Égett a bajnok, szárnyalt az MU – elkezdődött a Premier League

A hétvégén kezdetét vette az angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League új idénye. A szezon nyitómérkőzése fordulatokban gazdag gólparádét hozott. A rendkívül idegesen játszó címvédő Chelsea otthon szaladt bele egy pofonba a Burnley ellen, míg az Európa Liga-győztes Manchester United kiütötte a nyáron sokat erősítő West Hamet. A Liverpool az utolsó pillanatokban bukott el két pontot a Watford ellen, míg a PL-éra során először élvonalbeli Huddersfield Town győzelemmel tudott kezdeni.

Pénteken este, a londoni Emirates Stadionban indult útjára először a labda a Premier League 2017-18-as szezonjában, az Arsenal a 2016-os bajnok Leicester Cityt fogadta. Az Ágyúsok mindössze ötödikként zárták az előző idényt, így csak az Európa Ligában indulhatnak ősszel. Arséne Wenger vezetőedző távozását sokan követelték a szurkolók közül, azonban a klub vezetői két évvel meghosszabbították szerződését. A Leicester azok után, hogy 2016-ban hatalmas meglepetésre megnyerte az angol bajnokságot, tavaly csak árnyéka volt előző évi önmagának, ősszel a kiesőhelyek közelében mozgott, az edzőváltás utáni remek teljesítménnyel viszont sikerült a középmezőny elejében végeznie.

A mérkőzés szenzációsan kezdődött: Alexandre Lacazette, a Lyontól nyáron szerződtetett csatár már a második percben előnyhöz jutatta az Arsenalt. Az öröm azonban nem tartott sokáig: az ötödik minutumban Sindzsi Okazaki kiegyenlített. A 29. percben jött a fekete leves: Jamie Vardy megfordította az állást. Danny Welbeck még a félidő vége előtt egalizálni tudott, így 2-2-vel mentek pihenőre a csapatok.

Az 56. percben Vardy újból a Leicestert jutatta előnyhöz, s egészen a 83. percig úgy tűnt, a tavalyi bajnok győzelemmel startolhat. Ekkor azonban jött Aaron Ramsey, és 3-3 állt az eredményjelzőn. A 85. percben pedig fordított a hazai csapat: a nyáron sokáig bizonytalan sorsú Olivier Giroud belőtte azt a gólt, amellyel végül nagy nehézségek árán is, de megnyerte az Arsenal a találkozót. Az Ágyúsok nagy küzdeni tudása győzelmet ért, ez a későbbiekben is sokat segíthet az észak-londoni legénységen. A Leicester szintén sokat tett a siker érdekében, ám most az ellenfél jobbnak bizonyult.

Szombaton kora délután a Watford-Liverpool mérkőzéssel folytatódott a nyitó kör. A Vörösöknél kezdőként mutatkozhatott be a legnagyobb nyári erősítés, a Romától leigazolt Mohamed Salah, aki rögtön első meccsén bizonyította képességeit, hiszen az 57. percben az ő góljával vezetett 3-2-re a Liverpool. De ne szaladjunk ennyire előre! A találkozót a hazaiak kezdték aktívabban, s a kezdeti lelkesedésnek hamar megérett gyümölcse: a 8. percben Stefano Okaka Chuka révén előnybe került a Watford, igaz, a gólban Simon Mignolet, a Liverpool kapusa is benne volt, ugyanis későn eszmélt egy középre játszott labdánál, s nem tudott védeni. A 29. percben Sadio Mané révén egalizált a vendégcsapat, azonban három perccel később Abdoulaye Doucoure újból a Lódarazsakat jutatta vezetéshez.

A második félidőben egyértelműen a Liverpool vette kezébe a meccs irányítását, s ennek eredménye az 55. és 57. percben meg is lett: előbb Firmino tizenegyesből, majd Salah akcióból tudott eredményes lenni, 2-3. A 90. percig győzelemre állt a Liverpool, ekkor azonban Miguel Britos egyenlített, így Jürgen Kloppnak, a Vörösök minden hájjal megkent német menedzserének be kellett érnie az egy ponttal. Két meccsen 13 gól esett, nem sok példa van hasonlóan gólerős kezdésre.

A 16 órakor kezdődött találkozók közül kiemelkedett a bajnok Chelsea Burnley elleni mérkőzése. Országos egyesnek minősült a meccs, azonban a 13. percben egy, a találkozó végkimenetelét döntően befolyásoló esemény történt: Gary Cahill, a Kékek hátvédje nyújtott lábbal elkaszálta az ellenfél egyik játékosát, ezért azonnali piros lappal mehetett az öltözőbe. Jól minősítette a Chelsea játékosainak idegállapotát, hogy az első 16 percben két sárga- és egy piros lap gyűlt össze a címvédő neve mellett. Az emberelőnnyel hamar élni tudott a Burnley, a 24. percben Sam Vokes lövése talált utat Thibaut Courtois kapujába. A 39. percben jött az újabb pofon a londoniaknak: Stephen Ward magabiztos lövése is beakadt a hazai ketrecbe, majd a 43. minutumban Sam Vokes meglőtte saját maga második, csapata harmadik gólját, gyakorlatilag három lövésből három gólja lett a kiscsapatnak.

A folytatásban nehezen, de fölébredt a lidércálomból a Chelsea. A 69. percben a csapat új szerzeménye, Alvaro Morata egy gyönyörű góllal szépített, majd a 88. percben David Luiz szerzett gólt az ekkor Cesc Fabregas kiállítása miatt már kilenc emberre olvadt Chelsea-nek. Az egyenlítő góltól sem jártak messze a hazaiak, azonban a Burnley védelme jól állta a sarat, s 3-2-es győzelmével a nyitó forduló legnagyobb meglepetését szolgáltatta. A Chelsea-nél pedig kezdhetnek aggódni: a Premier League kezdete, vagyis 1992 óta egyetlen bajnokcsapat sem kapott három gólt az első játéknapon, ráadásul a Kékek legutóbbi címvédő szezonjukban csak a 10. helyen tudtak végezni, szóval lehet, ez a bajnokság megint nem róluk fog szólni. Antonio Conte vezetőedzőnek lesz dolga csapatával, hiszen a Chelsea rendkívül fegyelmezetlenül, sok szabálytalansággal játszott, a két piros lap mellett öt sárga kártyát is el kellett könyvelniük a bajnokcsapat labdarúgóinak.

Szombat este játszották az újonc Brighton & Hove Albion és a Manchester City összecsapását. A találkozónak egyértelmű esélyesként nekivágó Városlakók végig fölényben fociztak, ám mindez csak a 70. percben érett góllá, amikor Sergio Agüero lőtt a hazaiak kapujába. A 75. percben Lewis Dunk öngólja döntötte el a mérkőzést, 2-0-ra nyert a City.

Vasárnap két meccset játszottak. Előbb az egy év után visszatérő Newcastle United és a Tottenham Hotspur mérkőzésére került sor. A Szarkák bizakodással várhatták a randevút, hiszen a 2015-16-os idény utolsó fordulójában, már tét nélküli meccsen 5-1-re lemosták a Spurst. Ezúttal viszont a tavalyi szezon ezüstérmesének akarata érvényesült: végig többet volt a labda a londoni csapatnál és több lehetőségük is volt, igaz a Newcastle sem játszott alárendelt szerepet. A 48. percben ugyanakkor Jonjo Shelvey, a hazaiak kapitánya egy értelmetlen becsúszás miatt a kiállítás sorsára jutott, ezután pedig már nem sok köze volt az újoncnak a történtekhez. A 61. percben Dele Alli, a 70-ben Ben Davies szerzett gólt, ezzel alakult ki a 2-0-ás végeredmény.

A forduló zárómérkőzésén a Manchester United és a West Ham United találkozott az Old Traffordon. A kedden Európai Szuperkupa-mérkőzést vesztő Vörös Ördögök kezdőjében ott volt az új igazolás, Romelu Lukaku, aki két góllal debütált a rekordbajnoknál: a 33. és az 52. percben is gólt lőtt, ezzel megnyugtató előnyhöz juttatva csapatát. A több kíváló játékost, például a korábbi MU-s Chicharitót és a Citytől érkezett Pablo Zabaletát is megszerző és velük kiálló londoni gárdának nem volt sok sansza a gólra, ráadásul a 87. percben Anthony Martial, a 90. minutumban pedig Paul Pogba is betalált a hálóba, ezzel kialakult a 4-0-ás végeredmény. Az Európa Liga-győztes Manchester United legfőbb célja a bajnoki cím megszerzése, s ehhez megtette az első lépést a csapat.

A forduló további találkozói közül egyértelműen az Everton-Stoke összecsapásra irányult a legnagyobb figyelem, hiszen 2004 után visszatért nevelőklubjába Wayne Rooney, aki nem fért bele José Mourinho terveibe Manchesterben. A csatár az első félidő utolsó percében a lehető legjobb módon, góllal köszöntötte régi-új szurkolóit, s ez a találat győzelmet ért az Evertonnak. Az újonc Huddersfield Town csodálatosan kezdte első PL-idényét, miután a Selhurst Parkban 3-0-ra verte a Crystal Palace-t. A West Bromwich Albion 1-0-ra verte a tavaly meglepően jól szereplő Bournemouth-t, míg a Southampton-Swansea találkozó hozta az első kör egyetlen gólnélküli döntetlenjét.

Az eddig látottak alapján most is egy izgalmas, sok fordulatot és meglepetést hozó szezonra számíthatunk Angliában. A Premier League történéseit folyamatosan figyelemmel kísérjük a Sportudvaron. Olvassatok minket!

Leave a Reply