáson részt venni szándékozó helyiek között. A karhatalom igyekezett ellehetetleníteni a voksolást, több száz szavazóhelyiséget foglaltak el, s rengeteg urnát, szavazólapot vittek el. A katalán hatóságok szerint összesen 844 ember sérült meg a vasárnapi utcai harcokban, Madrid szerint 33 spanyol rendfenntartó is megsérült. Soha nem látott reakciókat váltott ki sokakból mindaz, ami vasárnap Katalóniában történt. Gérard Piqué, a Barcelona védője rendkívül érzelmesen nyilatkozott csapata Las Palmas fölött aratott 3-0-ás bajnoki győzelme után, amelyre zárt kapuk mögött került sor a Camp Nou-ban, mivel félő volt, hogy a hazai ultrák balhézni fognak. A 30 éves játékos, aki már régóta kampányolt a régió függetlenségéért, nem habozott felelősségre vonni Mariano Rajoy központi kormányát a történtekért. Piqué maga is részt vett a szavazáson, s miután voksolni tudott, pályára lépett csapata meccsén is, amely viszont nem volt nagy élmény számára: “Profiként életem legrosszabb teljesítményét nyújtottam a mai napon. Ez egy nagyon nehéz nap. Voltak családok, gyerekek, nagyszülők, de a rendőrség így is közbeavatkozott. Az emberek erőszak nélkül tüntettek”. Shakira kolumbiai énekesnő élettársa odáig merészkedett, hogy – sok katalán politikushoz hasonlóan – az 1939 és 1975 közötti Franco-diktatúra időszakához hasonlította a rendőrők és csendőrök fellépését. Ezután pedig újból kinyilvánította katalán identitását: “Katalán vagyok és katalánnak érzem magam. Büszke vagyok azokra az emberekre, akik elmentek ma szavazni és példamutatóan viselkedtek”.

Jóllehet Katalónia vasárnap éjjel bejelentette, hogy 90%-kal az igenek győztek, de a spanyol kormányfő elutasította a voksolás legitim mivoltának elismerését. Piqué a kamerák előtt nyíltan kritizálta a madridi vezetést: “Azt gondolom, hogy ők megkíséreltek elfojtani egy békés szavazást. Elfajították a dolgokat. Az elmúlt ötven év legrosszabb döntéseit hozták meg. Az eddiginél is jobban elválasztották Katalóniát Spanyolországtól és ennek következményei lesznek. A kormányfő anélkül utazik a világban, hogy beszélne bármilyen idegen nyelvet is. Ez az ő szintje”.

Piqué kikerül a spanyol válogatottból?

Ebben a nagyon feszült környezetben a Barcelona játékosa, aki a 2018-as oroszországi világbajnokságon kívánt visszavonulni a nemzeti csapattól, megszellőztette annak lehetőségét, hogy hamarabb távozik: “Ha a szövetségi kapitány, vagy valaki a szövetségben úgy gondolja, hogy egy probléma vagyok, akkor vissza fogok vonulni és elhagyom a válogatottat 2018 előtt”.

Lehet, hogy erre sor fog kerülni, ugyanis hatalmas botrányba fulladt a spanyol labdarúgó-válogatott hétfő esti nyílt edzése. A csapat az Albánia elleni otthoni, illetve az Izraellel szembeni idegenbeli vb-selejtezőre készül. Az edzésen megjelenő szurkolók a válogatott katalán sztárja, Gerard Piqué ellen fordultak. Dobálás, ökölrázás, üvöltözés – 23 perc után a tréning félbeszakadt – számolt be az Origo az AS spanyol sportújságra hivatkozva.

A szurkolók már fél órával az edzés megkezdése előtt molinókat tettek ki, amiken olyan feliratok voltak olvashatóak, mint a „Piqué, te visszataszító” vagy a „Piqué, takarodj!”.Ráadásul a lap szerint az egyik törzsszurkoló így szólt a többiekhez a lelátón: „Piqué nem érdemli meg, hogy a válogatott tagja legyen. Azt akarják, hogy levegyem a molinót, ami szerintem pedig nem sértő. Azt mondom, amit gondolok, Piqué undorító, nem is kellett volna idejönnie”. A botrány akkora lett, hogy az edzést 23 perc elteltével félbe kellett szakítani.

Nadal sem a függetlenséggel, sem az erőszakkal nem ért egyet

Rafael Nadal, a férfi teniszezők világelsője hétfőn megszólalt a katalán referendummal kapcsolatban egy sajtótájékoztatón. A mallorcai születésű játékos kijelentette, “megdöbbent és szomorú” volt a Katalóniában a spanyol vezetés által betiltott szavazás megtartását illetően. A rendőrtisztek kényszerű beavatkozása miatt erőszakossá vált nap komoly hatással volt a teniszezőre is: “Sírni akarok, amikor egy olyan országot látok, ahol együtt nőttünk fel, és amely jó példa volt a világ előtt arra, hogy különböző közösségek egymás mellett tudnak élni, most viszont elszabadultak az indulatok”. A 31 éves sportoló, aki a Pekingben zajló tornán vesz részt ezen a héten, elmondta, hogy azok a jelenetek, amelyekre vasárnap sor került Katalóniában, “rossz képet festettek a világra”.

Nadal azt is közölte, hogy továbbra is kiáll a spanyol egység mellett: “Ez egy szomorú esemény. Egész nap vérzett a szívem. Életem jelentős részét Katalóniában töltöttem, s fontos pillanatokat éltem át ott, ugyanakkor láttam egy olyan radikalizálódott társadalmat, amely engem nagyon ledöbbentett, és ezt sajnálom” – tette hozzá a spanyol hős, aki 16 Grand Slam-tornát nyert eddigi pályafutása során.

A fociklubok is részt vesznek a keddi sztrájkban

A spanyol labdarúgó-bajnokság katalán együttesei, így az FC Barcelona, az Espanyol és a Girona is csatlakoznak a keddi általános katalóniai sztrájkhoz. A vasárnapi népszavazáson történt rendőri brutalitás elleni tüntetés jegyében több szakszervezet és csoportosulás keddre általános sztrájkra szólított fel. Ennek nyomán az FC Barcelona hétfőn közleményben jelezte, profi és utánpótlás-együtteseinek játékosai nem végeznek edzésmunkát kedden, így az első csapat azon labdarúgói sem, akik nem utaznak el nemzeti válogatottjukhoz. A függetlenséget egyébként ellenző Espanyol és a La Ligában újonc Girona szintén közleményben jelezte, csatlakozik a régiószintű sztrájkhoz.

A fő fotó forrása: Barca TV/képkivágás

Leave a Reply