Verstappenen az eső sem fogott ki, a Ferrari ellenben az esőn csúszott el – a Monacói Nagydíj legfőbb tanulságai

Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Monacói Nagydíjat, melyen sokáig úgy tűnt, hogy nem lesz eső, de végül mégis volt egy zápor. Ez nem igazán keverte meg a lapokat, de némileg izgalmassá tette az amúgy elég eseménytelen futamot. Fernando Alonso ismét dobogóra állhatott, ezúttal viszont a 2. hely lett az övé. A 3. helyen nagy meglepetésre Esteban Ocon zárt. A Ferrari nagyot hibázott az eső kezdetekor a kerékcserék időzítésével, így nem volt módja a dobogóért küzdeni, de Sergio Péreznek és Lance Strollnak sem ment a mezőny végén. A Sportudvar értékeli a versenyen történteket.

POZITÍVUMOK
Verstappen újabb sima győzelme

Viszonylag eseménytelen futama volt Max Verstappennek az élen, még az eső sem igazán hozta nehéz helyzetbe. Az élről remekül rajtolt el és tényleg nem volt olyan pillanata a versenynek, amikor veszélyben lett volt az 1. helye. Még a kerékcserék során sem került átmenetileg hátrébb a mezőnyben, s végül közel fél perces előnnyel nyerte meg a Monacói Nagydíjat. Bár eddig is eléggé egyértelmű volt, hogy idén is ő lesz a világbajnok, de a mai futam már a fanatikusabb szurkolók sem reménykedhetnek abban, hogy komoly fordulatot hoz ez az év. Verstappen malmára hajtja a vizet az is, hogy Sergio Pérez nem szerzett pontot, így a 2. helyen álló csapattársnak 39 pontra nőtt a hátránya a hollanddal szemben már május végére.

Alonso szintet lépett

Fernando Alonso egészen kiválóan kezdte szereplését az Aston Martinnál, hiszen az első hat futamból öt esetben állhatott a dobogóra, s amikor ez nem történt meg Bakuban, ott is 4. lett. Egészen máig mindegyik dobogós helyezése a 3. volt a kétszeres világbajnok spanyolnak, ám Monacóban a 2. helyen végzett. Verstappenhez hasonlóan ő sem változtatott pozícióján, hiszen a 2. rajtkockából indult, s átmenetileg sem került hátrébb. Nem igazán tudta tartani a lépést Verstappennel, s amikor az esőzés kezdetén esélye nyílt volna arra, hogy egy jól időzített kerékcserével közel kerüljön hozzá, akkor nem hívták be időben. Emiatt lehet némi hiányérzet a spanyolban, de azt hiszem, nem gondolta volna ő sem, hogy május végén ilyen veretes eredménysorral fog állni a világbajnoki összetett 3. helyén, úgy, hogy hátránya 12 pontra olvadt Sergio Pérezzel szemben. Hosszú még a szezon, így még mindig nagy kérdés, hogy az Aston Martin és Alonso az egész évben képes lesz-e erre a remek teljesítményre, de több mint valószínű, hogy igen. Lehet, hogy nem lesz futamgyőzelem belőle, de akár még ez is megtörténhet.

Ocon váratlan dobogója

Monacóban nem a futam, hanem az időmérő dönti el a verseny végeredményét – sokan ezt tartják a hercegségbeli utcai versenyről és ez ugyan nem egy szentírás, de idén elég nagy százalékban megvalósult, hiszen az első három helyről startoló pilóta lett a három dobogós, ráadásul abban a sorrendben, amelyben eljöttek a piros lámpák kialvása után. Ebből következik, hogy Esteban Ocon megszerezte pályafutása 3. Forma-1-es dobogóját, idén az elsőt. Az Alpine igen gyengén kezdte a szezont, pedig Ausztráliában kettő kör választotta el az Ocon – Pierre Gasly párost a 4-5. helytől, ám akkor utóbbi kiforgatta előbbit, így nullázás lett a vége. A francia csapat háza táján egyre több kritikus hangot lehetett hallani a gyengélkedés miatt, miközben a konstruktőri 4. hely megtartása volna a fő cél ebben az évben. Az Aston Martin előretörése miatt nagyon nehéz lesz elérni ezt, de a melbourne-i és monacói teljesítmény is mutatja, hogy van kraft a két Alpine-autóban, s ezt ma mindkét pilótának sikerül kihoznia. Ocon ugyan kétszer is gondban volt a verseny folyamán, hiszen még száraz körülmények között eltalálta a falat, majd az esőben egy darabig úgy tűnt, hogy nem tud megfelelő tempót autózni. Végül mindkét szituációból sikeresen kikecmergett, ennek pedig a 3. hely lett a jutalma, amit teljesen megérdemelten szerzett meg. Gasly a 7. helyen ért célba, de ő is szinte végig meccsben volt a Ferrarikkal és a Mercedesekkel, úgyhogy az Alpine-nál ma jó hangulatú vacsorára fog sor kerülni valamelyik Monte-Carló-i luxusétteremben.

NEGATÍVUMOK
A Ferrari megint elbaltázta

Akkor is van baki, ha nincs Binotto – akár ezt is mondhatnánk a Ferrari mai szereplésére, de azért ne legyünk igazságtalanok a maranellóiakkal, hiszen az eső egy igazi orosz rulett. Márpedig az olaszok “vesztét” az eső okozta. Charles Leclerc és Carlos Sainz Jr. is az élmezőny második felében autózott, amikor leszakadt az ég, s mindkettejüknek lett volna módjuk arra, hogy akár a dobogóért mehessenek, amennyiben jól időzítették volna kerékcseréjüket. A feltételes mód azonban indokolt, mivel nem volt jól időzített a két tűzpiros autó bokszutcai látogatása. Ebben persze benne lehetett a nagy forgalom is, mint kiváltó ok, hiszen mindenki csak lépkedett a nedves aszfalton, de egy ideje már lehetett tudni, hogy eső várható, s azért nem egyik pillanatról a másikra eredt el annyira, hogy arra ne lehetett volna időben reagálni. Így, hogy nem voltak jól időzítettek a kerékcserék, a dobogó helyett Leclerc a 6., Sainz a 8. helyen ért célba – főleg utóbbi járt pórul, hiszen amellett, hogy még a futam első részében egy Oconnal szembeni túlzottan optimista próbálkozásánál kissé megsérült az első szárnya, az eső megérkezésekor kicsúszott a 4-es kanyar szűk bukóterébe, amivel rengeteg időt veszített. Ettől függetlenül újabb pocsék hétvégéje volt a Ferrarinak, amely egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy folytatja a tavalyi év második fele óta tapasztalható lejtmenetét, s lehet, hogy idén a konstruktőri 2. helyért sem fog tudni harcba szállni.

Pérez és Stroll szenvedései

Sergio Pérez a falnak csapta a Red Bull-t az időmérőn, s ugyan az az italgyártó márka szlogenje, hogy szárnyakat ad, de a valóság – mint mindig – most is jóval árnyaltabb volt ennél. A mexikói a szűk monacói utcákon nem tudott sok pozíciót előrejönni a rajt után, s egy pillanatig sem volt esélye a pontszerzésre. Csapattársa, Verstappen két kört adott neki a leintésig, ami szintén jól példázza, mennyire nem éri meg Monacóban a mezőny végéről indulni. Pérez ezzel komoly hátrányba került a világbajnokságban Verstappennel szemben, s jó eséllyel a halovány vb-remények is most szálltak el. Nem volt sikeres versenye Lance Strollnak sem. Miközben Fernando Alonso a 2. lett, az Aston Martin kanadai pilótája Pérezhez hasonlóan nem tudott mit kezdeni az előtte menő több lassabb autót kormányzó versenyzővel. Nagyon sokáig csak nézegette az esetleg fölbukkanó előzési lehetőségeket, de az ő esetében is igen hamar eldőlt, hogy pontszerzésről szó sem lehet. Végül célba sem ért, mivel nem volt értelme a 18-20. hely környékén autózgatni, pláne a nagy esőben. Ilyenkor arra kell törekedni, hogy a kocsi ne sérüljön meg nagyon, hiszen egy hét múlva már jön is Barcelona. Ott jobb szereplés kell Strolltól is, aki igen el van maradva Alonsótól csapaton belül.

Ez volt a Monacói Nagydíj értékelése. A Forma-1 következő futama a Spanyol Nagydíj lesz jövő vasárnap. Természetesen arról a versenyről is jelentkezni fogok értékeléssel. Tartsatok velem akkor is!

A kiemelt kép forrása: Getty Images / vezess.hu

Leave a Reply