Ausztrália tesztelni fogja a sárga és piros lapok edzőkre való alkalmazását

Az Ausztrál Labdarúgó-szövetség elkezdi használni a lapok rendszerét az edzőkre vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy a jövőben nem csak a játékosok, hanem a szakmai stáb tagjai is kaphatnak sárga vagy piros lapot a játékvezetőktől egy-egy mérkőzésen. Az új rendszer az ausztrál bajnokság következő fordulójától lép életbe.

A hétvégétől kezdve, az ausztrál bajnokság játékvezetőinek lehetőségük lesz elővenni zsebeikből abban az esetben is a sárga vagy piros lapot, ha egy vezetőedzőt, vagy a szakmai stáb valamely tagját kell figyelmeztetésben részesíteniük, vagy pedig elküldeniük a pálya mellől. Az Ausztrál Labdarúgó-szövetség (FFA) kedden jelentette be, hogy a mostani hétvégétől kezdve tesztelni fogja ezt a rendszert annak érdekében, hogy javítsa az edzői stábok mérkőzés közbeni viselkedését.

Ezen túl az eddiginél több szankciót állapíthatnak meg egyesek kirívó attitűdjeire. A piros lapot abban az esetben lehet elővenni, ha egy edző “agresszíven vagy veszélyesen” eldob egy palack vizet, köpködik, másokat sérteget, vagy egyszerűen trágárkodik, vagy éppenséggel túl hevesen reklamál. A sporttársak a szövetség ígérete szerint rugalmasan fogják kezelni a kispadoknál föllépő különböző szituációkat, de sárga lapot adhatnak egy edzőnek azért, mert szarkasztikusan “üdvözli” a főbíró döntéseit, vagy – a szabályokat durván megsértve – az ellenfél csapat technikai zónájába lép.

Az FFA azt reméli, hogy könnyebben meg tudják békíteni a pálya szélén álló edzőket egy-egy, átlaluk vitatott ítélet esetén. A nézők dolgát is igyekeznek megkönnyíteni, ugyanis számukra sok esetben nehezen érthető lehet, hogy egy edző miért kapott lapot, ezért a bírók döntését a helyszínen és a televíziós közvetítésekben is szövegesen megindokolják.

A fő fotó forrása: Marcelo Machado de Melo/FOTOARENA/Panoramic

Leave a Reply