Fernando Alonso hirtelen csapatváltásának kulisszái

Mindenkit meglepett hétfőn délelőtt a hír, miszerint Fernando Alonso a jövő évtől az Aston Martin versenyzője lesz a Forma-1-ben. Mint kiderült, a spanyollal már hetek óta tárgyalt az Aston Martin, mivel Vettel csütörtökön bejelentett visszavonulása már a levegőben lógott. Érdekesség, hogy Alonso eközben az Alpine-nak azt kommunikálta, hogy nem tárgyalt és nem is írt alá senkivel semmit. Az Alpine gyorsan bejelentette Oscar Piastri szerződtetését, amiről viszont kiderült, hogy kacsa. A Sportudvar külföldi forrásai alapján összefoglalja, mi minden történt a háttérben.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

Senki nem várta és legkevésbé az Alpine-csapat számított rá, hogy Fernando Alonso a szezon végén elhagyja a francia Forma-1-es istállót és jövőre az Aston Martinnál fog versenyezni, ahonnan távozik a visszavonuló Vettel. A kétszeres világbajnok spanyol pilóta döntése legjobban Otmar Szafnauert, az Alpine (tavaly még az Aston Martin) csapatfőnökét sokkolta.

Teljes a letargia az Alpine-nál

Otmar Szafnauer a Magyar Nagydíj hétvégéjén, tehát az előző hétvégén még abban a tudatban lehetett, hogy közel áll a megegyezés az Alpine és Fernando Alonso között a szerződéshosszabbításról.

“Amikor a paddockban vagyunk, természetesen hallunk mindenféle pletykákat innen-onnan, és hallottam, hogy az Aston érdeklődik Fernando iránt. Valószínűleg lehettek informális egyeztetések kettejük között. Én azonban a megbeszélések ellenére bíztam abban, hogy közel állunk a megállapodáshoz” – jelentette ki Szafnauer az Autosport című szaklapnak adott interjújában.

A csapatfőnök hozzátette, az Alpine és Alonso 1+1 éves hosszabbításról tárgyaltak, aminek értelmében a 41 éves spanyol jövőre biztosan a francia csapat pilótája maradt volna, s egy 2024 végéig történő további hosszabbításra vonatkozó opció is bekerült volna a kontraktusba.

Az 57 éves román-amerikai szakember hozzátette, az Alpine hétfőn reggel a közösségi médiából, az Aston Martin által közzétett sajtóközleményen keresztül értesült arról, hogy Fernando Alonso megállapodott a brit csapattal.

Alonso hamis tagadása

Otmar Szafnauer bevallotta az interjúban, hogy aggodalommal töltötték el a Hungaroring paddockjában az Alonso és az Aston Martin közötti egyeztetésekről elterjedt pletykák, ezért vasárnap este, pár órával a Magyar Nagydíj után fölhívta versenyzőjét, hogy jövőjéről beszéljenek. Rövid beszélgetés volt, amelyet Alonso – Szafnauer állítása szerint – azzal zárt, hogy “ne aggódj, nem írtam alá senkivel semmit”.

“Vasárnap este föltettem neki a kérdést és erre tagadta, hogy bármilyen tárgyalása vagy szerződéskötése volna másik csapattal. Utána, mielőtt letette volna a telefont, megerősítettem neki, hogy mi szeretnénk hosszabbítani vele. Ez az, ami miatt nagyon meglepett a másnap megjelent hír” – mondta Otmar Szafnauer.

Az Autosport információi szerint Fernando Alonso Aston Martin-os szerződését szombaton kora este, vagyis egy nappal az említett telefonbeszélgetés előtt írta alá a Hungaroringen, órákkal az időmérő után.

Fernando Alonso átverhette csapatfőnökét az Aston Martinnal kapcsolatban (Forrás: LISA LEUTNER / REUTERS)
Bejelentés szokatlan időzítéssel

Joggal merül föl a kérdés az Alonso csapatváltásával kapcsolatos bejelentés időzítése és az Otmar Szafnauer által föntebb elmondottak fényében, hogy a kétszeres világbajnok esetleg szándékosan lőtte le az Alpine terveit. Ez a különös időzítés ugyanis bosszúra utal 2005 és 2006 világbajnokának részéről. És itt jön a képbe Oscar Piastri, aki körül mostanra egész nagy cirkusz kerekedett. A 21 éves, tavalyi Forma-2-bajnok ausztrál tartalékpilóta-szerződése ugyanis éppen július 31-én, vagyis Alonso és az Aston Martin közötti megállapodás másnapján járt le az Alpine-nál.

Az Alpine lényegében eldöntötte, hogy 1+1 évre szóló hosszabbítást akar kötni Fernando Alonsóval, ami azt jelenthette volna, hogy a veterán spanyol 2024 végéig a csapat alkalmazásában marad. Alonso azonban nem értékelte, hogy az ő üléséről egyeztetnek, miközben aggódott a fiatal Piastri fejlődése miatt, aki F2-címvédő létére idénre munka nélkül maradt.

A mostani bejelentésben azonban szerepet játszhatott az is, hogy – mint az Auto, Motor und Sport értesült – az Aston Martin már hetek óta tárgyalt Alonsóval, mivel Vettel visszavonulása ekkor már erősen a levegőben lógott.

Lawrence Stroll, a brit istálló kanadai tulajdonosa állítólag nyomást gyakorolt Vettelre, hogy minél előbb döntse el: megy vagy marad. Az üzletember ugyanis attól tarthatott, hogy amennyiben a német túl sokáig gondolkodik a jövőjén, s későn dönt a hogyan továbbról, akkor lecsúszhat Alonsóról, márpedig nagy álma volt az, hogy a spanyolt szerződtesse fia, Lance mellé. Vettel csütörtökön jelentette be egy videóban, hogy az év végén visszavonul. Alonso szombaton írt alá az Aston Martinhoz.

A spanyol tehát egyfelől Lawrence Stroll kívánságát akarta valóra váltani, másfelől viszont lehetőséget akart adni Oscar Piastrinak a bizonyításra. Tudhatta azonban, hogy az ausztrál tesztpilóta szerződése vasárnap éjfélkor lejár, ezért várt a bejelentéssel hétfő reggelig, hogy így az Alpine rá legyen kényszerülve a Piastrival való leülésre.

A francia csapat elég gyorsan le is ült vele tárgyalni és meg is állapodott vele – legalábbis ez derült ki tegnap kora este, amikor az Alpine bejelentette, hogy Oscar Piastri lesz Esteban Ocon csapattársa a következő évtől. Az ausztrál azonban nem sokkal később közösségi oldalán közölte, hogy nem írt alá semmilyen szerződést az Alpine-nal és nem is szándékozik náluk versenyezni jövőre. Az Alpine szóvivője tegnap késő este a BBC sportszolgálatának azt nyilatkozta, hogy jogilag korrekt lépés volt az istálló részéről, hogy bejelentette Piastri szerződtetését, mivel hosszú távú együttműködést folytattak vele. A szóvivő mást nem akart elmondani.

Önmagában már a megállapodás bejelentése is furcsa volt, mivel ilyen esetekben rendre idézik a közleményben a pilótát is, azonban a kiadott anyagban csak Otmar Szafnauert idézték, aki elmondta, nagyon örül a megállapodásnak, mert nagy terveik vannak Piastrival a jövőre nézve. Piastri cáfolata azonban egy komoly botrányt robbantott ki, amelyet még most sem ért igazán senki.

Valóban érthetetlen, miért jelentette be az Alpine úgy Oscar Piastri szerződtetését, hogy közben valójában nem egyeztek meg semmiben. Ha lehet hinni a híreknek, Piastri szerződése vasárnap éjfélkor lejárt, tehát most nincs a csapat alkalmazásában. Lehet, hogy az Alpine egy ilyen furfangos kommunikációs trükkel akarta éreztetni fiatal neveltjével (Piastri az Alpine-Renault Akadémia tagja), hogy mennyire számít rá? Lehet, hogy pánikreakció volt ez a részükről Alonso hirtelen váltása miatt? Egyelőre nem tudni. Az a biztos, hogy az Alpine az elmúlt napokban alaposan leégette magát. Ez a folyamat már a vasárnapi Magyar Nagydíjon elkezdődött, amikor a Ferrarihoz hasonlóan a franciák is beleestek abba a hibába, hogy a hűvös körülmények között a kemény gumikkal próbálták csatába küldeni Alonsót és Ocont is, de az olaszokat tökéletesen másolva ők is csúnyán visszaestek, s örülhetnek, hogy végül mindketten pontszerzők lettek, holott akár az első hatban-nyolcban is végezhettek volna.

Az Alpine kapcsán Alonso távozása óta több név is fölmerült, mint lehetséges utód. Első helyen mindenki Oscar Piastrit emlegette, de Daniel Ricciardo, a Forma-2-ben a 2. helyen álló Felipe Drugovich és az Alfa Romeónál versenyző, korábban a Renault akadémiájához tartozó Csou Guanju neve is fölmerült, nem beszélve azokról az F1-es versenyzőkről, akiknek az év végén jár le a szerződésük.

Kíváncsi leszek, ezek után kinek lesz kedve egy olyan csapathoz igazolni, ahol kicsúsznak a vezetés kezéből a dolgok, majd elképesztő baklövést követnek el kommunikációs szinten, ami miatt alighanem el is löktek maguktól egy ígéretet.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: JOHANN GRODER / AFP

Leave a Reply