Monaco, Indy 500, Coca-Cola 600 – Pünkösdi autósport-ajánló

Igen komoly hosszú hétvége elé néznek az autósportok szerelmesei, hiszen három nagy ranggal bíró versenyre is a pünkösdi időszakban kerül sor. A Forma-1 az egyik, ha nem a legkülönlegesebb helyszínre látogat el, az IndyCarban az év futamára kerül sor, a NASCAR-ban pedig a leghosszabb versenyre. Ezeket ajánlja a technikai sportok kedvelőinek figyelmébe a Sportudvar!

Forma-1-es Monacói Nagydíj

Azután, hogy az előző hétvégére tervezett Emilia-Romagnai Nagydíjat elmosta az árvíz, szerencsére Monacóban nem kell természeti katasztrófától tartani, így megrendezhetik a Forma-1 talán legkülönlegesebb futamát. Bár ma már sok utcai verseny van a száguldó cirkuszban, de a sorozat legszűkebb és legrövidebb pályája Monte-Carló-ban található, amely az elmúlt közel száz évben rengeteg legendás csatának volt színhelye. Hogy idén is látunk-e nagy küzdelmet pl. a futamgyőzelemért, vasárnap 15:00-tól kiderül, de ha lehet hinni az időjárás-előrejelzésnek, akkor az eső könnyen bekavarhat a dolgokba. Az elmúlt években a Red Bull tudta a legtöbbször megnyerni a Monacói Nagydíjat, s idén is arra van a legnagyobb sansz, hogy Max Verstappen és Sergio Pérez között fog eldőlni a futamgyőzelem sorsa. A mexikói mostanában szinte az összes utcai versenyt megnyerte, ám a holland tudott legutóbb, Miamiban diadalmaskodni. Hogy ki lesz még dobogós rajtuk kívül, az is nagy kérdés, föltéve, hogy nem lesz nagy kavarodás a mezőnyben balesetek és műszaki hibák miatt. Eddig jellemzően Fernando Alonso volt a 3. helyezett (egy futamot kivéve mindenhol), de a Ferrari is esélyes lehet egy jó szereplésre a Bakuban látottak miatt. 78 körös lesz a futam, melyet az M4 Sporton vagy az F1 TV-n lehet élőben nézni.

Max Verstappen idén is megnyerheti a Monacói Nagydíjat (Forrás: Sportudvar-archívum)
Indy 500

A világ autósportjában három verseny élvez különleges státust. Ezek közül kettőre közvetlenül egymás után kerül sor, hiszen a Monacói Nagydíj után szinte azonnal, pünkösdvasárnap 18:45-kor rajtol el az indianapolisi 500 mérföldes IndyCar-futam, közismert nevén az Indy 500. Immár 107. alkalommal rendezik meg az amerikai formaautózás legrangosabb és világszerte legismertebb versenyét, amely ugyanakkor ma már korántsem csak az amerikaiak sorozata, sőt, egy igazi nemzetközi küzdelemmé vált, hiszen a 33 fős mezőnyben csak 13 hazai pilótát találunk, az első rajtsorba pedig három európai: a spanyol Alex Palou, a holland Rinus VeeKay és a svéd Felix Rosenqvist kvalifkálta magát. Palou a győzelem egyik legfőbb várományosa, de ugyanez áll Rosenqvistre és a 2. sorból rajtoló Pato O’Wardra is. Sok ismert név található egyébként a mezőnyben, hiszen rajthoz áll a korábbi F1-pilóta, már 47. életévét taposó Szató Takuma, s a korábban szintén a száguldó cirkuszban szereplő Alexander Rossi (a 2016-os Indy 500 győztese), Marcus Ericsson és Romain Grosjean. Az IndyCar-t évek óta figyelemmel kísérők nagy örömére kvalifikálni tudta magát a futamra a sorozat nagy öregjei közül Helio Castroneves, Tony Kanaan, Will Power és Scott Dixon is. Rajtuk kívül az utolsó utáni pillanatban lehetőséghez jutott a nagy IndyCar-tapasztalattal rendelkező Graham Rahal is, aki azután került be a 24-es számú autóba, hogy Stefan Wilson az egyik szabadedzésen csigolyasérülést szenvedett egy nagy balesetben, ezért nem indulhat a futamon. Annak a balesetnek a másik részese Katherine Legge volt. A brit hölgy fölhívta magára a figyelmet az időmérőkön, hiszen a McLaren-pilóták közül ő teljesített a legjobban. A már szintén 43. évét taposó Legge az utolsó előtti sor közepéről fog startolni. A mezőny átlagéletkora 31,8 év, ami abból a szempontból megdöbbentő, hogy mekkora fizikai erőhatások érik a versenyzőket 500 mérföldön át, ugyanakkor olyan szempontból igenis érthető, hogy nagy tapasztalatra van szükség az indianapolisi oválhoz. A futamot az Aréna4 és a Net4+ közvetíti élőben.

Nagy izgalmakra lehet számítani az idei Indy 500-on (Forrás: motorsport.com)
NASCAR Coca-Cola 600

Magyar idő szerint pünkösdhétfőn 00:00-kor fog elrajtolni a NASCAR leghosszabb versenye, a sorozat egyetlen 600 mérföldes viadala Charlotte-ban. Az amerikai stockautó-bajnokságnak is egyre több követője van Magyarországon a rendszeressé vált televíziós közvetítésnek köszönhetően. Idén eddig szinte csak izgalmas futamokat rendeztek a bajnokságban, s borítékolható, hogy a charlotte-i 1.5 mérföldes oválon is komoly küzdelemre számíthatunk. Az elmúlt hetekben Kyle Larson vitte a prímet, hiszen több futamot is megnyert, köztük a legutóbbi hétvégén megrendezett All-Star versenyt is, mellyel 1 millió dollárt zsebelt be. Ettől függetlenül sokan pályáznak eséllyel az 1960 óta minden évben megrendezett Coca-Cola 600 megnyerésére, köztük a bajnokság két igazi rosszfiúja: Ross Chastain és Bubba Wallace, de olyan, a magyar autósport-kedvelők körében régóta ismert nevek is odaérhetnek, mint Kyle Busch vagy éppen Kevin Harvick. A NASCAR-ban most az alapszakasz zajlik, melynek végén 16-an jutnak be a rájátszásba. Jó esély van rá, hogy nem lesz 16 futamgyőztesünk (összesen 26 futamból áll az alapszakasz), így a pontverseny alapján is be fognak jutni versenyzők a legjobb 16-ba, úgyhogy nagyon fontos, ki hány pontot tud szerezni Charlotte-ban. A futamot az Aréna4 és a Net4+ közvetíti pünkösdvasárnapról pünkösdhétfőre virradó éjszaka 00:00-tól.

Komoly csatákra lehet készülni a Coca-Cola 600-on, a NASCAR leghosszabb versenyén (Forrás: NASCAR)

A kiemelt kép forrása: formula.hu

Leave a Reply