Egy papnő próbálta elállítani az esőt az indonéziai MotoGP-futam előtt

VIDEÓKKAL – Egy igen szokatlan, bár a fönnálló körülmények között valamelyest érthető jelenetre került sor vasárnap, a gyorsaságimotoros világbajnokság királykategóriájának Indonéz Nagydíja előtt. Nagy intenzitással szakadt az eső, s emiatt csúszott a rajt. Ekkor egy papnő érkezett a pályára, aki egy olyan rituálét mutatott be, melynek célja az volt, hogy elálljon az esőzés. Ez nem vált be, de később annyit csöndesedett az eső, hogy 75 perces késéssel sikerült megrendezni a futamot, amelyen azonban nem indulhatott Marc Márquez, aki a bemelegítésen hatalmas bukásnak volt elszenvedője.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

Második fordulójához érkezett a gyorsaságimotoros világbajnokság, hiszen a március elején rendezett katari hétvége után ezúttal Indonéziában szerepelt a Moto3, a Moto2 és persze a MotoGP mezőnye. Mint köztudott, Délkelet-Ázsiában igen csapadékos az időjárás, hiszen az Egyenlítő által “kettészelt” országokban szinte mindennaposak a nagy esőzések, különösen a monszunidőszakban. Ez alól nem jelentett kivételt a vasárnapi versenynap sem.

Magyar idő szerint 8:00-kor kellett volna elrajtolnia a királykategória, a MotoGP futamának, azonban a start tervezett időpontjában özönvízszerű eső tombolt, s egy komoly vihar is elvonult a pálya fölött, amely során magába az aszfaltcsíkba is belecsapott egy villám. Természetesen ezekben az életveszélyes körülményekben nem lehetett megkezdeni a száguldást, így folyamatosan tologatták a rajtot, míg végül 9:15-kor, tehát 75 perccel később elengedték a mezőnyt, igaz, az eredetileg tervezett 27 helyett 20 körös volt a futam.

A 75 perces csúszásból lehetett volna kevesebb vagy akár több is. Azért fogalmazok ilyen furcsán, mert az indonéz szervezők mindent, de tényleg mindent bevetettek annak érdekében, hogy legyen MotoGP-futam. Arra is hajlandóak voltak, hogy a mandalikai pályára engedjenek egy papnőt, aki mezitláb, fején egy sisakot viselve egy tálat és egy botot tartott a két kezében, miközben varázsigéket szórt, hogy előcsalogassa a Napot a szigorú esőfelhők mögül. A rituálé nem érte el célját, mert nem sütött ki a napocska, de nem kizárt, hogy szerepe volt abban, hogy végül sor kerülhetett a versenyre még vasárnap.

Akármennyire is furcsa és sajnos hatástalan maradt ez, az Indonéziában bizonyára ismert módszer, a bokszutcában várakozó versenyzőket jó kedvre derítette a hosszas várakozás ideje alatt. A világbajnoki címvédő Fabio Quartararo jót derült a történéseken, s a futam végén is volt oka a mosolyra, hiszen végül a 2. helyen fejezte be a csonka versenyt Miguel Oliveira mögött.

Sajnos azonban nem a papnő esőűzése volt a MotoGP tegnapi versenynapjának egyetlen emlékezetes jelenete. Még a futam előtti – száraz körülmények között zajló – bemelegítő edzésen ugyanis hatalmasat bukott Marc Márquez. A királykategória hatszoros világbajnoka, akit az elmúlt években éppen óriási balesetei, s ezekből fakadó súlyos sérülései hátráltattak az újabb címek megszerzésében, a hétvégén sok bukás színhelyéül szolgált 7-es kanyarban egy ún. highside-nak esett áldozatául: megindult motorjának hátulja, emiatt nagy sebességnél leesett a motorról, s többször is beverte a fejét a bukótér aszfaltjába. Ennél durvább is lehetett volna az incidens, mivel a 29 éves versenyző fölött nemes egyszerűséggel átrepült a motor – nagy szerencséje volt, hogy nem rá esett…

A 180 km/órás sebességnél történt bukás és a csúnya földetérés ellenére a spanyol azonnal fölkelt és saját lábán hagyta el a pályát. Az orvosok azonban semmit sem bíztak a véletlenre, s mentőhelikopterrel elvitték a legközelebbi kórházba, mivel fölmerült az agyrázkódás gyanúja. Ez aztán beigazolódott.

A MotoGP legendájának számító Marc Márquez azután, hogy halomra nyerte a vb-címeket a 2010-es évek első felében, az utóbbi kettő esztendőben elsősorban elképesztő bukásaival hívta föl magára a figyelmet. A 2020 júliusában Jérezben rendezett versenyen a jobb karját törte egy nagy balesetnél, ezért abban az évben már nem ülhetett motorra. 2021 tavaszán történt visszatérése után három futamot is megnyert, azonban nem volt reális esélye a világbajnoki címre Fabio Quartararóval szemben. Márqueznek az utolsó kettő futamot ki kellett hagynia ősszel, mivel egy motokrosszozás során nagyot esett, s ennek következtében kettős látással küszködött.

“Volt egy nagy bukásom ma reggel a bemelegítő edzésen, talán a legnagyobb, amit pályafutásom során valaha átéltem. Bevittek a helyi kórházba és jóllehet, semmi komoly problémát nem állapított meg az orvos, úgy döntött, nem enged versenyezni ma. Ez természetesen kár, de ebben a helyzetben a leghelyesebb döntés volt” – mesélte vasárnap, pár órával a történtek után Marc Márquez.

Arról, hogy indulhat-e a következő, április 3-án esedékes argentínai futamon, még nem született döntés. Egyelőre annak örüljünk, hogy nem történt nagyobb baj, egyben sajnáljuk, hogy nem sikerült a kedves papnőnek elzárnia az égi csapokat…

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Twitter

Leave a Reply