DIGI Sport: Ennyi volt

Egy nagy korszak zárul le ma éjjel a magyar sportmédia történetében. 13 évnyi működés után beszünteti sugárzását a DIGI Sport mindhárom csatornája. Az igen szép kort megélt televízió történetében sok emlékezetes pillanat volt. Ebben a cikkben elsősorban ezekre tekintünk vissza, de azért szó lesz a megszűnés okairól is.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

Június végén érkezett a hír, hogy augusztus 5-ével megszűnik a DIGI Sport, s a DIGI televíziós csomagjaiba bekerül az Aréna4 és a Match4, a Network4 csoport két sportcsatornája.

Őszinte leszek, már 2018-2019 tájékán sem ért volna teljesen váratlanul egy ilyen hír, mivel a DIGI Sport lassú agóniája nagyjából akkor elkezdődött, bár igazán csak tavaly indult meg.

Mielőtt a megszűnés okaival foglalkoznánk, tekintsünk vissza a csatorna múltjára. A DIGI Sport több szempontból is érdekes adó volt, hiszen a hasonló nevű kábelszolgáltató indította útjára. Ez önmagában mondjuk nem volt újdonság, hiszen annak idején a Sport TV-t egy, a UPC-hez köthető cég indította el. Az viszont már rendhagyó volt, hogy a szolgáltató saját márkája keretében kezelte a sportcsatornákat és a többi tematikus adót is.

A DIGI Sport 2009. július 23-án, akkor még egy adóval kezdte meg sugárzását. Az első élő közvetítés 19:45-kor az Újpest – Steaua Bukarest Európa Liga-selejtező volt. A stúdióban Csiszár Jenő köszöntötte a nézőket, aki csak rövid ideig volt az új sportcsatorna munkatársa, ezt követően elsősorban rádiózott, később pedig Olaszországba került, ahol konzuli feladatokat lát el:

A DIGI Sportot az első években gyakran érte az a vád, hogy szinte kizárólag focit közvetít, ami majdnem így is volt, hiszen a Bajnokok Ligája, az Európa Liga, az angol, a francia, rövid ideig a német, több éven keresztül pedig az olasz bajnokság is náluk volt látható. A DIGI Sport azonban már az ősidőkben is közvetített más sportágakat, hiszen 2010-től közel egy évtizeden át itt lehetett nézni a MotoGP futamait, s egy időben rengeteg autós bajnokság (DTM, Forma-4 stb.) küzdelmeit is ezen a csatornán lehetett figyelemmel kísérni.

Az első években a magyar szempontból mindenképpen legértékesebb joga viszont a férfi és női kézilabda Bajnokok Ligája volt, amelynek mérkőzéseit 2009-től 2015-ig közvetítette, s több győri diadalt is a DS-n lehetett látni. Ezen kívül több nemzetközi vízilabda-mérkőzést, a férfi kosárlabda Euroligát, több női kosárlabdakupát és sok más csapatsportág tornáit is műsorára tűzte a DIGI Sport a 13 év alatt.

Bár mindvégig a labdarúgás volt a zászlóshajója a csatornának, de rengeteg sportág tűnt föl a képernyőn, így pl. rögbi, ökölvívás és még póker is, bár ezek csak rövid időre tudták megvetni lábukat. Az utolsó években a foci mellett a női tenisz került még főszerepbe, hiszen egészen az utolsó napokig rengeteg WTA-tornát is sugárzott a DIGI Sport. A teniszkínálat a régi szép időkben ennél is gazdagabb volt, hiszen az ATP-versenyeket is itt lehetett látni, s néhány évig a wimbledoni nyílt bajnokság is ezen a csatornán került képernyőre.

A DIGI Sport az indulás után nagy elánnal ment előre a sporttévék piacán üzleti és műszaki értelemben is. A már említett nagybevásárlások mellett ugyanis 2009. november 15-én a DIGI Sport lett Magyarország első HD-sportcsatornája, amivel komoly előnybe került az akkor már évtizedes vagy közel évtizedes múltra visszatekintő adókkal: az Eurosporttal és a Sport TV-vel szemben. Nagy hátránya volt viszont, hogy sok évig kizárólag a DIGI kábel- és műholdtévés csomagjaiban volt elérhető, ami miatt sok sportkedvelő méltatlankodott, hiszen nem mindenki akart csak a DIGI Sportok miatt a DIGI-hez átmenni. A cég nyilván azért nem kívánta más szolgáltatók csomagjaiban látni sportcsatornáit, mert így akarta elérni, hogy piacvezető legyen – ez a 2010-es évek második felére megvalósult, pedig akkor már más szolgáltatóknál is fogható volt legalább egy vagy két adó a háromból.

A DIGI Sport 2009-ben egy csatornával indult el, de az egyre több közvetítés már nem fért el egy adó programjában, így 2011. március 14-én megkezdte sugárzását a DIGI Sport Plus is, amely 2012. augusztus 1-jétől DIGI Sport 2 néven folytatta (a DIGI Sport ekkor lett DIGI Sport 1). Az új csatornán Vitray Tamás köszöntötte a nézőket:

Vitray volt sok éven keresztül a DIGI Sport egyik arca, hiszen több műsort is vezetett a csatornán. Ezek közül talán a Kibicek című műsor volt a legismertebb, amelyben újságírókkal beszélte ki az elmúlt hét legfőbb sporteseményeit, sporttémáit. A vendégek viszont sok esetben inkább csak statiszták voltak, mivel Vitray nehezen bírta befejezni a beszélést, így meghívottjainak viszonylag kevés idő jutott véleményük kifejtésére. A veterán sportriporter volt ezen kívül az Amiről nem beszéltünk c. véleményműsor és a Megint mesélek c. program házigazdája is. Utóbbi műsorban elsősorban a múlt nagy sportolóival készültek interjúk, de időnként a jelen nagyjai is szerepet kaptak. Előbbi műsorban elsősorban a DIGI Sport munkatársai fejthették ki véleményüket, amiben nem volt mindig köszönet, hiszen pl. elég erőteljes propagandát fejtettek ki ott egyesek a 2024-es magyarországi olimpiai pályázat ellen. Vitray munkáját ennek ellenére nagyra értékelték a csatornánál, ugyanis 2015. október 24-én őt érte az a megtiszteltetés, hogy elindíthatta a DIGI Sport 3-at is:

Vitray az utolsó 4-5 évben már nem volt a képernyőn, hiszen idős kora szépen lassan az ő szellemi és testi képességeit is kikezdte. Az utóbbi években inkább botrányai kapcsán lehetett róla néha hallani, de ezek taglalásába nem bennék bele, mert nem ide tartozik. Az kétségtelen, hogy oszlopos tagja volt a DIGI Sport-nak.

Ha már oszlopos tagok, akkor nem árt említést tenni az általam mindig utált, s az utóbbi években a sportújságírás helyett inkább a politika felé forduló Egri Viktorról, a semmilyen sportújságírói adottsággal nem rendelkező Monoki Lehelről, s hogy igazi és jó sportriportereket is említsünk: többek között Csisztu Zsuzsa, Haraszti Ádám, Kandó Tamás és Szántó Dávid is erősítette a DIGI Sport csapatát a 13 év során, s akkor még majdnem elfelejtkeztem Szombathy Pálról, aki 2010 októberétől tíz éven át volt Magyarország első reggeli sportmagazinjának, a Reggeli Startnak házigazdája. Ez a műsor július 8-án jelentkezett az utolsó adással, s az utolsó interjú stílszerűen vele készült el:

A Reggeli Start azért jött létre annak idején, hogy megszólaltassa a magyar sport sava-borsát: versenyzőket, edzőket, klubvezetőket, szövetségi döntéshozókat és mindenkit, akinek bármi köze van a sporthoz, vagy maga is sportol, így pl. celebek is bizonyos időközönként megfordultak a műsorban. Bevallom, nem voltam rendszeres nézője a műsornak, mivel reggelente ritkán van kedvem bekapcsolni a tévét, de az, hogy 12 évet megélt a program, jelzi, hogy volt létjogosultsága, pláne a rengeteg politikai-gazdasági tematikájú reggeli tévéműsor mellett, s azt tekintve, hogy más csatornák is próbálkoztak reggeli sportműsorral, de egyhamar le is tettek ebbéli tervükről.

Az erős és gazdag kínálat következtében természetesen sok emlékezetes pillanat is született a 13 év alatt. A következőkben ezekből válogatok bármiféle sorrendiség és persze a teljesség igénye nélkül.

Ahogy említettem, hat éven át itt volt látható a kézilabda Bajnokok Ligája, s a Győri ETO női csapatának első nemzetközi sikereit is ezen a csatornán lehetett látni. Ezek közül talán a 2013-as Győr – Larvik döntő a legemlékezetesebb. Akkor még oda-visszavágós párharcban dőlt el a BL-trófea sorsa, s a végig kiélezett párharcban csak az utolsó másodpercekben dőlt el a végső győzelem sorsa a magyar csapat javára. Az alábbi videóban a Veszprémben megrendezett visszavágó utolsó kettő perce és a kupaátadás látható:

A csatorna munkatársai 2012-ben, a 3. születésnap apropóján az első három esztendő legemlékezetesebb pillanataira való visszatekintéssel ünnepeltek, amiben sok, valóban erős pillanat látható:

A szép vagy kevésbé szép emlékek fölidézése után arról is beszélni kell, miért és hogyan jutott el a DIGI Sport a mai megszűnéshez. A három sportcsatorna szerintem 2015-2016 tájékán jutott el fénypontjára, akkoriban volt ugyanis a legmagasabb a nézettség. A 2010-es évek közepén azonban az M4 Sport és a Spíler TV piacralépésével az addigi sportcsatornák nehéz helyzetbe kerültek, mivel az állami finanszírozású és az állami hátterű csatorna is komoly jogokat vásárolt meg. AZ M4-re került szinte minden magyar sportesemény, kivéve a kézilabda Bajnokok Ligáját, amely 2015 ősze óta a Sport TV-n látható. 2016-ig a húzójogok egyike volt az angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League is a DIGI Sport-on, azonban akkor a TV2 sportcsatornája, a pár nap alatt összetákolt Spíler TV szerezte meg a közvetítési jogokat. A TV2 Csoport azonban túl nagyot vállalt, túl sokat költött közvetítési jogokra, így spórolás céljából 2019 januárjától idén májusig a Spíler és a DIGI Sport megosztva közvetítették az egyik legerősebb bajnokság mérkőzéseit.

A DIGI Sport a kézilabda BL és a Premier League elvesztésével nehéz helyzetbe került, hiszen annak dacára is csökkent a nézettség, hogy az olasz és a francia fociligák még ott voltak láthatók. A tulajdonos, Teszári Zoltán erdélyi üzletember egy ideig még viszonylag könnyedén tudta finanszírozni a DIGI Sport-csatornákat és a többi tematikus tévét, ám mivel nagy vágya volt, hogy a DIGI betörjön a mobilpiacra, ezért tőkéjének nagy részét erre fordította. Mivel a mobilhálózat kialakítása, de a cég engedélyeinek kiadása is nehézségekbe ütközött, ezért elhúzódott a folyamat, s az ebből remélt jelentős bevételek nem érkeztek meg időben, ráadásul a DIGI-nek rengeteg bírságot is fizetnie kellett ilyen-olyan jogsértések miatt, ezért a cég egyre nehezebb anyagi helyzetbe került, s ennek sajnos a DIGI Sport itta meg leginkább a levét. A csatorna húzónevei közül ebben az időszakban távozott többek között Baumstark Tibor, Monoki Lehel, Haraszti Ádám, 2021-ben pedig Szarka András és Ambrus Tamás, akiknek bizonyára a legmagasabb fizetésük volt a kommentátorok között, így sok pénzt lehetett spórolni. Bár a sokak által elképzelhetőnek tartott forgatókönyv, miszerint az élő közvetítések számának csökkenésével egyidejűleg megszűnhet a DIGI Sport 3, nem valósult meg, de ettől még a cég egyáltalán nem volt olyan jó anyagi helyzetben, mint amit eme lépés elmaradásából következtethettünk. A rengeteg bírság és a megcsúszott mobilprojekt miatt ugyanis Teszári Zoltánék számára már nem érte meg a DIGI üzemeltetése, ezért 2022 elején eladták a céget a 4iG nevű vállalkozásnak.

Az új tulajdonos hozta meg azt a döntést a DIGI anyagi helyzetére való hivatkozással, hogy augusztus 5-étől a DIGI Sport három csatornáját, szeptember 1-jétől pedig az összes többi tematikus programot megszünteti. Bár a cikk elején azt írtam, hogy már 2018 környékén sem lepett volna meg, ha a DIGI Sport lehúzná a rolót, de az igazi agónia az elmúlt egy-két évben kezdődött meg, hiszen ebben az időszakban veszített el sok jogot a csatorna, s ugyan a Premier League és a több világsztár érkezése miatt jelentős értéknövekedésen keresztülment francia Ligue 1 mérkőzéseit az utolsó időszakban is közvetítette, de ezen kívül lényegében csak a Fehérvár jégkorongcsapatának EBEL-mérkőzései és a női tenisztornák szolgáltattak alkalmat élő adásra, s önmagában ez nem volt a legérdekesebb kínálat, főleg, hogy a legértékesebbet, a Premier League-t ugyebár a Spílerrel megosztva sugározta. A föntebb említett távozások miatt a kommentátori csapat egyébként nem túl magas színvonala tovább csökkent, bár a 2018 tájékán szerződtetett lelkes fiatalok azért nem voltak rosszak. A nézettség ettől függetlenül tovább csökkent.

Most ennek is vége szakad. Ma éjjel megszűnik a DIGI Sport. Arról, hogy a csatorna munkatársai hol folytatják tovább karrierjüket, egyelőre nem sokat tudni, de bízom abban, hogy azok, akik a műsor zavartalanságáért, a műszaki háttérért feleltek, minél hamarabb elhelyezkednek valahol, mert ők kifogástalan munkát végeztek. Remélem, hogy a kommentátorok közül csak azok találtak új állást a szakmában, akik tényleg érdemesek rá, míg akik nem, azok valahol máshol megtalálják számításukat. Összességében véve hiányozni fog a DIGI Sport, de a hazai sportrajongóknak így is bőven lesz mit nézni, hiszen a Sport TV, az M4 Sport, a Spíler és az Eurosport mellett most már az Aréna4 és a DIGI Sport kvázi utódjaként meginduló Match4-en is lehet látni rengeteg sporteseményt.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: digiportal.hu

Leave a Reply