Courtois nagy védései, Szalah és Mané nagy kihagyásai – a Liverpool-Real Madrid mérkőzés legfőbb tanulságai

A Real Madrid Vinícius 59. percben született góljával 1:0-ra legyőzte a Liverpoolt a labdarúgó Bajnokok Ligája idei döntőjében, így 2018 után ismét fölülhetett az európai klublabdarúgás trónjára. A spanyolok sikeréhez kellettek Thinault Courtois nagy védései és a Liverpool több elpuskázott lehetősége is. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb tanulságait.

POZITÍVUMOK
Courtois, az igazi fal

Thibault Courtois ismét mattolhatatlannak bizonyult. Mai teljesítményével letörte a Liverpool játékosainak, de különösen Mohamed Szalahnak és Sadio Manénak önbizalmát. Azt is mondhatjuk, hogy XXL-teljesítményt nyújtott a belga kapus, akin egyszeróen nem lehetett kifogni ezen a mérkőzésen. Már az 1. félidőben is komoly védéseket mutatott be, pl. a 16. percben Szalah lövésénél és a 21. minutumban Mané próbálkozásánál. A 2. játékrészben Szalah három nagy lehetőségét is kivédte 1:0-ás vezetésnél (64., 69. és 83. perc), miközben a levegőben is abszolút verhetetlennek bizonyult. Ő a BL-döntő hőse.

Vinícius élt a lehetőséggel

A mérkőzés előtt szinte mindenki arról beszélt, hogy Karim Benzema, esetleg Rodrygo döntheti el a Real Madrid részéről a finálét. Végül Vinícius Juniornak sikerült ez, hiszen ő szerezte a párizsi összecsapás egyetlen gólját az 59. percben, amikor a BL-serlegért még feleségét is fölajánló Valverde beadását lőtte a Liverpool kapujába. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Trent Alexander-Arnold dolga lett volna fogni őt a találat előtt, de ez semmit sem von le a brazil érdemeiből. Vinícius 9. BL-gólját lőtte idén, amivel az egekbe emelte a Real Madridot – ezt a gólt sosem fogja elfelejteni.

A Real Madrid brillírozott hátul

Courtois-ról már említést tettem, de igazságtalan lennék, ha nem ejtenék szót a Real Madrid védőinek mai játékáról. A Liverpool több próbálkozása ugyanis valamely hátvéd fejében vagy lábában halt el. Militao számított a védelem pillérének, hiszen párharcainak többségét megnyerte, Casemiro pedig végig hatékonyan teljesített és rendre jól helyezkedett. Egy igazi gépezetként működött a Real Madrid védelme, amelybe nem került ma homokszem.

Ancelottinak megint sikerült

Carlo Ancelotti lett a történelem első négyszeres Bajnokok Ligája-győztes vezetőedzője. És ez nem a szerencse műve egy tökéletes taktikával megnyert döntő után. Az olasz szakvezető képes volt jól kezelni a Liverpoolt, amelynek támadójátéka ugyan ismét nagyon erős volt, de teljesen hatástalan. Az a húzás, hogy Valverde hamis jobbszélsőt játszott, s rendre fölzárkózott a támadásokhoz, nyerőnek bizonyult, hiszen az ő gólpassza után született a mindent eldöntött találat. Ez egy kockázatos lépés volt, de bejött. 2014 után másodszor nyert BL-t Ancelotti a Real Madriddal.

NEGATÍVUMOK
A Liverpool húzóemberei elbuktak

A Vörösök összességében véve dominálták a 2022-es Bajnokok Ligája-döntőt, ám így is csak az ezüstéremmel térhetnek haza, azaz bőven van mit sajnálniuk. Természetesen elsősorban a rengeteg kihagyott nagy helyzet miatt siránkozhatnak, még akkor is, ha azért a szenzációs napot kifogó Courtois is kellett ahhoz, hogy ne szülessen angol gól a Stade de France-ban. Mohamed Szalah és Sadio Mané teljesítménye azonban így is nagy csalódás, hiszen eddig nem nagyon jelentett nehézséget nekik a szezon során a jobbnál jobb kapusok és védelmek legyűrése, csak pont most. Véleményem szerint ez a Liverpool vereségének legfőbb magyarázata.

Alexander-Arnold fatális feledékenysége

A Liverpool hátvédje szokásához híven többször fölfutott a támadásokhoz, azonban rendre szenvedett a madridi kollégákkal szemben. A jobb oldalon szereplő angol sokat kivett a Liverpool játékából, csakhogy védőként elbukott. Az ő dolga lett volna Vinícius fogása, de a gól előtt egész egyszerűen elfeledkezett arról, hogy rá kéne mennie a brazilra, ő pedig köszönte szépen és belőtte a Real Madrid győztes gólját. Alighanem Alexander-Arnoldnak is álmatlan éjszakái lesznek a következő napokban.

A Real Madrid tehát 1:0-ra legyőzte a Liverpoolt és ezzel 14. BL/BEK-győzelmét aratta.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply