Bradley Wiggins áttért az evezésre, és a 2020-as olimpiáról álmodozik

VIDEÓVAL – Bradley Wiggins, a 2012-es Tour de France győztese és ötszörös olimpiai bajnok a kerékpározástól történt visszavonulása óta áttért az evezésre. Nem is megy rosszul neki az új sportág, hiszen a hétvégén 99 indulóból a 22. helyezést érte el Nagy-Britannia fedettpályás evezős bajnokságán. Wigginsnek az a célja, hogy kijusson a 2020-as olimpiára, s a kerékpár és a pályakerékpár után egy harmadik sportban is érmet szerezzen.

A fejpánt által tartott haja megnőtt, a szakálla úgy szintén, de testének hihetetlen aktivitása mitsem változott. A most 37 éves Bradley Wiggins, aki egykoron a kerékpározásban aratott nagy diadalokat, múlt szombaton Londonban, a Lee Valley Velodrome-ban bebizonyította, hogy továbbra is egy magas szinten versenyző sportoló. A 2016. december 28-án visszavonult, 2012-ben Tour de France-ot nyerő, s öt olimpiai aranyéremmel büszkélkedő egykori kerekes ugyanis részt vett Nagy-Britannia fedettpályás evezős bajnokságán, ahol az általa vártnál is jobb eredményt ért el: a 99 indulóból a 22. lett.

A 2013-ban a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka címmel kitüntetett Bradley Wiggins 2000 méteren 6:22.25-os időeredménnyel végzett, ami cirka harminc másodperccel maradt el a győztes Adam Neil idejétől. Célja az volt, hogy megjavítsa egyéni legjobbját, ami egy 6 perc 2 másodperces idő volt, de mivel nehézkesen lendült bele a pályába, ezért ettől elmaradt. Azonban ez sem tántorítja el attól, hogy megvalósítsa fő célkitűzését: részt venni a 2020-as tokiói olimpiai játékokon ebben az új versenyszámban. Akkor 40 éves lesz.

“Nagy csalódás a mai nap (a szombat – a szerk.). Hallgattam, hogy mikor szólal meg az indítórendszer, de a hátam mögül hallottam egy erre kísértetiesen hasonlító hangot, amire elindultam, de kiderült, hamis volt. Ez egy kezdő hibája, de azért vagyok itt, hogy tanuljak. Fantasztikus élmény volt összemérni másokkal az erőmet. Még erősebben fogok visszatérni 12 hónap múlva!” – kommentálta a bajnok Twitter-oldalán az eseményeket.

“Sir Wiggo” esetében a kihívás különösen merész, de nem lehetetlen. A brit Rebecca Romero 2005-ben négy világbajnoki címet szerzett evezésben, majd három évvel később, a 2008-as pekingi olimpián (28 évesen) a pályakerékpárosoknál az üldözéses viadalon is első lett.

“Zárt térben és szabadban evezni két radikálisan eltérő dolog. Éveket és éveket vesz igénybe, amíg megtanulja az ember azokat a mozdulatokat, amelyek segítségével gyorsan tud mozogni a vízen” – vélekedett szkeptikusan Adam Neil brit bajnok, a szombati verseny győztese.

Akármi is történik Bradley Wigginsszel az evezés világában, az alábbi videó egyértelműen bebizonyítja, hogy teljes erőbedobással készül a tokiói megmérettetésre:

A fő fotó forrása: Twitter

Leave a Reply