Egy nap alatt a Paris-Roubaix-t és egy félmaratont is teljesített egy ausztrál kerékpáros

Nem akármilyen tettet vitt véghez Cameron Wurf húsvétvasárnap. Az Ineos-Grenadiers csapatának kerékpárosa ugyanis előbb a rendkívül kemény Paris-Roubaix egynapos versenyt teljesítette, majd néhány órával később egy félmaratoni távot is lefutott mindössze 86 perc alatt. Hogy mi késztette erre a szokatlan cselekedetre, az ebből a cikkből kiderül.

Minden bizonnyal sokan kétkedve fogadják azt az állítást, hogy a 256.6 kilométer hosszú, sok esetben kockaköves szakaszokon átvezető Paris-Roubaix egynapos kerékpáros verseny nem megterhelő a rajta elinduló versenyzők számára. Márpedig az ausztrál Cameron Wurf, az Ineos biciklise erről tett tanúbizonyságot. Húsvétvasárnap a versenyen az volt a legfőbb feladata, hogy csapata vezetője, Filippo Gannát védje. Az olasz végül a 6. helyen ért célba, míg Wurf a 128. pozícióban fejezte be a viadalt közel hat óra tekerés után, a győztes Mathieu van der Poeltól 22 perccel elmaradva.

Azt hiszem, a legtöbb élsportoló is azt mondaná egy ilyen kemény verseny után, hogy ezzel ki is lett pipálva a nap, de nem Cameron Wurf. Még aznap, mindössze néhány órával később Belgiumban ugyanis lefutotta a félmaratoni távot, azaz 21.21 kilométert, mégpedig mindössze 1 óra 26 perc alatt. Jelentős teljesítmény ez a 39 éves sportembertől, aki már így is igen vastag sportszakmai önéletrajzzal rendelkezik.

Cameron Wurf 2003-ban még evezésben lett U23-as világbajnok, s egy évre rá ott lehetett az athéni olimpián is, ám ott csupán a 16. lett a könnyűsúlyú kétpárevezősök versenyében. Korántsem ő az egyetlen sportoló, aki evezésben és kerékpározásban is kipróbálta magát, hiszen többek között Bradley Wiggins, a 2012-es Tour de France győztese, kerékpárban és pályakerékpárban összesen öt olimpiai bajnoki cím tulajdonosa visszavonulása után az evezésben próbálta ki magát, s tervbe is vette a kvótaszerzést a 2020-as tokiói olimpiára, de ez végül nem jött össze.

Cameron Wurf 2007-ben az evezőlapátot kerékpárra cserélte és profi versenyzőnek állt. 2009-ben a Servetto, 2011-ben a Liquigas, majd 2013-14-ben a Cannondale kerekese volt. Mivel egy idő után frusztrálni kezdte a profi kerékpáros kőkemény atmoszférája, 2015-ben ismét sportágat váltott és ezúttal a triatlonban próbálta ki magát. Ebben a sportágban érte el legnagyobb sikereit, hiszen három alkalommal nyert Ironman-versenyt és a 2018-as hawaii viadalon a leggyorsabban teljesítette a kerékpáros távot – ez a rekord mindmáig az övé.

Cameron Wurf március 4-én az Ironman Südafrika elnevezésű versenyt teljesítette (Forrás: IMAGO/ BEAUTIFUL SPORTS/ Nagel / PANORAMIC)

2020-ban tért vissza a kerékpározáshoz és az Ineoshoz szerződött, amellyel olyan megállapodást sikerült kötnie, amelynek keretében engedélyezték számára, hogy elinduljon néhány Ironman-versenyen. Ennek tudható be, hogy a kerékpározás mellett a futás és az úszás is aktívan jelen van életében, hiszen ebben a három versenyszámban kell egy ilyen viadalt teljesíteni.

Nem mindennapi tett az, amit Cameron Wurf véghez vitt, s emiatt csak megemelhetjük kalapunkat előtte. Ezek után nem lehet azon csodálkozni, hogy vasárnap este annyit írt közösségi oldalán, hogy “éhes vagyok”.

A kiemelt kép forrása: IMAGO/ ingo_kutsche / PANORAMIC

Leave a Reply