A világ legidősebb aktív labdarúgója 53 évesen is folytatja

Miura Kazojusi, a japán támadó neve ismerősen csenghet a labdarúgás követői számára. Elsősorban nem a pályán nyújtott teljesítménye miatt szoktunk fölfigyelni rá, hanem amiatt a példátlan tett miatt, amelyet immár jó tíz éve véghez visz. Ő ugyanis a világ legidősebb aktív játékosa, s 53 esztendősen sem látja elérkezettnek az időt a visszavonulásra, ugyanis a napokban szerződést hosszabbított klubjával, a Jokohama FC-vel.

Ha a foci kőkemény világában valakire azt mondhatjuk, hogy elpusztíthatatlan, akkor az Miura Kazojusi. A japán csatár, aki immár hosszú évek óta a földkerekség legidősebb, még mindig a labdarúgásból megélő játékosa, 2021-ben sem tervezi szögre akasztani a stoplist, ugyanis az idei szezonra is meghosszabbította szerződését a japán élvonalban szereplő Jokohama FC-vel. A klub hétfőn jelentette be, hogy továbbra is számít 54. születésnapját február 26-án ünneplő játékosára, aki immár a 17. évét kezdi meg a Tokiótól délre fekvő nagyváros csapatánál.

A hazájában csak Kazu Királynak becézett focista nem mindennapi és alighanem példa nélkül álló cselekedete jól mutatja azt, hogy a labdarúgásban nem feltétlenül az a korhatár, amihez mondjuk itt Európában hozzászoktunk az évtizedek alatt, vagyis, hogy a játékosok 40 éves koruk környékén, egyesek esetleg 42-43 esztendősen vonulnak vissza az aktív karriertől.

Természetesen mindenkiben fölvetődik az a kérdés, hogy meddig lehet még nyújtani ezt a történetet, Miura válaszaiból viszont az derült ki, hogy egyáltalán nem gondolkodik a visszavonuláson! “Törekvéseim és a labdarúgás iránti szenvedélyem folyamatosan nő” – jelentette ki a csatár, aki 1986-ban, vagyis az utolsó magyar vb-szereplés évében Brazíliában, a Santosnál kezdte pályafutását. Azóta Kazu Király négy kontinensen fordult meg, s nem is akármilyen csapatokban szerepelt, ugyanis volt az olasz Genoa és a horvát Dinamo Zágráb labdarúgója is. Ezen kívül megfordult a Sydney FC-ben is, s onnan igazolt 38 évesen Jokohamába, pályafutása 15. és jó eséllyel utolsó klubjához.

Az ugyan nagy fegyvertény, hogy valakinek 53 évesen is profi szerződést kínálnak, azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy Miura szezononkénti mérkőzéseinek száma egyre fogyatkozik. 2018-ban 11 találkozón léphetett pályára, majd 2019-ben, amikor a Yokohama újoncként az első osztályban szerepelt, már csak 3 meccsen kapott lehetőséget. Utolsó gólját 2017-ben szerezte, ami egy “normál” életkorban lévő csatártól igen gyenge teljesítmény lenne, de jelen esetben azt hiszem, eltekinthetünk ettől a minősítéstől.

Rajzfilm készült róla

A támadó mindezek ellenére továbbra is legendának számít hazájában, amit erősít az a tény is, hogy 1989 és 2000 között 89-szer léphetett pályára a japán válogatottban, s ezeken a meccseken 55 gólt szerzett, amivel mindmáig a nemzeti csapat történetének második legeredményesebb játékosa Kamamoto Kuniszige után. Hírneve pedig messze túlmutat a zöld gyepen, ugyanis – állítólag – ő ihlette a Japánban igen népszerűnek számító mangafigurát, a Magyarországon is ismert Tsubasa kapitányt, és az ő főszereplésével készült focis rajzfilm-sorozatot.

Zárásként annyit, hogy le a kalappal Miura Kazojusi előtt! Remélem, még hosszú éveken át fogjuk őt látni a pályán, s nem, mint öregfiúk-játékost.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: hirnavigator.hu

Leave a Reply