Ökölvívás: Ellenszövetséget hoztak létre a változást akarók

Szintet lépett a hónapok óta tartó háború az amatőr ökölvívásban: a Nemzetközi Ökölvívó-Szövetség (IBA) ténykedésével finoman szólva elégedetlen országok kiléptek a szervezetből, hogy Boksz Világszövetség (WB) néven új szövetséget hozzanak létre. Céljuk az, hogy megmentsék az amatőr ökölvívást, melynek jövője az IBA és az olimpiai mozgalom közötti súlyos konfliktus miatt rendkívül ingataggá vált, hiszen a 2028-as ötkarikás játékok előzetes műsorában már nem szerepel a sportág.

Folytatódik a két szekértábor csatája az amatőr ökölvívás világában. Ahogy azt előző nap már jelezték, az IBA-ből kilépett nemzeti szövetségek tegnap létrehozták saját nemzetközi szervezetüket, a Boksz Világszövetséget (WB). Az új szövetséget egyelőre egy átmeneti végrehajtó bizottság irányítja, melyben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Svédország, Hollandia és a Fülöp-szigetek szövetségeinek képviselői foglalnak helyet, de bekerült a testületbe a 2020-as olimpián női középsúlyban aranyérmet szerzett brit Lauren Price és a szintén Tokióban a férfiak szuper-nehézsúlyú kategóriájában ezüstérmet szerzett amerikai Richard Torrez Jr. is.

Az új szövetség közleményében kijelentette, hogy létrehozása során öt kulcsfontosságú pillért helyezett előtérbe, ideértve az “ökölvívásnak az olimpiai mozgalom középpontjába való helyezését”, a sportolók érdekeinek prioritásként való kezelését, valamint a sportszerűség és a tisztességes versenyek biztosítását.

A WB azt is megfogadta, hogy “a bokszolók érdekeit a legjobban szem előtt tartva kialakított versenystruktúrát hoz létre”, és “a legszigorúbb irányítási módszerekkel és átlátható pénzügyi gazdálkodással” fog működni.

Annak ellenére, hogy a WB állítása szerint nem áll háborúban az IBA-vel, az amatőr ökölvívás eddigi kizárólagos nemzetközi szövetségével, de az teljesen nyilvánvaló, hogy az új szövetség elsődlegesen abból a célból jött létre, hogy az évek óta botrányt botrányra halmozó IBA helyét átvegye.

Az IBA-t az orosz Umar Kremljov vezeti, aki hosszú ideje vív csatát a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), mivel az ötkarikás testület a 2016-os riói olimpia óta súlyos aggályainak adott hangot a szövetség működésével kapcsolatban. A NOB-nak problémája van Kremljov vezetési stílusával, átláthatatlannak tartja a szövetség működését és a szervezet számlájára írja a többek között Rióban a pontozóbírók által elkövetett csalásokat. A NOB azt is bajnak tartja, hogy az IBA bevételeinek közel 100%-át a Gazprom orosz gázipari óriáscég biztosítja, amely ellen több országban is szankciókat léptettek életbe.

Az IBA dúskálhat a pénzben, hiszen legfőbb versenyein az aranyérmes bokszolóknak 180 000 eurós, mai árfolyamon 67.5 millió forintos pénzdíjat fizet, de a szövetség működését szúrós szemmel figyelők attól tartanak, hogy amennyiben több versenyen is ekkora összegeket fizetnek a legjobbaknak, akkor instabillá válhat a költségvetés.

Ezzel szemben a WB szerényebb, 900 000 eurós (337.5 millió forintos) költségvetéssel indítja munkáját, amelyet több fél dobott össze számára. Simon Toulson, a WB megbízott főtitkára az insidethegames.biz-nek adott nyilatkozatában leszögezte, hogy több forrásból kapott pénzt a szövetség, így pl. szponzoroktól, tagdíj címén a csatlakozott nemzeti szövetségektől, valamint adományokból, bevételekből és egyéb finanszírozási formákból. Toulson szerint ez a 900 000 eurós összeg elegendő lesz erre az évre az alkalmazottak fizetésére, a működési költségek fedezésére, valamint a marketingtevékenységekre. Az új szövetség pénzügyi szabályait a szervezet első, novemberre kitűzött kongresszusán fogják véglegesíteni.

Boris van der Vorst, a Holland Ökölvívó-szövetség elnöke az egyik tagja a WB átmeneti végrehajtó bizottságának és vezetője a Közös Ügyek Szövetsége névre hallgató tömörülésnek, mely az IBA-ből kilépett tagországokat foglalja magában.

Ennek a csoportosulásnak az a célja, hogy az amatőr ökölvívás bent maradjon az olimpia műsorában. A 2020-as tokiói játékok boksztornáit és a selejtezőket is – addig példátlan módon – a NOB szervezte, holott normál esetben ez a nemzetközi szakszövetség dolga lenne, de mint ahogy arról annak idején beszámolt a Sportudvar, az ötkarikás szervezet a saját kezébe vette ezeknek az eseményeknek lebonyolítását az IBA föntebb már említett problémái miatt.

A jelenlegi tervek szerint a jövő évi olimpia ökölvívó-eseményeit is a NOB égisze alatt fogják megrendezni, azonban ez még kétséges, mivel a bizottság az IBA bíróit is meghívta az olimpiai selejtezőkre és magára az olimpiára is dolgozni, márpedig az IBA nem hajlandó elengedni embereit és perrel fenyegeti a NOB-ot. Az is problémaforrás, hogy az idei krakkói Európa Játékok lesz az egyik európai selejtezője az olimpiának, márpedig ezen az eseményen az orosz és fehérorosz bokszolók nem indulhatnak, így az IBA nem ismeri el olimpiai selejtezőként. A 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában az ökölvívás egyelőre függő státusban szerepel, azaz nem biztos, hogy lesz boksztorna az öt év múlva esedékes ötkarikás seregszemlén.

A Közös Ügyek Szövetségének nyolc ország a tagja, de ezeknek a fele: Ausztrália, Franciaország, Írország és Kanada egyelőre nem lépett be a WB-be. Van der Vorst nem aggódik emiatt.

“A világ számos nemzeti szövetségével folytatott megbeszéléseink alapján sok ország csatlakozik hozzánk közös ügyünk érdekében, hogy az ökölvívást fönntartsuk az olimpia műsorán” – mondta a holland sportvezető.

Engednék az oroszok és a fehéroroszok indulását

Ettől függetlenül aggodalomra ad okot, hogy a WB nem tudja a szegényebb országok szövetségeit magához édesgetni, mivel ezek az IBA által fölkínált magas pénzdíjak megszerzésének reményében kitartanak Kremljov szervezete mellett. Annak ellenére, hogy elsődleges célja az ökölvívás olimpiai jövőjének megmentése, a WB egyelőre nem lép kapcsolatba a NOB-bal, azonban a tervek szerint székhelye a svájci Lausanne-ban lesz, ahol a NOB is székel. Jelenleg a svájci jogszabályoknak megfelelő regisztrációs folyamat elvégzésére fordítják figyelmüket, mivel ez a feltétele annak, hogy a NOB előbb ideiglenesen, majd később véglegesen elismerje nemzetközi szövetségként az új szervezetet. Amennyiben a regisztráció sikerül, akkor fognak kapcsolatba lépni az olimpiai mozgalommal.

Simon Toulson főtitkár (aki korábban tíz éven át NOB-tag volt, 2008 és 2022 között pedig a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség főtitkáraként dolgozott) természetesen arról is nyilatkozott, hogyan viszonyulna a WB az orosz és fehérorosz bokszolókhoz, akik jelenleg az IBA versenyein semmilyen szankció hatálya alatt nem állnak, azaz saját zászlajukat használhatják és győzelem esetén nemzeti himnuszukat játsszák le tiszteletükre – ez történt a márciusi delhii női világbajnokságon és jelen állás szerint ez fog történni a májusi taskenti férfi világbajnokságon is. Emiatt több ország is bojkottálta a női világbajnokságot és jó eséllyel a férfi vb-re sem fogja elküldeni versenyzőit.

Toulson kijelentette, hogy szeretnének szorosan együttműködni a NOB-bal, éppen ezért hajlandók magukévá tenni az ötkarikás szervezet azon ajánlását, mely szerint a két ország egyéni sportolói semlegesekként elindulhatnak a nemzetközi versenyeken. A főtitkár arról is beszélt, hogy a NOB nem vett részt az új szövetség létrehozatalában és biztos, hogy a jövő évi olimpia boksztornáit nem a WB fogja szervezni, mivel az ideiglenes elismerés megszerzéséhez legalább kettő évre van szükség, azaz leghamarabb 2025-ben lehet elérni. Az új testület a tervek szerint az idei év végén vagy a következő esztendő elején fogja megtartani első közgyűlését.

A WB célja, hogy egy-két hónapon belül párbeszédet kezdjen a NOB-bal annak tisztázása érdekében, hogy milyen eljárás és milyen elérhetőségek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a NOB valamilyen formában elismerje a szövetséget. Toulson azt is közölte, hogy a tervek szerint már az idei év végén megkezdődnek a WB által szervezett nemzetközi versenyek, melyek a junioroktól a felnőttekig minden korosztályt lefednek majd.

“Egy átfogó versenynaptár áll kidolgozás alatt, amely egy sor új versenyt fog tartalmazni, amelyek reményeink szerint a jövőben meghatározó eseményei lesznek a sportágnak, s lehetővé fogják tenni potenciális közvetítési és kereskedelmi partnerek megszólítását” – áll a WB közleményében.

Az új szövetség egyelőre lehetővé teszi a hozzá csatlakozó nemzeti szövetségeknek, hogy párhuzamosan az IBA tagjai is legyenek, azonban ez alighanem nehezen lesz kivitelezhető, mivel az IBA már korábban jelezte, hogy kizárja azokat az országokat, amelyek bármilyen szakadár szervezethez csatlakoznak.

Az IBA eme cikk megjelenéséig nem kommentálta az ellenszövetség megalakulását.

Frissítés (14:00): Az IBA ma délelőtt kommentálta a WB megalakulását. Az Umar Kremljov vezette szövetséget nem lepte meg az ellenszervezet megalakítása, s ahogy várható volt, kizárással fenyegette meg azokat az országokat, amelyek bármilyen formában részt vesznek a WB munkájában.

“Nincs más oka egy szélhámos szervezet megalakításának, mint a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség integritásának megsemmisítése. Az IBA határozottan elítéli a WB megalakításában részt vevő egyének azon erőfeszítéseit, hogy kárt tegyenek azokban a jelentős előrelépésekben, melyeket az IBA az elmúlt években a bokszolók lehető legszebb jövőjének biztosítása érdekében tett. Egyéni ambíciók sosem szolgálnak szilárd alapként egy sikeres szervezet létrehozatalához, sem pedig azok a romboló szándékok, amelyek ennek a szélhámos szervezetnek a létrehozásához vezettek” – áll az IBA közleményében.

A szövetség tájékoztatása szerint ha egy tagország öklözői elindulnak a WB által szervezett versenyen, automatikusan kizárják az adott országot az IBA-ből és hasonlóképpen fogják szankcionálni azokat a tisztviselőket, akik munkát vállalnak a WB-ben vagy az általa szervezett eseményeken. Az IBA biztosra veszi, hogy az ökölvívás független törvényszéke meg fogja büntetni a szakadár szervezet működésében szerepet vállalókat, a sportolókat és a nemzeti szövetségeket.

A kiemelt kép forrása: insidethegames.biz / Getty Images

Leave a Reply