Miért fulladt kis híján botrányba a BL-döntő?

Mint ismert, a Real Madrid 1:0-ra megverte a Liverpoolt a labdarúgó Bajnokok Ligája szombati döntőjében, ezzel 14. alkalommal hódította el az európai klubfoci legrangosabb trófeáját. A párizsi finálé azonban nem csak az egyébként jó színvonalat hozó mérkőzés miatt marad emlékezetes, hanem azért is, mert 36 perces csúszással kezdődött. Ennek az volt az oka, hogy sok liverpooli szurkoló jegy nélkül akart bejutni a Stade de France-ba. A hatóságok oszlatni kezdték a tömeget, ám emiatt megakadt a jeggyel rendelkező nézők és bizony, a VIP-vendégek beengedése, bejutása is. Pórul járt Rafael Nadal is, aki hosszas gyaloglás után jutott be az arénába, de más vendégeknek sem volt egyszerűbb dolguk. Eközben az európai sajtó megdöbbenésének adott kifejezést a történtek miatt, hiszen az angol huligánok kettő éven belül másodszor okoznak nagy felfordulást egy döntő előtt.

A tervek szerint szombaton 21:00-kor kellett volna megkezdődnie a 2022-es Bajnokok Ligája-döntőnek, amelyben a Liverpool a Real Madriddal csapott össze a párizsi Stade de France-ban. A mérkőzés azonban nem kezdődött el ekkor, mivel előbb 15, majd további 21 perccel tolták el a kezdést. Eleinte csak annyit lehetett tudni a hivatalos kommunikációból, hogy biztonsági okok miatt hozták ezt a szokatlan döntést, azonban a Twitterről gyorsan meg lehetett tudni, mi is történt valójában: rengeteg liverpooli szurkoló jegy nélkül akart bejutni a stadionba.

Káosz teremtődött az aréna körül, ezért a hatóságok kénytelenek voltak leállítani a beléptetést, így sok, egyébként érvényes belépővel rendelkező és normálisan viselkedő néző nem, tudott idejében bejutni a stadionba. A francia rendvédelmi szervek könnygázt és gumibotot vetettek be a javarészt ittas állapotban lévő huligánokból álló csoporttal szemben, azonban a területen voltak érvényes jeggyel rendelkezők és kisgyermekes családok is. Gary Lineker, az angol labdarúgás legendája Twitter-oldalán fölháborodásának adott hangot amiatt, hogy ártatlan embereket is könnygázzal fújtak le.

Sajnos nem csak ilyesmire került sor, ugyanis az angol huligánok egy francia újságírót megvertek. Bertrand Latour a L’Équipe sportnapilap televíziós csatornáját akarta tudósítani a döntőről, de még az élő adás kezdete előtt támadtak rá a liverpooliak. Latour kisebb sérülésekkel megúszta az incidenst, de ebből is látszik, hogy senki sem volt biztonságban, a rendvédelmi szervek pedig nem voltak helyzetük magaslatán. Latour néhány perccel a történtek után, már a mérkőzés ideje alatt bejelentkezett a L’Équipe TV-ben és közölte, hogy jól van, tud dolgozni, azonban együttérzésének is hangot adott azon gyerekek iránt, akik kaptak a könnygázból.

Több híresség is késve jutott be

Minden bizonnyal a stadion előtt kialakult tömegjelenet, a hatósági intézkedés és a párizsi elővárosi gyorsvasút dolgozóinak éppen a BL-döntő idejére bejelentett sztrájkja, s az emiatt előállt hiányos vonatközlekedés is hozzájárult ahhoz, hogy hatalmas dugó alakult ki a Stade de France-hoz vezető autópályán szombaton este. Emiatt számos, a BL-döntőre tartó meghívott vendég is késve ért oda a helyszínre. Közéjük tartozott Rafael Nadal, a spanyol salakkirály is. Nadal a francia nyílt teniszbajnokság, a Roland Garros apropóján tartózkodik Párizsban és mivel vasárnap délután kellett legközelebb pályára lépnie (végül óriási csatában legyőzte Félix Auger-Aliassime-ot), ezért úgy döntött, kimegy kedvenc csapata, a Real Madrid nagy összecsapására.

Nadal természetesen kocsival akart eljutni a Stade de France-hoz, azonban a hatalmas torlódás miatt úgy döntött, az út hátralévő részét gyalog teszi meg. “Nehézségeim adódtak a stadion felé vezető autópályán, mivel nagy dugó kerekedett, ezért úgy döntöttem, kiszállok és gyalog megyek el oda. Amennyiben nem így teszek, csak 22:15-re értem volna a stadionhoz, mivel a kocsim addigra jutott el a parkolóba. Az, hogy gyalogoltam a stadionig, könnyebb volt, mint gondoltam. A szervezők megismertek és segítettek. A kijutás már könnyebben ment, mivel a mélygarázsban egy autó várt, amellyel gyorsan eljöttem a helyszínről és 0:20-kor már a szállodai szobámban voltam” – mesélte Rafael Nadal, aki hozzátette, sajnálja, hogy nem maradhatott a stadionban a díjátadásra, de igazán nagy élmény volt számára élete első, a helyszínen megtekintett BL-döntője és már csak hab volt a tortán, hogy ezt a finálét a Real Madrid nyerte.

Forrás: Michael Baucher / PANORAMIC

Mindenesetre Nadal története is mutatja, annyira rossz volt a helyzet, hogy még a 36 perces késés mellett is jókora csúszással ért volna oda a stadionhoz.

Nadalon kívül több más VIP-vendég is problémákba ütközött a bejutásnál, hiszen a franciák olimpiai bajnok ökölvívónője, Estelle Mossely is azon nézők közé került, akik kintragadtak. A 2016-ban olimpiai aranyérmet szerzett sportoló az AFP-nek elmondta, hogy csak az 1. félidő végére jutott el ülőhelyéhez, mivel időben megcsúszott a beléptetés, ráadásul az egyik biztonsági őr elsőre azt mondta neki, hogy jegye nem érvényes. Végül kiderült, hogy mégiscsak érvényes a belépő, így nagyjából 22:20-ra bejutott a stadionba. A szünetben írt Twitter-bejegyzéséből kiderült, hogy sok néző még a 2. félidő kezdetekor is a stadion kapuinál várakozott, hogy végre valahára bejuthasson, miközben nem lehetett tudni, hány, jegy nélküli huligán volt még azon a területen, ahová már csak a jeggyel rendelkezők mehettek volna be. Mossely botrányosnak minősítette a történéseket:

A bejáratoknál várakozó szurkolók. (Forrás: THOMAS COEX / AFP)
Az európai sajtó is háborog

A Stade de France körül a BL-döntő előtt történt események nem csak az érintettekből, de a nemzetközi sajtó számos munkatársából is kiverték a biztosítékot. Összefoglalásképpen azt lehet mondani, hogy minden sajtótermék kaotikusnak és szégyenteljesnek minősítette mindazt, ami miatt a mérkőzés 36 perc késéssel kezdődhetett csak el.

A brit sajtó különböző médiumai a Liverpool miatt igen nagy számban képviseltették magukat Párizsban, s amellett, hogy a Vörösök veresége miatt is ki vannak bukva, nem felejtkeztek el a meccs előtt történtekről sem. A Sun fogalmazott a legerősebben, amely Stade de Farce (A Vicc Stadionja) címmel jelentette meg a döntőről szóló cikkét. A lap idézi Marvin Matipnak, Joel Matip Liverpool-védő testvérének nyilatkozatát, aki elmondta, terhes feleségével egy étterembe kellett bemenekülniük a csendőrök könnygázgránátjai elől.

A Daily Telegraph labdarúgással foglalkozó szakírója, Jason Burt a következőkben foglalta össze párizsi “élményeit”: “Az Y-kapunál álltam, amikor a francia rohamrendőrök a Stade de France előtt válogatás nélkül elkezdték kilőni a könnygázgránátokat és engem is megcéloztak eggyel. Beszéltem olyan szurkolókkal, akik három órája várakoztak teljes nyugalomban és döbbenten konstatálták, amikor könnyes szemekkel, az ajkamon és a nyelvemen csípős érzéssel jelentem meg előttük a könnygáz miatt. Nem tudtam elhinni, ami történt. Ez teljes szégyen”.

Jason Burt hozzátette, hogy a Liverpool szurkolóit kettő és fél órával a kezdő sípszó elhangzásának tervezett ideje előtt, vagyis 18:30-kor “szűk keresztmetszetek” felé terelték a biztonságiak, s ezeken a helyeken bizony igen lassan, ahogy Burt fogalmaz, elfogadhatatlanul lassan zajlott az ellenőrzés, hiszen ennek során nem csak a belépők érvényességét és a személyazonosságot vizsgálják, hanem átnézik az emberek csomagjait is, hiszen számos tárgyat nem lehet bevinni a stadionba. “Szégyen, hogy az UEFA a későn érkezett szurkolókra próbálta hárítani a felelősséget. Ez egyszerűen nem igaz. Megpróbáltak előállni a saját verziójukkal, most azonban már kénytelenek bocsánatért esedezni” – írta Jason Burt.

Forrás:  KAI PFAFFENBACH / PANORAMIC

A spanyol sajtó természetesen mindenek előtt a Real Madrid rekordot jelentő 14. BL-győzelmével foglalkozott tegnap és még ma délelőtt is a címlapon, de persze a hispán kollégák is megírták véleményüket a mérkőzés előtti rendbontásokkal kapcsolatban. Alfredo Relano, az AS című sportnapilap tiszteletbeli elnöke, a spanyol labdarúgás egyik elismert szakírója nagy dühösen fogalmazott az újságban megjelent írásában. Elítélte a Liverpoolt és annak “barbárhordáit”, akik jegy nélkül jutottak be a stadionba, ezáltal egy hallatlan botrányt idéztek elő, ami könnyedén katasztrófába torkollhatott volna, mégha szerencsére végülis egy kis késéssel, de elkezdőhetett a mérkőzés, amely már rendben folyt le.

A Sport című katalán újság azt írta, hogy szégyent hozott a szervezőkre az, hogy a beléptetés körüli kavarodás miatt több, mint félórás késéssel kezdődött el a döntő. A német Bild a káosz estéjének nevezte a szombat este történteket, s más germán sajtóorgánumokkal egyetemben az európai szövetség, az UEFA szervezés körüli hibáit hozza szóba.

Az olasz sportsajtó sem ment el szó nélkül a párizsi események mellett. A Corriere dello Sport és més talján újságok is a párizsi szervezők bukásaként könyvelik el a meccs előtti cirkuszt. A római sportlap még arról is említést tett, hogy Franciaország egy szomorú szezont zár, hiszen rengeteg szurkolói rendbontás jellemezte a 2021-2022-es szezont. Tavaly ősszel a Sportudvar is beszámolt a sorozatos balhékról és azok okairól. A Corriere dello Sport cikke még vasárnap született, órákkal azelőtt, hogy a Saint-Étienne szurkolói berohantak a pályára és pirotechnikai eszközökkel dobálták meg a dísztribünön helyet foglalókat, miután a francia Zöldek 11-esekkel kikaptak az Auxerre-től és ezzel 18 év után kiestek a Ligue 1-ből.

Hogy hazai véleményt is idézzek cikkem végén, a Nemzeti Sport honlapján megjelent Reális és irreális című jegyzetében Deák Zsigmond többek között azt írta, hogy méretes szervezői hiányosságok történtek és szerencse, hogy emberélet nem veszett oda. Deák fölelevenítette a 2020-as Eb-döntőt is, amikor a londoni Wembley-nél kellett kisebb időre felfüggeszteni az emberek beengedését, mivel a részeg és jegy nélküli angol szurkolók megrohamozták a kapukat és sokan betörtek a stadionba közülük. Az angol-olasz finálé nem késve kezdődött, de ott is kikaptak az angolok, mint ahogy most szombaton is vereséget szenvedett az angol klubcsapat.

Sajnos úgy tűnik, az angol huliganizmus új erőre kapott az utóbbi években azután, hogy az 1985-ös Heysel-tragédiát követően erélyes intézkedésekkel sikerült letörni a szigetországban azt megelőzően évtizedeken át súlyos problémákat előidéző rendszeres rendbontásokat. Elsősorban az angol csapatoknak az európai kupákból öt évre szóló kitiltása hatott a szurkolói kultúrára és hozta el annak gyökeres megváltozását, de úgy tűnik, a 2020-as években visszaesés állt be. Reméljük, ennek nem az lesz a következménye, hogy ismét évekig nélkülöznünk kell a Liverpoolt, a Manchester Unitedet és a többi angol sztárcsapatot a nemzetközi porondról.

FRISSÍTÉS (14:05): Ma délelőtt a brit kormány is megszólalt a történtekkel kapcsolatban. A Downing Street 10. szám alatti miniszterelnöki hivatal szóvivője közölte, rendkívül sajnálja a londoni kabinet a Párizsban történt botrányos eseményeket és bízik abban, hogy az UEFA a francia hatóságokkal közösen egy komplex és határozott vizsgálatot fog lefolytatni, melynek eredményeit publikálni fogják. A szóvivő azt is elmondta, remélik, hogy a botrányt okozó szurkolók mostanra rádöbbentek arra, mit is tettek.

A kiemelt kép forrása: KAI PFAFFENBACH / PANORAMIC

Leave a Reply