Foci: Nemzetközi mérkőzésen lépett pályára a 60 éves suriname-i alelnök

Érdekes eseménynek lehettek szemtanúi az Inter Moengotapoe – CD Olimpia mérkőzés nézői az észak- és közép-amerikai, valamint karibi térség legjobb labdarúgócsapatai számára rendezett CONCACAF-kupa nyolcaddöntőjében. A suriname-i Moengotapoe együttesében ugyanis 54 percet játszott a klub 60 éves tulajdonosa, aki nem mellesleg Suriname alelnöke is. Ronnie Brunswijk azonban nem tudott segíteni csapatán, amely 6:0-ás vereségbe szaladt bele a hondurasi riválissal szemben.

A nyolcaddöntőknél tart a CONCACAF-kupa, az észak- és közép-amerikai, illetve karibi klubcsapatok számára kiírt nemzetközi kupasorozat idei szezonja. Az egyik párharcban a suriname-i Inter Moengotapoe együttese a hondurasi CD Olimpiával került össze. A Paramaribóban, Suriname fővárosában rendezett összecsapáson a hazai csapat keretének nagyon meglepő módon tagja volt Ronnie Brunswijk is. Ez a név elsőre aligha mond bármit is nekünk, de tudni érdemes, hogy ő az Inter Moengotapoe elnöke, tulajdonosa, s nem mellesleg Suriname alelnöke!

Pályára lépése nem csak betöltött funkciói tekintetében meghökkentő, hanem a korát nézve is, ugyanis 1961-es születésű. Ennek apropóján a 61-es számú mezben futott ki a zöld gyepre, ahol aztán 54 percet töltött el. Brunswijk – aki az 1990-es években lezajlott suriname-i polgárháború idején a marunok, az ország lakosságának közel negyedét kitevő fekete dzsungellakó népcsoport vezére volt – a támadósorban játszott családtagja, a 10-es számú mezt viselő Damian Brunswijk oldalán.

Ők ketten is kevésnek bizonyultak azonban ahhoz, hogy gólt szerezzenek az esélyesebb hondurasi ellenféllel szemben, amelynek eközben hatszor sikerült mattolnia a Moengotapoe kapusát, vagyis kiütéses győzelmet aratott Suriname-ban. Ronnie Brunswijk egyébként rendszeresen szokott játszani, s azzal, hogy pályára lépett ezen a mérkőzésen, 60 évével és 198 napjával a valaha volt legidősebb labdarúgóvá vált, aki nemzetközi klubmérkőzésen szerepelt.

Brunswijk sokak szemében nemzeti hősnek számít, mivel vezetésével sikerült megdönteni a Suriname-ot hosszú éveken át uraló katonai diktatúrát, azonban 1999-ben az egykori gyarmattartó, Hollandia bírósága távollétében 8 év szabadságvesztésre ítélte kábítószer-csempészés miatt a mára gazdag üzletemberré vált személyiséget. Egy francia bíróság hasonló vád miatt 10 évre ítélte, ám Suriname sosem adta ki.

2005-ben képviselővé választották, s politikai szövetségre lépett Chandrikapersad Santokhi egykori igazságügyi miniszterrel, aki akkoriban az ellenzék vezetője volt. Santokhit tavaly a 600 000 lakosú Suriname elnökévé választották, s ő nevezte ki Brunswijket alelnökké, mégpedig 5 évre. Ronnie Brunswijk az ellene jelenleg is érvényben lévő körözések miatt a hondurasi visszavágóra nem utazik el, bár az első meccs eredménye alapján nem is nagyon tudna csapata segítségére lenni, ahogy most sem tudott…

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: caughtoffside.com

Leave a Reply