Olimpia 2020: A boksz maradhat, de…

Az amatőr ökölvívás jövője szempontjából kulcsfontosságú tanácskozásra került sor szerdán a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban. Az ötkarikás testület ugyanis arról határozott, hogy fönntartja-e a 2020-as tokiói nyári játékok műsorán a sportágat, vagy pedig leveszi azt, büntetésképpen a nemzetközi szövetség (AIBA) körüli szabálytalanságok miatt. A NOB végül úgy döntött, hogy maradhat a boksz az olimpia műsorán, de annak tokiói tornáját nem az AIBA, hanem saját maga fogja megszervezni, ami példátlan az esemény 123 éves történetében.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Az ökölvívás fönnmarad a 2020-as tokiói nyári olimpia műsorán, de a tornát nem a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA), hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fogja megszervezni. Erről hozott döntést szerdán a NOB, amelynek ezen a napon kellett döntenie az AIBA működésében tapasztalt visszásságokra válaszul adandó intézkedésekről. Biztos, ami biztos, ezt a határozatot a NOB júniusban, Lausanne-ban összeülő közgyűlésének is el kell fogadnia, de ez csak puszta formalitás lesz.

Az 1946-ban, az egykori Nemzetközi Boksz Szövetség (FIBA) romjain létrehozott AIBA a sporttörténelem első nemzetközi sportági szakszövetségévé vált, amelyet kizártak saját sportága olimpiai tornájának lebonyolításából. Az AIBA közleményt adott ki, amelyben jelezte, tudomásul veszi a NOB döntését. “Vizsgáljuk a határozat és a jelentés tartalmát és csak akkor fogjuk kommentálni, ha ennek végére értünk” – áll a közleményben. A szövetség ugyanakkor abbéli reményének adott hangot, hogy a jövőben ismét együttműködhet majd a NOB-bal. Ez a kijelentés annak függvényében érdekes, hogy áprilisban még perrel fenyegetőzött az amatőr ökölvívók legfőbb szervezete, mivel úgy látta, hogy a NOB megsértené az Olimpiai Chartát, ha kizárná a szövetséget a boksztorna szervezéséből. Most jogi lépések megtételéről szó sem esett, mivel a marokkói Mohamed Musztahszan, az AIBA átmeneti elnöke elvetette ezt a lehetőséget.

Ezen nem lehet csodálkozni, hiszen az AIBA egyáltalán annak is örülhet, hogy a korábbi vezetések ámokfutásai nem eredményezték a sportág levételét az ötkarikás műsorról.

Jogszerű a NOB-döntés

A francia hírügynökség utánajárt annak, hogy támadható-e jogilag a NOB által szerdán meghozott döntés. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) azt közölte, hogy addig nincs helye fellebbezésnek, amíg a NOB határozata nem emelkedik jogerőre. A bíróság főtitkára hozzátette, az Olimpiai Charta szerint a CAS kompetens a NOB-döntésekkel szembeni kifogások kivizsgálására. Amennyiben a júniusi NOB-közgyűlés helyben hagyja az AIBA eltiltását (ami borítékolható), akkor onnantól kezdve számít jogerősnek ez a helyzet. Innentől fogva hivatalosan is a NOB lesz a tokiói ökölvívótorna, valamint a hozzá kapcsolódó kvalifikációs versenyek szervezője. E feladat ellátására az ötkarikás testület létrehozott egy munkacsoportot, amelyet a japán Watanabe Morinari, a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) elnöke, a NOB tagja vezet. “Nem emlékszem, hogy valaha hasonló munkacsoport kezdte volna meg működését a NOB-on belül. Remélem, hogy ez az első és utolsó ilyen alkalom” – mondta Thomas Bach NOB-elnök a sajtó képviselőinek.

A NOB végrehajtó bizottsága szerdai döntését az egyik tagja, a szerb Nenad Lalovics – a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke – által vezetett nyomozóbizottság végső jelentése alapján hozta meg, megállapítván, hogy az AIBA vezetésében, pénzügyeiben, etikai működésében, illetve a doppingellenes fellépésében és a bíráskodás terén is súlyos problémák merültek fel. “A vezetést érintő súlyos problémák sorozata, különösképpen az Olimpiai Charta megsértése, illetve a vezetést érintő működési és etikai szabályok megszegése jogi értelemben komoly veszélyt jelentenek a NOB finanszírozására és hírnevére vonatkozóan” – állapítja meg a jelentés. “Ezen kockázatok összessége igazolja az AIBA, mint a NOB által elismert nemzetközi szövetség elismerésének felfüggesztését” – áll a konklúzióban.

Az idő sürget

Relatíve kevés idő, csupán 14 hónap maradt a tokiói olimpiáig. A minden egyes kontinensen rendezendő kvalifikációs tornáknak legkésőbb jövő áprilisig, vagyis 11 hónap múlva be kell fejeződniük, s ezután jön még csak magának az ötkarikás versenynek a megszervezése, ami önmagában sem kis feladat. A munkacsoportnak tehát gyorsan meg kell találnia a partnereket, akik segíteni tudnak a lebonyolításban, beleértve a professzionális szövetségeket is. “Nem várhattuk meg a nyomozóbizottság végső jelentését” – mondta Bach, aki közölte, hogy már korábban megkezdték a tárgyalásokat a potenciális partnerekkel, hiszen a cél az, hogy az olimpiai boksztorna (beleértve az idén esedékes kvótaszerző versenyeket is) gördülékenyen folyjon le. “Ami az ökölvívók számára fontos, hogy tudják, a verseny meg lesz rendezve. Részletesebb tájékoztatást a végrehajtó bizottság következő ülése után fognak kapni” – mondta még a NOB-elnök.

A NOB tavaly decemberben döntött nyomozóbizottság fölállításáról az AIBA-ügyben. Ezzel párhuzamosan befagyasztotta a tokiói ökölvívótorna szervezését. Az AIBA akkori elnöke, a posztjáról azóta távozott ellentmondásos üzbég üzletember, Gafur Rakimov igyekezett elbagatellizálni az aggodalmakat, azt mondván rendszeresen, hogy a szövetség krízishelyzetben van, ezért nem tud rendesen működni. Az AIBA nehézségei egyébként elsősorban nem Rakimovhoz, hanem a szervezetet még 1986 és 2006 között irányító pakisztáni Anwar Csowdri elnökségéhez köthetők. Csowdrit 2007-ben örökös eltiltással sújtották pénzügyi visszaélések miatt. Regnálása idején számos, az olimpiákon meghozott bírói ítélet vetette fel a korrupció és a csalás gyanúját, mint például a dél-koreai Pak Szi Hunnak az amerikai Roy Jones Jr. fölött aratott győzelme az 1988-as szöuli játékok döntőjében. Annak ellenére, hogy a bírák megvesztegetése napvilágot látott, Jones sosem kaphatta meg az aranyérmet. Csowdrit 2006-ban lényegében megpuccsolták, aminek keretében a tajvani Vu Kuo Csing került az AIBA élére. Ő 2017 novemberéig maradt posztján, ekkor lemondott, de ezt ő sem önakaratából tette, ugyanis ellenfelei, köztük Rakimov, azzal vádolták, hogy rosszul kezelte a szövetség pénzügyeit. Vu mindmáig a NOB tagja.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply