Miért forronganak a francia lelátók?

VIDEÓKKAL – Alig másfél hónap telt el a francia labdarúgó-bajnokság, a Ligue 1 új idényéből, de már rengeteg szurkolói incidensről lehetett hallani, olvasni. Súlyos összetűzésekre került sor Nizzában, Lens-ban és újabban Angers-ban és Montpellier-ben is. A többi topligában alig hallani rendbontásokról, ehhez képest a franciáknál – amióta ismét nézők előtt zajlanak a meccsek – lassan nincsen olyan bajnoki forduló, amelynek valamely mérkőzésén ne történjenek nem kívánatos események. A francia liga igyekszik szigorú, bár nem éppen igazságos büntetésekkel elejét venni a további balhéknak, de egyelőre úgy tűnik, ez is kevés az erőszakhullám megfékezéséhez. Vajon mi az oka a rengeteg incidensnek? Miért nem képesek a francia hatóságok rendet tartani a pályákon és azok környékén? Mi lehet a megoldás? Ezekre a kérdésekre próbálok válaszokat találni.

A magyar sportsajtóban és sportközvéleményben is sokakat, köztük engem is megdöbbentett a Nice – Marseille francia bajnoki mérkőzésen történt nagyszabású szurkolói rendbontás. Aki esetleg nem tudja, miről van szó, annak kedvéért egy kis összefoglalót adok: a mérkőzés 2. félidejének elején, 1:0-ás nizzai vezetésnél a Marseille szöglethez jutott. Szokás szerint Dimitri Payet akart kimenni a sarokba, hogy beívelje a labdát, azonban mindezt a hazai B-közép előtt kellett megtennie. A nizzaiak utálják a marseille-ieket a nagy délfrancia rivalizálás keretében, s eme érzésüket azzal fejezték ki, hogy megdobálták Payetet. Poharak és vizespalackok repültek a Marseille középpályása felé, aki a meccs hevében ezen annyira felhúzta magát, hogy az egyik flakont visszadobta a nézők közé. Ettől elszabadult a pokol, a huligánok betörtek a pályára, a játékosoknak pedig menekülniük kellett az öltözőbe. A Nice játékosai és a klub elnöke is megpróbálta megnyugtatni a feldühödött ultrákat, s valamelyest le is csillapodtak a kedélyek, azonban a Marseille játékosai nem voltak hajlandóak vállalni a folytatást, mivel biztonságukat és különösen testi épségüket senki sem tudta garantálni, még a nizzai B-közép előtt fölsorakozott rohamrendőrök sem. A meccs így a 75. percben félbeszakadt.

A francia labdarúgóliga (LFP) szeptember 8-án tartott fegyelmi tárgyalásán úgy döntött, hogy a mérkőzést semleges helyszínen és zárt kapuk mögött újra kell játszani. A Nice-nek ezen felül további két mérkőzését kell nézők nélkül lejátszania otthon. A nizzaiaktól egy pontot levontak, további egy egység levonását pedig kilátásba helyezték, amennyiben újabb problémák merülnek fel a biztonságot illetően. A Marseille-nek is kijutott a jóból: Dimitri Payetet egy mérkőzésre eltiltották, de a büntetés végrehajtását felfüggesztették. Csapattársa, Alvaro González nem volt ennyire szerencsés: őt kettő meccsre meszelték el, s neki le is kell töltenie ezt a szankciót. Pablo Fernández, a Marseille vezetőedzőjének, Jorge Sampaolinak segítője 9 hónapos eltiltást kapott, mert megütött egy nizzai szurkolót és betört a játékvezetői öltözőbe.

Mivel sem a Nice, sem az OM nem fellebbezett a döntések ellen, ezért a francia ligánál joggal reménykedhettek abban, hogy egyhamar nem kell megint szurkolói rendbontás ügyében eljárniuk. Sajnos nem lett igazuk. Szeptember 19-én került sor az északi derbire, a Lens – Lille összecsapásra. Aki jártas a francia fociban, tisztában lehet vele, hogy a Lens szurkolói az ország talán legfanatikusabb drukkerhadát alkotják, s a regionális rangadókon, valamint a nagycsapatok elleni mérkőzéseken rendre tüzes hangulatot teremtenek a stadionban. Így volt ez a címvédő, ám a szezont katasztrófálisan kezdő Lille ellen is. Az első félidő még viszonylag békésen zajlott le, bár ebben nagy szerepe volt a nem túl izgalmas mérkőzésnek is. A szünetben azonban több lens-i huligán betört a pályára, hogy összecsapjon a lille-i drukkerekkel. A vendégultrák erre válaszul kitépték a székeket, s azokat dobálták “vetélytársaik” felé. A rohamrendőrségnek ismét be kellett mennie a gyepre, de csak nagy nehezen sikerült rendet teremteni, miközben hatan könnyebben megsérültek, két huligánt pedig őrizetbe vettek. Az egyik elfogott személlyel, egy 26 éves lille-i huligánnal szemben közfeladatot ellátó személy elleni, testi sértésre alkalmas eszközzel (egy székkel) elkövetett erőszak miatt indult büntetőeljárás. Több más, még nem azonosított tettes ellen gyűlöletkeltés, rasszista és/vagy xenofób megnyilvánulások miatt nyomoznak – egy, az interneten elterjedt videó tanúsága szerint az egyik rendbontó náci karlendítést mutatott be. Ami talán ennél is döbbenetesebb, hogy egy lille-i huligánnal szemben azért indult eljárás, mert egy hazai, családokkal megtöltött szektor felé fordulva maszturbált.

A francia liga fegyelmi bizottsága kedden az eljárás lezárultáig bezáratta a Felix Bollaert Stadiont, a Lens otthonát, s mivel a következő tárgyalásig két meccsét is otthon játssza a gárda, ezért ezek a találkozók biztosan zárt kapusak lesznek, de nem kizárt további hasonló szankció kiszabása sem. A Lille sem úszta meg: a liga határozatlan időre kitiltotta a csapat szurkolóit az idegenbeli mérkőzésekről.

Ha ez még mindig nem volna elég, a Ligue 1 hétközi fordulója sem telt el balhék nélkül. Tegnap két mérkőzésen is voltak rendbontások. A Marseille szurkolói szintén nem arról híresek, hogy mindig betartanák a szabályokat, s ez különösen igaz akkor, amikor nem megy a csapatnak. Márpedig az OM csak 0:0-ás döntetlenre volt képes az Angers vendégeként, ezt az eredményt pedig a marseille-i huligánok a hazai ultrákon akarták megbosszulni, ugyanis a vasárnapi lens-i eseményekhez hasonlóan itt is betörtek a pályára, hogy átmenjenek a hazai szurkolókhoz egy kis bunyó céljából. A biztonsági erők természetesen itt is közbeléptek, de ennek ellenére is jelentős károkozásra került sor az angers-i stadionban, hiszen megsérült a hazai- és vendégszurkolókat elválasztó biztonsági kerítés, valamint egy reklámtábla is. Az incidens csak néhány percig tartott, ám a francia liga ma délelőtt bejelentette, hogy 18 órakor rendkívüli fegyelmi bizottsági ülést fognak tartani a meccs lefújása után történtek miatt.

Amíg valamilyen döntés születik, megy az egymásra mutogatás a két klub között, hiszen az Angers a Marseille-t támadja a cirkusz miatt, a Marseille pedig az Angers-t. Jacques Cardoze, az OM kommunikációs vezetője ma reggel kiadott közleményében azt állította, hogy az angers-i szurkolók részéről provokációk érték a marseille-i drukkereket, akiket petárdákkal dobáltak meg a hazai huligánok. Erre az OM ultrái a “klasszikus, hülye választ adták” – fogalmazott Cardoze, aki azzal zárta megnyilvánulását, hogy nem vádol senkit semmivel. Alaposan rájár a rúd egyébként a Marseille-re, mivel a nizzai és a tegnapi, angers-i incidensek után az éjszaka folyamán egy, Angers-ből hazafelé tartó OM-szurkolókat szállító kisbusz egy kamionnak ütközött, aminek következtében egy 23 éves drukker meghalt, a többi hét utas és a sofőr pedig megsérült, de ők nincsenek életveszélyben.

Angers-n kívül Montpellier-ben sem telt nyugodtan a szerda este. Ott a Girondins Bordeaux vendégeskedett, amelyet több szurkolója is elkísért a mérkőzésre. Az egyik csoport busszal utazott a helyszínre, ám a Montpellier huligánjai a város határában “csapdába csalták” a járművet, ugyanis füstbombákkal és barikáddal állták útját a busznak. A bordeaux-i szurkolók erre leszálltak a buszról, s összeverekedtek a hazaiakkal. Összesen 16-an sérültek meg könnyebben. A hatóságok még nem fogtak el senkit, de zajlik az elkövetők azonosítása. A Montpellier-t magában foglaló Hérault megye prefektusa nagyon kemény büntetéseket ígért a balhézó huligánoknak, akiket szinte biztosan kitiltanak a helyi stadionból. Mivel ez az eset nem a stadionban történt, ezért a ligának nem feladata kivizsgálni a történéseket, azonban ez az eset is rávilágít arra, hogy a francia labdarúgásban óriási feszültségek vannak, amelyek egyre erőszakosabb, s nem mellesleg életveszélyes incidenseket eredményeznek.

Mi áll az erőszakhullám hátterében?

Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy mi vezetett a lassan példátlan méreteket öltő balhésorozathoz a francia pályákon, hiszen mielőtt egészségügyi okokra hivatkozva bezáratták a stadionokat, bár szintén voltak nézőtéri rendbontások, de ritkábban, s ezek nem voltak annyira hevesek, mint a mostani cirkuszok. Nyilván a huligánok számára is nagyon nehéz volt az a több, mint egy éves időszak, amíg nem mehettek ki a stadionokba, így amikor erre ismét lehetőségük nyílt, kiszakadtak belőlük a kényszerű távolmaradás ideje alatt fölhalmozódott energiák és feszültségek, hiszen nyilván nekik a balhécsinálás és nem a szurkolás a legfőbb céljuk. Korántsem lehet azonban ennyivel letudni ezt a kérdéskört, hiszen azt is látni kell, hogy Franciaország nagyon súlyos társadalmi, gazdasági, politikai és morális válságban van. Az emberek jelentős része kiábrándult a politikai vezetőkből és a gazdasági szereplőkből is, hiszen sorra buknak le a politikusok különböző korrupciós és erkölcsi kihágásaikkal, s a gazdaságban is rengeteg visszaélés történik, miközben a válság miatt több cégnél is tömeges elbocsátásokra került sor az elmúlt másfél évben, míg a szerencsésebb helyeken bércsökkentéssel igyekeztek faragni a költségeken, de ezek az intézkedések sok gyárban sztrájkhoz vezettek.

Mint a világon szinte mindenhol, Franciaországban is elsősorban a munkások és a fiatalok látogatják a labdarúgó-mérkőzéseket amellett, hogy egyre több család is ki szokott menni a stadionokba. A szurkolói csoportok tagjainak jelentős része is a munkások közül kerül ki, de sokan vannak köztük külvárosi, hátrányos helyzetben élő, bizonyos esetekben migrációs hátterű fiatalok is, akiknek nem túl jók a kilátásaik az életben. Tehát elsősorban két olyan társadalmi rétegből kerülnek ki a fanatikus szurkolók és a huligánok, amely rétegek napjainkban nagyon sok szenvedésnek, kudarcnak vannak kitéve Franciaország borzalmas állapota miatt. Az így fölgyülemlő feszültség levezetésére pedig kiváló terepet szolgáltat a stadion, pláne, ha egy ősellenségnek számító csapat érkezik vendégségbe. Ez a jelenség elsősorban a déli kluboknál volt jellemző korábban, de manapság egyre inkább megjelenik az egész országban, s a több, párhuzamosan zajló válság csak rátesz egy lapáttal, ha nem inkább kettővel.

Az is nagyon fontos kérdés, hogy a hatóságok miért nem tudnak rendet tartani a stadionokban és azok környékén. Több internetes hozzászóló is szemére hányja a rendőrségnek és a csendőrségnek, hogy nem küldenek elég embert egy-egy kiemelt kockázatúnak ítélt mérkőzés biztosítására. Amíg Nizzában és Angers-ban még úgy, ahogy sikeresnek volt mondható a karhatalom föllépése, Lens-ban már akadtak gondok a rendőri erők reagálásának gyorsaságával és az intézkedés hatásosságával is. Nem csak a karhatalmi szerveket kell azonban itt megemlíteni, hanem a sportág különböző szervezeteit: a ligát, a szövetséget és az ezeket felügyelő sportminisztériumot is. Franciaországban – legjobb tudomásom szerint – nincsen szurkolói kártya, s bár a beléptetésnél bizonyára szigorú ellenőrzések történnek, de a közelmúlt eseményei alapján teljesen egyértelmű, hogy vannak hézagok a nézők kontrollja során, hiszen máskülönben nem lehetne petárdákat, füstbombákat becsempészni a lelátókra. Persze, mint tudjuk, egy huligán akár a farpofájába is el tudja rejteni a tiltott pirotechnikai eszközt, s akár egy kést vagy bicskát is, amelyet fölhasználhat egy rendbontás során. Sok országban megy arról vita, hogy meddig lehet elmenni a szurkolók ellenőrzésében úgy, hogy közben nekik is vannak emberi és személyiségi jogaik, amelyeket a biztonsági személyzet tagjai kötelesek tiszteletben tartani. Így pl. a farpofát nem lehet vizsgálni a beléptetésnél, illetve legfeljebb úgy lehetne, ha nem a nyilvánosság szeme láttára történik az ellenőrzés, de ezt egy többtízezres tömeg esetében nehéz kivitelezni. Emlékezhetünk rá, hogy a Ferencvárosnál mekkora vita volt a vénaszkenner bevezetéséből, ami miatt több szurkolói csoport évekig nem járt ki az Üllői útra, s csak akkor tértek vissza, amikor sikerült kompromisszumot kötniük a klubvezetéssel, amelynek keretében eltűnt a vénaszkenner.

Az is fontos dolog itt, hogy a francia stadionok többsége ma már rendelkezik olyan hipermodern kamerarendszerrel, amellyel a létesítmény minden pontját lehet figyelni, az embereket pedig könnyen be lehet azonosítani. Napjainkban már elterjedtek az arcfelismerő megoldások is, azonban azt, hogy a francia pályákon alkalmaznak-e ilyesmit, nem tudtam kideríteni. Többen szemére vetik a kluboknak és a hatságoknak, hogy miért nem képesek kiszűrni a rendbontókat, s őket örökre kitiltani a sportlétesítményekből, hiszen ez lenne az egyetlen, visszatartó erővel bíró büntetés a randalírozni szándékozók számára. Minden bizonnyal ebben a tekintetben is komoly viták fognak zajlani a következő időszakban. Ebben a témában a liga felelőssége is fölmerül, amely a renitensek kiszűrése helyett kollektív büntetést alkalmaz, s zárt kapus meccsekkel bünteti a különböző klubokat. Ez a büntetési forma mindig is igazságtalan és hatástalan volt, hiszen ahogy napjaink példái is mutatják, nem bírnak visszatartó erővel, hiszen amint visszatérhetnek a szurkolók a stadionba, egyből jönnek az újabb balhék, mert az igazi bűnösöket nem tiltják ki a lelátókról. Ekkor ismét kiosztanak x számú zárt kapuk mögött lejátszandó mérkőzést, s ezzel azt hiszik az illetékesek, hogy elvégezték munkájukat. Pedig ez abszolút nem igaz. Ezzel csak tovább hergelik a bűnhődő csapatok szurkolóit, hiszen a békés, törvénytisztelő többséget büntetik néhány elmebeteg idióta feltűnési viszketegsége miatt, s legközelebb nem kizárt, hogy olyan szurkolók is rendet fognak bontani, vagyis szidni fogják a szövetséget, a ligát, vagy akár székekkel hajigálják meg a rendfenntartó erőket, akik előzőleg még nem vetemedtek volna ilyesmire, csak az igazságtalanság keltette düh és frusztráció ezt hozza ki belőlük.

Úgy gondolom, Franciaország ma már eljutott oda, hogy minden stadionban mód legyen a rendbontók azonosítására, s kitiltására, mert ez az egyetlen eszköz, amellyel hatékonyan lehet küzdeni a nézőtéri bűnözés ellen. Persze, én könnyen beszélek innen Debrecenből, de teljesen nyilvánvaló, hogy ez a megoldás, csak sajnos úgy tűnik, hogy a különböző labdarúgó-szervezetek vezetőinek, döntéshozóinak szűkös a látótere, s nem hajlanak az olyan innovációk felé, amelyek pedig segítenék a huliganizmus elleni fellépést. Reméljük, lesz javulás ezen a téren is.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: rangado.24.hu / Getty Images

Leave a Reply