Nehéz helyzetbe hozta az ukrajnai háború az amatőr ökölvívást

Alig akad olyan sportág, amelyet ne érintene valamennyire az ukrajnai háború, s elsősorban az emiatt az oroszokkal és a fehéroroszokkal szemben hozott szankciók. Nem jelent kivételt ezalól az ökölvívás, konkrétan annak amatőr része sem. Bár a nemzetközi szövetség (IBA) – a NOB ajánlásait követve – kizárta versenyeiről a két ország öklözőit, s elvette egy sor verseny rendezési jogát tőlük, azonban továbbra is rengeteg pénzt kaphat a Gazprom orosz gázipari óriáscégtől, amely szinte kizárólagos támogatója a szervezetnek. Több nemzeti szövetség követeli, hogy az IBA mondja fel a Gazprom-szerződést, azonban Kovács István, a szövetség magyar főtitkára egy levélben arra hívta föl a figyelmet, hogy jelenleg nem lehetséges a kontraktus teljes felmondása. Ez a faramuci helyzet nem tesz jót a sportágnak, amely kis híján lekerült az olimpiai műsorról.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

Komoly fejtörést okoz az ukrajnai orosz invázió a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) számára. Az amatőr boksz új világszervezete ugyan – rengeteg más szövetséghez hasonlóan – csatlakozott az orosz és fehérorosz sportolók elleni szankciókhoz, s nem óhajt ebben a két országban versenyeket rendezni, azonban mindmáig legfőbb, s minden bizonnyal kizárólagos támogatója a Gazprom orosz energetikai óriáscég.

A háború kitörését követően 18 ország, többek között Ukrajna, az Egyesült Államok, Anglia, Franciaország, Ausztrália, Új-Zéland és Kanada nemzeti szövetsége egy csoportot hozott létre, amely követeli az IBA-tól, hogy hozza nyilvánosságra a Gazprommal kötött támogatási szerződés pénzügyi részleteit.

Nemrég 37 ország sportminiszterei, sportállamtitkárai tanácskoztak, s támogatták az orosz szponzorokkal szembeni intézkedéseket, a brit kormány pedig egyenesen szankcionálta is a Gazpromot, mivel állami cég, tehát nagyban függ az orosz vezetéstől. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) március elején fölbontotta a céggel 12 éve folytatott és a jövő évben lejáró szerződését, s hasonlóképp tett a német másodosztályban szereplő Schalke 04 csapata is.

A Nemzetközi Ökölvívó-szövetség azonban mind a mai napig nem tett hasonló lépéseket a Gazprommal szemben, s ennek okait Kovács “Kokó” István, a szervezet magyar főtitkára ecsetelte egy, a nemzeti szövetségek elnökeihez küldött levélben, amelynek egy példánya eljutott az insidethegames.biz portálhoz is.

Kovács ebben a levélben hangsúlyozza a Gazprommal folytatott együttműködés jelentőségét, mivel az orosz cég a szövetség legfőbb anyagi támogatója.

“Tudjátok jól, hogy a Gazprommal kötött partnerségnek köszönhetően az IBA hatékonyan tudta támogatni a nemzeti szövetségeket, a versenyeket és az ökölvívókat, miközben rendezte a sportág jövőjét veszélyeztető adósságokat és átalakította szervezetét. Emiatt jelen pillanatban nem lehetséges a Gazprommal kötött szerződés teljes felmondása – áll Kovács István indoklásában.

A magyar sportvezető hozzátette, az orosz Umar Kremljov vezette IBA egyetért a 37 sportminiszter, sportállamtitkár állásfoglalásával, miszerint szankciókat vezetnek be Oroszország és Fehéroroszország ellen az Ukrajnában történtek miatt. Emlékeztetett arra is, hogy az IBA csatlakozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlásaihoz, s kizárta versenyeiről a két agresszor állam ökölvívóit, s dolgozik a két országba tervezett versenyek áthelyezésén vagy átütemezésén.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

Kovács a Gazprom-szerződést védvén nyílt levelet intézett a 37 sportminiszterhez, sportállamtitkárhoz, amelyben kifejezte saját maga és az IBA nevében, hogy minden olyan intézkedést támogatnak, amely az orosz és/vagy fehérorosz államokkal kapcsolatban álló szervezetek szponzorációjának és egyéb pénzügyi támogatásának korlátozására irányul. Az olimpiai bajnok magyar öklöző azt is leírta, hogy szükséges megtenni ezeket a lépéseket.

Az IBA pénzügyi helyzete volt az egyik kulcsfaktora a NOB 2019-es döntésének, amellyel felfüggesztette a szövetséget, elvette tőle a 2020-as tokiói olimpiai boksztorna és a kvalifikációs események szervezésének lehetőségét, s levette a sportágat a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programtervéből is.

Kovács “Kokó” István azért vállalta az IBA főtitkári tisztségét, hogy segítse az ökölvívás olimpiai műsoron maradását, ám ezirányú erőfeszítéseit veszélybe sodorhatja a Gazprommal kötött szerződés, amelyet most ő véd a világ előtt (Forrás: infostart.hu)

A NOB tavaly decemberben arra hívta föl a figyelmet, hogy az IBA bevételeinek szinte egésze a Gazpromtól származhat, miközben a szövetség a korábbi vezetések hibás ténykedése miatt több száz millió forintos adósságot halmozott fel, amelynek rendezése még zajlik. Amennyiben a Gazpromot komolyabb szankciókkal sújtják, amelyek ellehetetleníthetik az együttműködést, akkor az IBA komoly bajba kerülhet pénzügyileg, s ez meghiúsíthatja az amatőr ökölvívás olimpiai státuszának megőrzését, hiszen a NOB egyik fő elvárása az anyagi helyzet rendezése és a stabil működés.

A szövetségben tisztában vannak azzal, hogy problémákat vethet fel az, hogy a bevételek majdnem 100%-a az orosz gázcégtől származik – ez is kiderül Kovács István leveléből, amelyben hangsúlyozta annak fontosságát, hogy diverzifikálják az IBA bevételi forrásait, amit a NOB és a szövetség által felkért auditor cég is szorgalmaz.

A már föntebb említett, 18 országból álló csoport is megszólalt a napokban: “A nemzeti szövetségek vezetőiként szeretnénk megérteni, milyen következményekkel járhat az IBA-re nézve az, hogy az orosz kormány a fehérorosz kormány segítségével támadást indított Ukrajna ellen” – olvasható a csoport egyik e-mailjében, amelyet az Irish Independent című ír lap idézett.

A 18 ország tehát tudni szeretné, pontosan mennyi orosz közpénzt kapott a szövetség, s a szerződés esetleges fölmondása mekkora kiesést jelentene a költségvetésnek. Az biztos, hogy nem kevés pénzről van szó, hiszen a Gazprom Oroszország három legnagyobb állami hátterű vállalata közé tartozik két olajóriással, a Rosznyefttel és a Lukoillal együtt. Ez a három cég 2020-ban 3.2 trillió rubel (!), mai árfolyamon 992 billió forint adót fizetett be az orosz államkasszába.

Ami a versenyeket illeti, májusban Isztambulban kerül sor a női világbajnokságra, amelyen jelen állás szerint sem az orosz, sem a fehérorosz bokszolók nem vehetnek részt. A fehérorosz szövetség kérvényezte, hogy engedjék indulni az ország versenyzőit, ám az IBA irányító testülete március 17-én tartott e-mail-szavazásán 16:5 arányban elvetette ezt.

Júniusban Oroszország rendezné a Global Boxing Cup elnevezésű eseményt, ám Kovács István közlése szerint több országgal is tárgyalnak a verseny áthelyezéséről. A magyar főtitkár hangsúlyozta, súlyos következményei lennének a sportágra nézve, ha törölni kellene ezt a versenyt.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: insidethegames.biz / Getty Images

Leave a Reply