Valter Attila majdnem szakaszt nyert, MK-döntőben győzött a Ferencváros – Hétvégi Összefoglaló

Május utolsó hétvégéje is sok, magyar szempontból érdekes sporteseményt hozott magával. A Hétvégi Összefoglaló eheti kiadásában két eseményre: a Giro d’Italiára és a női kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjére tekintünk vissza.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

Kerékpár: Valter Attila a 9. legjobb fiatal lett az olasz körön

Tegnap a veronai időfutammal befejeződött a Giro d’Italia, az év első háromhetes kerékpáros körversenye. A viadalon három magyar: Valter Attila, Fetter Erik és Peák Barnabás állt rajthoz. A pénteki 19. szakasz során Valter Attila bele tudott kerülni abba a csoportba, amely elszökött a mezőnytől. Változott a csoport létszáma, de a magyar fiú folyamatosan benne volt, s végül hazaért a szökéssel. Esélye volt a szakasz megnyerésére is, azonban elrontotta az utolsó, az útikönyvben nem megfelelően jelölt kanyart, így végül a 4. helyen ért célba. Ettől függetlenül nagy eredményt ért el, hiszen magyar sosem szerepelt még ilyen jól egy háromhetes körverseny egyik szakaszán sem.

Vasárnap került sor a veronai egyéni időfutamra, amellyel befejeződött a Giro d’Italia. Igen jól szerepeltek a magyarok, hiszen Fetter Erik a 23., Valter Attila a 31., Peák Barnabás pedig a 48. időt érte el. Összetettben Valter Attila a 35. helyen végzett, Fetter Eriknek a 83., Peák Barnabásnak pedig a 110. hely jutott. Mindhárman az első ötvenben tudtak végezni a 25 éven aluliak versenyében, hiszen itt Attila a 9., Erik a 26., Barna pedig a 33. pozícióban zárt.

Ezek az eredmények is mutatják, hogy a magyar kerékpársportnak van jövője, sőt, jelene is, s ez a három versenyző, valamint a többi tehetség is beférkőzhet a világ legjobbjai közé a következő években. Remélhetőleg minél több embernek sikerülni fog ez. Szép volt, fiúk!

A versenyt egyébként az ausztrál Jai Hindley nyerte, akinek ez az első háromhetes összetett diadala.

Kézilabda: FTC-győzelem a női MK-ban

Ezen a hétvégén a Főnix Arénában rendezték a női kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjét, melyben természetesen érdekelt volt a Győri ETO és a Ferencváros, rajtuk kívül pedig a Siófok és a Dunaújváros került még be a mezőnybe.

Az FTC nehezebb elődöntő után kezdte a vasárnapi mérkőzést, hiszen csak hetesekkel jutott túl a Siófokon, míg a győriek tartottak egy erős edzést a DKKA ellen. És talán ez látszott meg a kezdésnél, hiszen a csapat első négy góljából hármat szerző koreai Rju Un Hi vezetésével villámgyorsan három találattal elhúzott az ETO. A Rába-partiak kapujában Silje Solberg eleinte kivédte a fővárosi játékosok szemét, de aztán megakadt támadásban a bajnok is, a ferencvárosiak meg elkezdték megtalálni a lyukakat a falon, így a 13. percben utol is érték ellenfelüket. Ráadásul a győrieknél Linn Blohm hetest is hibázott, igaz, a svéd beálló a következő támadásból javított. Kőkeményen, de szabályosan védekezett az ETO, az FTC játékosai alig tudtak igazi helyzetbe kerülni. Közben a győrieknél a norvég Veronica Kristiansen a rá jellemző erőszakossággal tört be és szerezte góljait, egy ízben még Solberg is betalált az üres kapuba, és amikor Lukács Viktória passzát Fodor Csenge kínai figurából, két kézzel továbbította a hálóba, nagynak tűnt a különbség a két együttes között. De hiába vezetett négy találattal is az ETO, a Ferencvárosba beállt a 17 éves Simon Petra, aki ritmust adott a támadásoknak, sőt, maga is betalált, csattanóként pedig az első félidő utolsó másodpercében Szöllősi-Zácsik Szandra ki is egyenlített, így a fordulás után kezdődhetett minden elölről.

Innentől pedig semmi nem tűnt egyértelműnek. A győriek sokat veszítettek a mérkőzés eleji magabiztosságukból, a ferencvárosiak pedig elkezdték elhinni, hogy ebben az évadban már másodszor is legyőzhetik legnagyobb riválisukat. A második játékrész első tíz percében nagy tempót mentek, és sikerült is egy-egy góllal vezetniük, viszont az ellenfél nem akart leszakadni. Simon Petrára nehéz volt jelzőket találni, az FTC tinédzsere szemtelenül etette meg a világsztárokat, és járt túl kétszer is a szünetben beálló francia olimpiai, világ- és Európa-bajnok Amandine Leynaud eszén. A másik térfélen Janurik Kinga védett bravúrosan, megteremtve ezzel az alapot a lendületes ferencvárosi támadásoknak.

Tizenkét perccel a zárás előtt Klujber Katrin belőtte hetesét és először a mérkőzés folyamán kettő góllal vezetett az FTC, Ambros Martín, a győriek mestere pedig időt kért. Úgy tűnt, ez sem hatott, mert teljesen összezavarodottnak tűntek a sok nagy csatát megélt sztárok, a Ferencváros pedig megérezte a „vérszagot”, és az utolsó kilenc percnek már három találatos előnnyel futott neki, majd az utolsó négynek is, miután a győri gólokra Angela Malestein mindig felelni tudott. Januriknak még a hajrában is maradt hatalmas védése, Szöllősi-Zácsik pedig találatával szinte az FTC-játékosok kezébe nyomta a kupát, négy gól volt a különbség. Az ETO viszont nem adta fel, két és fél perccel a lefújás előtt visszajött kettőre. Anne Mette Hansennek ziccere volt a mínusz egyhez is, de Janurik kifogott rajta és ez volt talán a döntő momentum, mert nem sokkal később Emily Bölk lezárta a párharcot. A végig keményen védekező, és a győzelemben vetett hitét nem elvesztő FTC megérdemelten lett Magyar Kupa-győztes (26:22). Megtörtént az, ami tavaly, csak épp fordítva, akkor a Ferencváros lett a bajnok, a Győr pedig az MK-győztes. Az ETO-ra a mostaninál vélhetőleg nagyobb erőpróba vár, hiszen a mostani hétvégén rendezik a fővárosban a Bajnokok Ligája négyes döntőjét.

A Magyar Kupa bronzmérkőzését egyébként a Siófok nyerte, miután 27:20-ra diadalmaskodott a Dunaújváros fölött.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

A kiemelt kép forrása: nemzetisport.hu

Leave a Reply