Federer szelleme búcsút intett Wimbledonnak?

Komoly meglepetést hozott a wimbledoni teniszbajnokság utolsó férfi negyeddöntője, ugyanis a lengyel Hubert Hurkacz legyőzte Roger Federert, a brit Grand Slam-torna egyik legsikeresebb versenyzőjét. Wimbledon ikonja saját kertjében bukott el – ahogy egy külföldi lap fogalmazott -, s lehet, hogy utoljára szerepelt itt.

A wimbledoni közönség már arról álmodozott, hogy vasárnap megismétlődhet a 2019-es Federer-Djokovics finálé a férfi egyéni tornán – Hubert Hurkacz azonban átírta a forgatókönyvet. A 25 éves, 14. kiemelt lengyel ugyanis a tegnapi negyeddöntőben legyőzte a sportág svájci legendáját, s életében először játszhat elődöntőt Grand Slam-tornán. A nyolcszoros győztes Federernek tegnapig sikerült jól kontrollálnia mérkőzéseit, ezáltal a 40. életévének küszöbén álló játékos jól tudott gazdálkodni korlátozott erejével. Tegnap azonban a Maestro lassú és enervált volt, s 31 ki nem kényszerített hibája pokolian soknak számított tőle, miközben nagy erőssége, az egykezes fonák csődöt mondott nála. Második szerváinak csupán harmadát tudta megnyerni, vagyis az egykori világelső lefegyverezte önmagát szerdán.

Persze igazságtalanok volnánk, ha kizárólag gyenge játékának számlájára írnánk Federer kiesését, hiszen fiatal és tehetséges ellenfele rendkívül jól teniszezett, s lehet, hogy még egy csúcsformában lévő Federert is kőkemény csatára kényszerített volna. A mérkőzés fordulópontja talán az első szett hatodik labdamenetében jött el, amikor a lengyel először tudta brékelni a svájcit tökéletes hálóközeli játékának köszönhetően. Ezután nem okozott gondot neki a játszma megnyerése, amelyet végül 6-3 arányban tett meg. Hurkacz a folytatásban egy könnyelműségének köszönhetően összehozott kettős hibával fölkínálta a visszabrékelés lehetőségét Federernek, aki viszont nem tudott sokáig élni az így jött előnnyel. A világranglistán 18., azonban a visszalépések miatt 14. kiemelt Hurkacz visszajött 4-4-re, onnantól kezdve pedig ellenállhatatlan volt a szetten belül, s 6-4-es sikerével egy játszmára került a továbbjutástól. Federer számára ez a helyzet annyira lesújtó volt, hogy a harmadik szettben már nem tudott komolyabb ellenállást kifejteni, s 6-0-ra kapott ki, a játszmák tekintetében pedig 3:0-ra. Federer hosszú pályafutása során mindössze hatodik alkalommal vesztett el nullára egy szettet ATP-tornán, s egészen kivételes eredménysorát minősíti, hogy ezt megelőzően legutóbb a 2008-as Roland Garroson Rafael Nadaltól kapott ki egy játszmában 6-0-ra, míg másik három hasonló buktájára egyaránt 1999-ben került sor, amikor pályakezdő fiatalként még a feltörekvő generációhoz tartozott. Federernek a tegnapi volt a 119. mérkőzése az All England Tennis Clubban, s mindössze harmadik alkalommal fordult elő, hogy egyetlen szettet sem nyert egy meccsén.

Természetesen maga a svájci sem volt elragadtatva önmagától: “Ez kemény… Az utolsó játékokban úgy éreztem, hogy innen sosem térek vissza. Nem vagyok hozzászokva az ilyen szituációkhoz, főleg nem a mostanihoz”.

Federer a Roland Garroson három forduló megtétele után visszalépett, mert úgy érezte, hogy a minél sikeresebb wimbledoni szereplés érdekében nem szabad rengeteg energiát kiadnia magából. Ez egy bölcs döntésnek tűnt… Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy a világranglista 8. helyezettje, a torna 6. kiemeltje viszonylag könnyű ágon jutott el a negyeddöntőig, hiszen elkerülte a világranglista-2. Danyiil Medvegyevet, akit éppen az élete első GS-negyeddöntőjét játszó Hurkacz búcsúztatott. Tegnap viszont kiderült, hogy a lengyel egyáltalán nem ijedt meg Federertől sem, s most már bárki ellen veszélyes lehet, így elődöntős ellenfele, Matteo Berettini ellen is.

A 20-szoros Grand Slam-győztes Roger Federer hétfőn 18. alkalommal jutott be a wimbledoni negyeddöntőbe, amivel rekordot állított föl, hiszen senkinek sincs ugyanarról a Grand Slam-tornáról ennyi legjobb nyolc közötti szereplése. A korábbi csúcsot Jimmy Connors tartotta, aki a US Openen 17-szer játszhatott negyeddöntőt. A Lorenzo Sonego elleni nyolcaddöntő megnyerésével 105. wimbledoni győzelmét aratta, amivel beállította Rafael Nadal rekordját, aki a Roland Garroson rendelkezik ugyanennyi megnyert mérkőzéssel. A 106. győzelem egyelőre várat magára. Vagy nem. Mert bizony nem esélytelen, hogy a bázeli világsztár utolsó mérkőzését játszotta a brit nyílt bajnokságon…

A nyolcszoros győztes svájci a sajtótájékoztatón tett kijelentéseivel nem oszlatta el az ezzel kapcsolatos gondolatokat:

“Nem tudom, hogy a mostani volt-e az utols Wimbledonom. Igazán nem tudom. Célom mindig is az volt, hogy eljussak Wimbledonba, hiszen itt minden verseny más, mert mások a kihívások. Ebben az évben is megtudtam tenni ezt, amivel igazán elégedett vagyok. Csapatommal le fogunk ülni és megbeszéljük, hogyan tudnék versenyképesebb lenni. Szeretnék ismét eljutni erre a tornára, de az én koromban már nem mehet biztosra az ember”.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: nemzetisport.hu

Leave a Reply