En-Neszíri egy nemzet és egy kontinens hőse, Ronaldóék csapdába estek – a Marokkó-Portugália mérkőzés legfőbb tanulságai

Marokkó sporttörténelmi tettet véghez véve 1:0-ra legyőzte Portugáliát, ezzel első afrikai csapatként jutott elődöntőbe a labdarúgó-világbajnokságok történetében. Jusszef En-Neszíri szerezte a marokkóiak győztes gólját, de a sikerben Bono kapusnak is kulcsszerepe volt. Eközben a portugálok komolyabb ötlet nélkül próbálták feltörni a marokkói védelmet – sikertelenül. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb tanulságait.

POZITÍVUMOK
En-Neszíri nemzeti hős lett

Jusszef En-Neszíri. Neve már a világbajnokság előtt sem volt ismeretlen, hiszen a Sevillában focizik. Mától kezdve azonban a labdarúgás történelmének részévé vált, ugyanis ő lőtte elődöntőbe az első afrikai csapatot világbajnokságon. Ugyan nem akadt sok lehetőség előtte, de az az egy, ami igazán ígéretes volt, elegendő volt számára ahhoz, hogy eldöntse a mérkőzést. Most egész Marokkó és alighanem a teljes afrikai labdarúgás őt ünnepli, s bizony, az elődöntőben is komoly nehézségek elé állíthatja a franciákat.

Bono, a fal

Jásszin Búnú, becenevén Bono szintén a Sevilla labdarúgója, de ő is a marokkói hősök között emlegethető. Rá már a spanyolok elleni nyolcaddöntő után is alkalmazhattuk ezt a jelzőt, hiszen a 11-esek során mindent fogott. Így volt ez ma is, igaz, a portugálok nem dolgoztatták meg annyira. Talán csak Cristiano Ronaldo 91. percben leadott lövésénél kellett igazán nagyot hárítania. Egyébként egy gyengébb kijövetelt leszámítva végig stabilan állt a lábán, s ezzel nagyban hozzájárult Marokkó továbbjutásához.

NEGATÍVUMOK
Portugália csapdába esett, s nem tudott kijönni belőle

A portugál válogatott pontosan tudhatta, láthatta, hogy Marokkó milyen kőkemény és hatékony védekezéssel tudta kihúzni Spanyolország ellen a 11-esekig. Ennek ellenére a luzitánok is beleestek az észak-afrikaiak csapdájába. Helyzetük rosszabb volt amiatt, hogy gólt kaptak, de bőven maradt még idejük erre válaszolni. Csakhogy túlságosan félénknek bizonyultak Ronaldóék a kompakt és föltolt marokkói fallal szemben, s ugyan mindent megtettek a védelem destabilizálása érdekében, de egy passzba vagy lövésbe rendre hiba csúszott, így nem volt sok sanszuk egyenlíteni, s végül ez nem is sikerült.

Cristiano Ronaldo sem segített

A portugálok szupersztárja a Svájc elleni nyolcaddöntőhöz hasonlóan ismét a kispadon kezdett, majd az 51. percben beállt. Vele sem lett azonban jobb a portugál támadójáték, mivel remekül kikapcsolták a marokkói védők. Az egyetlen kivételt a 91. perc jelentette, amikor a kissé elbambuló marokkói hátvédek között el tudta lőni a labdát, Bono azonban védte próbálkozását. A lefújás után azonnal az öltözőbe ment nagy sírás közepette. Ez volt a 196. mérkőzése a válogatottban. Vajon lesz több?

Ramos eltűnt

Miközben Cristiano Ronaldo mintegy negyven perc játékidő alatt néhány veszélyes szituációt elő tudott idézni a marokkói kapu előtt, addig a helyette kezdő Goncalo Ramosnak ez nem sikerült. Teljesen láthatatlan volt a gyepen, semmilyen momentum sem fűzhető nevéhez. Kicsit olyan volt, mint a többi portugál.

Marokkó tehát 1:0-ra legyőzte Portugáliát és az elődöntőben Franciaországgal találkozik.

A kiemelt kép forrása: AI / Reuters / Panoramic

Leave a Reply