Holland feltámadás után mégis argentin továbbjutás – a Hollandia – Argentína mérkőzés legfőbb tanulságai

Az argentin válogatott ugyan 2:0-ra is vezetett már, ám a hollandok a rendes játékidő hosszabbításának végén, konkrétan a 101. percben egy zseniálisan kivitelezett szabadrúgással egyenlítettek. A 2×15 perces ráadás nem hozott gólt, így itt is a 11-esek döntöttek. Ezeket az argentinok rúgták jobban, így ők játszhatnak Horvátországgal az elődöntőben. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb tanulságait.

POZITÍVUM
Weghorst a sírból hozta vissza a hollandokat

A 83. percben 2:0-ás argentin vezetés állt az eredményjelzőn, s a dél-amerikaiak második gólját követően nem sokan hitték, hogy innen még van visszaút Hollandia számára. Wout Weghorst hitt benne. A Besiktas játékosa csereként állt be, s a 83. minutumban szépített, majd a 101. percben egy hihetetlen szabadrúgás-kombináció végén újfent bevette a kaput, ezzel egyenlített. 11-esét is értékesítette a büntetőpárbaj során, ám ez is kevésnek bizonyult a holland továbbjutáshoz. Ettől függetlenül jó esély van rá, hogy a jelenleg az angol másodosztályú Burnley kölcsönjátékosaként Isztambulban pallérozódó 30 éves csatárnak akadni fog egy-két kérője akár télen, akár jövő nyáron, mert nem mindenki képes arra, amit ő ma véghez vitt. Konkrétan ő az első holland, aki egy vb-mérkőzésen csereként beállva duplázott – hogy így sem sikerült továbbjutni, nem rajta múlott.

NEGATÍVUMOK
Mateu Lahoz főszerepben

Amikor kiderült, hogy a spanyol Antonio Mateu Lahoz lesz a mérkőzés játékvezetője, azt hiszem, sokunkat rossz érzés fogott el, hiszen nem egy olyan meccs volt a múltban, amelyet nem tudott jól vezetni. Ez is az volt. Az való igaz, hogy végig nagy volt a feszültség a pályán, de ettől függetlenül a 16 sárga lap, ami ma este a sporttárs jóvoltából villant, amellett, hogy rekordbeállítás, kissé nevetséges is, mivel gyakran túltolta a fegyelmezést. Még a 11-es rúgások során is akad összetűzés a két csapat között, amiért kiosztott kettő darab sárga lapot, de eközben Paredest nem szórta ki azonnali piros lappal, amiért teli erővel bombázta a labdát a holland kispad közepére. Nagy mázli, hogy nem ült ott senki, mert annak csúnya vége lehetett volna. Nem tudta kordában tartani az indulatokat Mateu Lahoz, akinek remélhetőleg ez volt az utolsó mérkőzése világbajnokságon.

Ideges argentinok

Kora este a brazilok vesztét idegességük okozta, s nem sokon múlt, hogy az argentinok is azért essenek ki, mert nehezen bírnak magukkal. 2:0-ig persze még jól álltak a dolgok, de a hosszabbítás során már látszott rajtuk, hogy nincsenek jól mentálisan. Rengeteg volt a durvaság a részükről, s akkor Paredes cselekedetét nem említem még egyszer. Kész csoda, hogy senkit sem állított ki a bíró. A hollandok is feszültek voltak nem kicsit, de végül Argentína jutott tovább, így nagyon fontos lesz Messiék számára, hogy lenyugodjanak a Horvátország elleni elődöntőre, mert a jellemzően higgadt, megfontolt horvátokkal szemben egy hasonló hozzáállás könnyen vereséget eredményezhet.

Argentína tehát 2:2-es 120 perc után 11-esekkel 4:3-ra legyőzte Hollandiát és Horvátországgal találkozik a keddi elődöntőben.

A kiemelt kép forrása:  KAI PFAFFENBACH / PANORAMIC

Leave a Reply