Hokivébé, kézilabda, vízilabda és egy kis tekerés – Hétvégi Összefoglaló

Ismét egy igen eseménydús hétvégén van túl a magyar sport. Megkezdődött az A-csoportos férfi jégkorong-világbajnokság a mieinkkel a mezőnyben, akik rögtön két mérkőzést is játszottak. Megrendezték a Tour de Hongrie kerékpáros körversenyt, míg a férfi és női kézilabda-bajnokságban még az alapszakasz végénél tartanak a csapatok. Szó esik még a vízilabda-bajnokságokban történt eseményekről is. Tartsatok velünk!

Jégkorong: Két sima vereséggel kezdett a magyar válogatott

A szerencse forgandó, a becsület állandó, tartja a mondás. A Dánia–Magyarország összecsapás is ékes bizonyítékul szolgál. Először vegyük a szerencsét: rögtön az első harmad elején emberelőnybe kerültek az ígéretnek megfelelően a helyettes csapatkapitánnyal, Hári Jánossal felálló mieink. Mi köze ehhez a mázlinak? Nos, a cseréje végén Patrick Russell éppen lihegve sietett a kispad felé, valaki váltsa le. Társa fel is pattant a jégre, csakhogy Russellt leütközte a vonalbíró, így nem ért le a pályáról…
Ilyen és ehhez hasonló helyzetek kellettek volna még bőven a magyaroknak.

Volna. Mert Fortuna elfordította az arcát, és nem is nagyon nézett vissza. A játékvezetők több érdekes kisbüntetéssel sújtották a magyarokat, a sort Erdély Csanád teljesen szabályos ütközésekor nyitották. Minden hájjal megkent ellenfele két karját a magasba dobva olyat alakított, hogy valahol a világban Neymar bőszen jegyzetelt, és minden jégkorongozó helyette is szégyellte magát. Akadályozás. Bartalis István takarít a kapu előtt, az bottal akasztásnak minősült. Nagy Krisztián kiugrott a védők közül, a szólója végül elhúzta volna a pakkot a kapu előterét elhagyó Frederik Dichow mellett, aki a lábai elé vetődött. Nagy tehetetlenül ráesett, akadályozás. Amikor pedig Sofron Istvánt visszahúzták, de „színészkedésért” kettős kiállítást ítéltek a zebrák, még a semleges, túlnyomó részt finn szurkolók is csatlakoztak az ezres nagyságrendben megjelenő magyar szurkolók füttykoncertjéhez, s onnantól kezdve minden apró sikerünknél ujjongva tapsoltak, legyen szó jó védésről, blokk, lövés.

Sajnos utóbbiból rettentő keveset láthattunk. Az első harmad végén fájó emlékeztetővel szolgált az óriáskivetítő: Dánia–Magyarország 17:2, ami a próbálkozásokat illeti, és a második harmad végére is csak nyolcnál jártunk. De ne vegyünk el az északiak érdemeiből, akik negyven percen keresztül a mieinkre erőltették akaratukat, s alaposan megdolgoztatták Bálizs Bencét, akinek több bravúros védést be kellett mutatnia, hogy 2:0-val forduljanak az utolsó etapra a felek. Az első játékrészben például Mathias Bau keresztpassza teljesen üresen találta Nick Olesent, de Bálizs a látszólagos sakk-matt ellenére átért a hosszúra.

Ez pedig már a nyitó állítás becsületre vonatkozó része, ahogyan az is, hogy a magyarok felszívták magukat a végjátékra, ennek eredményeként Szabó Bence passzát a Kanada ellen is gólt szerző Sofron István vágta a rövid felsőbe. Nemzeti csapatunk újult erővel, lendülettel hajtott az egyenlítésért, percekig egykapuztak Dichow előtt, pontatlanul. A sors fintora, hogy a játék képe ellenére egy villámgyors ellentámadás végén Morten Poulsen tanítani való módon lőtte ki a hosszú sarkot Fejes Nándor takarásából – a védő természetesen nem okolható a gólért, a feladatát végezte, egyszerűen a dán csatár jól ismerte fel a helyzetet.

Visszaállt a kétgólos különbség, amit Nikolaj Ehlers emberelőnyös találatai alakítottak ki az első két harmadban. Ha bárkinek kétsége lett volna afelől, a csatárt nem alanyi jogon válogatták be a keretbe, eloszlatta. Nikolaj ugyanis történetesen éppen a szövetségi kapitány, Heinz Ehlers fia – mondjuk, valószínűtlen, hogy ez az északi szurkolók fejében megfordult volna, hiszen az amerikai topligában, az NHL-ben szereplő Winnipeg Jets szakembereit is vajmi kevéssé érdekelte, kinek a kije Nikolaj, amikor a 2014-es draft során kiválasztották a kilencedik helyen.

A magyarok szakvezetője, Kevin Constantine az utolsó percekre lekapta a jégről Bálizst, hátha, de az állás már nem változott, és a világranglista-10. Dánia ellen vállalható, 3:1-es vereséggel zárult a mieink bemutatkozása a 2023-as elit-világbajnokságon.

A folytatás sem kecsegtetett sok jóval: vasárnap 11:20-kor kezdődött az Egyesült Államok elleni összecsapás.

Ehhez képest a vezetést a mieink szerezték meg a Kanada elleni felkészülési- és a Dánia elleni előző napi vb-mérkőzésen is gólt szerző Sofron István révén – nem kis eksztázist kiváltva a magyar szurkolók körében Tamperében és szerte a világban, ahol figyelemmel kísérték a mérkőzést.

A remek kezdésnek sajnos nem volt folytatása. Mindössze két perc múlva egyenlített Amerika, a támadása alatt Horváth Milán önfeláldozóan, hason csúszva blokkolt, a korong Hári János elé került, aki saját harmadában a háta mögé passzolt, keresztbe a kapu előtt, ahol a finnek ellen duplázó Alex Tuch ólálkodott, és élt az ajándék lehetőséggel. A helyettes csapatkapitányunk pocsék napot fogott ki, még az első harmadban újabb eladott korongjából szerezte meg a vezetést Nick Bonino – mondjuk, ezúttal kevésbé lehetett Hárit okolni, csípőmagasságban próbálta kilőni a pakkot a védőharmadból, azt halászta le botjával ritkán látott mozdulattal a pályafutása során 203 NHL-meccset lejátszó Rocco Grimaldi, ebből lett a baj.

Szerencsénk sem volt, az első amerikai emberelőny alatt a kapunk előtti kavarodásban a világbajnokságokon (nem csak az elitet figyelembe véve) először pályára lépő Horváth Dominik rátenyerelt volna a korongra, nem sikerült, így a mögötte takarítani igyekvő Pozsgai Tamás korcsolyapengéjének „hála” máris kettővel vezettek Boninóék – mint utolsó pakkhoz érő támadójátékos, a gól az ő neve mellé került. A sors kegyetlen tréfát űz a magyarokkal: előbb a dánok közül ütött két gólt Nikolaj Ehlers, akinek negyedórával a szükséges dokumentumok leadási határideje előtt intézték el a sportolói biztosítását. A Pittsburgh Penguinsszel kétszeres Stanley-kupa-győztes, ellenünk szintén duplázó Bonino veséje március 9-én a New York Islanders elleni NHL-mérkőzésen elrepedt, majd egészen a vb-ig nem hokizott tétmérkőzésen. Remélhetőleg a franciáknak és az osztrákoknak nincs olyan játékosuk, akinek rezgett a léc, szerepelhet-e, vagy sem…

A második harmad derekán éppen jó időszakát élte a magyar együttes, ám ez visszájára sült el, Szabó fent ragadt a támadásnál, így az egyébként center Hárinak kellett volna megfognia a két húzásból végigvezetett kontra végén Cutter Gauthier-t, nem sikerült. A legkevésbé sem lehet hibáztatni ezért, de az is biztos, hogy a lelkének nem tett jót az eset. Persze, nem csak Hári van a jégen, az egész első támadósor szívesen elfelejtené a mérkőzést – mínusz ötös plusz-mínusz-mutatóval zárt. Ekkor (4:1-nél) a szurkolótáborunk az „itthon vagyunk” rigmusra gyújtott rá, ami két szempontból is találó volt: egyrészt a Nokia Arénába kilátogató finnek is kis túlzással úgy buzdították a mieinket, mintha a sajátjai lennének, másrészt Finnország a vébé nyitányán éppen 4:1-re maradt alul. Sajnos nem úsztuk meg ennyivel, 7:1-ig meg sem állt az amerikai gépezet, a harmadik harmadban még inkább kiütközött, mekkora a különbség az elit elitje és Magyarország között, főleg az első soruk a, „matiné-idősávban” rendezett mérkőzésen megette a magyarokat “reggelire.”

Természetesen erre számítani lehetett, több osztálynyi különbség van a két nemzet között, nem is hozzájuk kell mérni a mieinket, ráadásul a vereség ellenére az első harmadban kifejezetten kellemes meglepetést okozott a magyar csapat, kis összeszedettséggel egálban vagy akár előnyben is zárhattuk volna. Az amerikaiak a folytatásban erőt demonstráltak, de tragédia nem történt – tudtuk jól, nem ezen az összecsapáson kell kivívni a bennmaradást.

Folytatás holnap 19:20-kor Franciaország ellen, ahol azért lényegesen több esélye lesz a magyar csapatnak a győzelemre.

Férfi kézilabda: Nem történt meglepetés a bajnokságban

A 24. fordulót rendezték a férfi kézilabda NB I-ben – egész pontosan annak maradékát, hiszen a Szeged még tavaly novemberben előrehozta erre a játéknapra kiírt mérkőzését és persze simán győzött a Budai Farkasok ellen.

Az első gólokat még a Budakalász szerezte az Elek Gyula Arénában, de ezután magához ragadta a kezdeményezést a Ferencváros. A dobogóért küzdő zöld-fehér együttes végig vezetve nyerte meg a találkozót, míg a Budakalász csak kozmetikázni tudott a végeredményen.

Meglepően szívós ellenállást tanúsított a Komló Veszprém elleni idegenbeli meccs első félidejében, az első percekben még fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd szép lassan elhúztak a BL negyeddöntőjében is érdekelt hazaiak. A Komló ezzel együtt többször is kétgólosra faragta hátrányát, végül három góllal vezetett a bakonyi csapat a szünetben. A fordulás után egy fokozattal feljebb kapcsoltak, s elkalapálták a Bányászt az Építők, a végeredmény 39:32 lett. A meccs két legjobbja a veszprémi Vailupau, illetve a komlói Takács Bence lett, fejenként hét góllal.

Az első félidőben a Csurgó volt fölényben, s több ízben is négy góllal vezetett Gyöngyösön. A fordulás után összeszedte magát a hazai együttes, s kitartóan üldözte a somogyiakat. A hajrában a vezetést is megszerezte a Gyöngyös, majd időkérés után egalizált a Csurgó az utolsó percben. A csattanó azonban még hátra volt: a hazaiak is időt kértek, Menyhárt Máté pedig öt másodperccel a végső dudaszó előtt dobta be csapata győztes gólját.

Nagy csata zajlott Balatonfüreden is, ahol a helyi csapat szerezte az első gólt, ezután viszont érvényesült a dobogóra hajtó Tatabánya minőségbeli fölénye. Szmetán Máté hiába dobott egymaga nyolc gólt hazai oldalon, csapata csak az eredmény után tudott futni. Székely Márton és Nagy Benedek is remek napot fogott ki, s ezzel megalapozta csapata ötgólos sikerét.

A 24. forduló eredményei:

Balatonfüred – Tatabánya 24:29

Ferencváros – Budakalász 29:23

Gyöngyös – Csurgó 25:24

Veszprém – Komló 39:32

Cegléd – Dabas 24:27

Fejér-B.Á.L. Veszprém – NEKA 31:27

Korábban: Szeged – Budai Farkasok 41:29

A bajnokság állása:

1. Szeged24231863–661+202 46
2. Veszprém242211930–686+244 45
3. Tatabánya241716747–651+96 35
4. Ferencváros241617808–742+66 33
5. Balatonfüred241239677–655+22 27
6. Csurgó2411310657–665–8 25
7. Gyöngyös2411211675–696–21 24
8. Dabas2411112676–723–47 23
9. NEKA249312641–667–26 21
10. Budakalász248412642–707–65 20
11. Komló247314652–713–61 17
12. Fejér-B.Á.L. Veszprém24519679–823–144 10
13. Cegléd24420597–701–104 8
14. Budai Farkasok24123684–838–154 2
Női kézilabda: Sima győzelemmel köszöntötte a Győr Görbicz Anitát

A női kézilabda-bajnokságban is a 24. forduló mérkőzéseire került sor a hétvégén, de itt a férfiakkal ellentétben minden meccset most játszottak le.

A Győri ETO tegnap este az Alba Fehérvár együttesét látta vendégül. A szinte biztosan bajnok győriek nagyon sima, 35:23-as győzelmet arattak, amellyel nem csak vezető helyüket tartották meg a bajnokságban, hanem szép ajándékkal kedveskedtek a 40. születésnapját szombaton ünnepelt klublegendának, egyben klubelnöknek, Görbicz Anitának.

A forduló többi összecsapására szombaton került sor.

A bronzéremért harcoló csapatok közül a Mosonmagyaróvárnak volt nehezebb feladata, ugyanis Vácra látogatott, és a hazaiak tényleg nehezen adták magukat, végül a nyolc gólig jutó Pásztor Noémi, valamint a hetet vállaló Tóth Gabriella vezérletével nyert az MKC.

Az egypontos hátrány azonban megmaradt a Debrecen mögött, ugyanis a Loki kiütéses győzelmet aratott Kisvárdán. A szabolcsiak a meccs elején 17 perc alatt csak egyszer találtak be, a szünetbeli hat találatukhoz az egész második félidőben csak hármat tudtak hozzátenni, miközben 35-öt kaptak. A DVSC-ben Catherine Gabriel 16 védést mutatott be, amely közel 65 százalékos hatékonyságot jelent.

Az idény végén játékosai nagy részét és a szakmai stábot is szélnek eresztő Siófok győzelemmel búcsúzott hazai közönségétől. A Budaörs elleni sikerben főszerep jutott Dejana Milosavljevicnek, aki 14 kísérletéből 13 gólt ért el.

Az NB I-ben korábban hat bronzérmet, a Magyar Kupában két-két második és harmadik helyet elért Érd az utolsó szalmaszálba próbált kapaszkodni a Békéscsaba elleni alsóházi helyosztón, hiszen ha a Pest megyeiek nem győzik le viharsarki riválisukat, matematikailag is biztossá válik búcsújuk az NB I-től. A mérkőzést ugyan a héten edzőt váltó vendég lila-fehérek várták könnyebb helyzetből, de a találkozót már az Érd kezdte jobban. Simics Judit csapata azonban csupán 15 percig bírta tartani a lépést a vendégekkel, akik 7:4-es hátrányból egy 9:1-es sorozattal fordítottak. A házigazdának pedig innen nem volt visszaút és a Békéscsaba megérdemelten nyert 37:24-re, kiejtve ezzel az Érdet az NB I-ből.

A másik kiesőjelölt NEKA ugyan egy góllal felülmúlta a sérülésektől sújtott MTK-t, mégis nehéz helyzetben van, ugyanis két fordulóval a vége előtt három pont a lemaradása a Békéscsaba mögött.

A 24. forduló eredményei:

Győri ETO – Alba Fehérvár 35:23

Ferencváros – Dunaújváros 31:24

NEKA – MTK 27:26

Érd – Békéscsaba 24:37

Kisvárda – DVSC 9:35

Siófok – Budaörs 37:28

Vác – Mosonmagyaróvár 31:33

A bajnokság állása:

  1. Győr24231785–537+248 46
  2. Ferencváros242121780–572+208 44
  3. DVSC241635703–588+115 35
  4. Mosonmagyaróvár241626733–636+97 34
  5. Siófok241149666–641+25 26
  6. Vác2411211656–635+21 24
  7. MTK249312647–642+5 21
  8. Alba Fehérvár249312606–673–67 21
  9. Dunaújváros248313594–698–104 19
10. Kisvárda24915549–636–87 18
11. Budaörs247314585–674–89 17
12. Békéscsaba24717594–693–99 14
13. NEKA245118574–672–98 11
14. Érd (kiesett)24321578–753–175 6

Megemlítendő még, hogy a hétvégén eldőlt, hogy a Vasas egy év szünet után visszajut az élvonalba, ugyanis 29:23-ra győzött a DVSC U19-es csapata ellen, ezzel pedig bebiztosította följutását. A másik följutó hely sorsa a Kozármisleny és a Szombathely között fog eldőlni a hétvégén esedékes utolsó fordulóban.

Női vízilabda: Egri előny a bajnoki döntőben

Aki a kezdésre jött, annak már nem jutott ülőhely a Fabó Éva Sportuszodában, ami a zsúfolásig megtelt a női vízilabda-bajnokság döntőjének első mérkőzésére. A házigazda Dunaújváros megszokott résztvevője a finálénak, sorozatban négy ezüstérem után most egyértelműen az aranyat célozta meg – ezzel persze így volt a döntőbe tíz év után visszatérő Eger is. Esélyekről előzetesen nem volt értelme beszélni, hiszen mindkét csapat már a fináléba jutással is borította a papírformát.

Rögtön az első negyedben egymásnak estek a felek, üdvözítően kevés ítéletet, viszont annál több gólt láthattunk. A két csapatkapitány vitte a prímet, a hazaiaktól Garda Krisztina, a vendégektől Czigány Dóra is a nyakába vette az együttesét. Közben olyan játékosok is előreléptek, akiktől ezt kevésbé lehetett várni, a dunaújvárosi Sümegi Nóra pazar gólt lőtt távolról, míg az egri Jancsó Patrícia olyat akciózott centerben, hogy az a magyar válogatott válogatott poszttársának, Parkes Rebeccának is a becsületére vált volna.

A 4:4-es döntetlennel zárult első nyolc perc után a játékosok rájöttek, hogy védekezni sem ártana, ezzel szoros összefüggésben a kapusok is elkapták a fonalat. Egészen a szakasz utolsó percéig úgy tűnt, hogy csak ötméteresből lehet gólt szerezni, a módszeresen vízbe fojtott Mahieu Geraldine két büntetőt harcolt ki, a túloldalon Parkes egyet, és mindegyiket gólra váltották a csapatok. Garda már négy találatnál járt az első félidőben, míg az egriek ötösét az addig viszonylag csendes Szilágyi Dorottya lőtte a kapuba – egy éve még megtapsolták volna az újvárosi szurkolók, hiszen akkor még az ő csapatukat erősítette. Dobi Dorina akciógóljával vezetett először két góllal a hazai csapat, ám Eve Weston fórból megfelezte a különbséget a nagyszünetre.

A térfélcsere után Czigány védjegyszerű lövésével ismét egyenlő volt az állás (7:7), kezdődhetett minden elölről. A Dunaújváros megtorpant támadásban, a fórokat is sorra elhibázta, ezt remek védekezéssel sokáig kompenzálta, ám Jancsó ezúttal a szélről lőtt gólt, így ismét a vendégek vezettek. A nyolcperces hazai gólcsendet egy szerencsés lövés törte meg, Dobi lövése a blokkról szédült a kapuba. A hatalmasat játszó Jancsóé volt az utolsó szó, a teljes lövőrepertoárját bemutatta, így a záró negyed egygólos egri előnyből kezdődött.

Amit aztán fórból sem tudott növelni a vendégcsapat, Laura Aarts fontos védést mutatott be. Némi bunyó után Katona Zsófi cserével kiszállt, a hazaiak újabb ötöst lőhettek, sikerrel. Az újvárosi védekezés fantasztikusan összeállt, Garda pedig a negyedik negyedben belőtte az első hazai emberelőnyös gólt is. Az egriek azonban megint egyenlítettek, ki nem találják, Czigány ötösből egalizált. Az eredményjelző 10:10-nél befagyott, az idő közben vészesen telt, így érezhető volt, hogy amelyik csapat elmozdult a holtpontról, az megnyerheti a fordulatos és magas színvonalú mérkőzést. Egyik sem tette, mivel mindkét kapus parádézott, így szétlövés döntött.

Az idegek harcát végül az egriek nyerték, csak egyszer hibáztak, míg a hazaiak kétszer, így szerdán, hazai medencében akár le is zárhatják az egyik fél második győzelméig tartó párharcot – ehhez persze azért a dunaújvárosiaknak is lesz néhány szavuk.

Noha a legtöbben a Ferencvárost és az UVSE-t is a bajnoki döntőbe várták a női vízilabda ob I-ben, a két fővárosi együttes a harmadik helyért csatázhat egymással, miután a zöld-fehérek az Eger, a margitszigetiek a Dunaújváros ellen búcsúztak az elődöntőben. Az egyik fél második győzelméig tartó párharc népligeti első mérkőzését az elszántan játszó vendégek kezdték jobban, rosszkéz-oldalon Baksa Vandát nem tudták tartani a ferencvárosiak. A második negyed elején ellépett kettő góllal az UVSE, amely rendkívül fegyelmezetten védekezett: kevés bejátszás jutott el a center Dömsödi Dalmához, az átlövéseknél pedig Magyari Alda volt résen.

A nagyszünetben is kettővel, 5:3-ra vezetett a Benczur Márton által irányított együttes, ám a támadásban egyre pontosabb FTC a harmadik negyed közepén, Hajdú Kata kihagyott ötméterese után Gurisatti Gréta átlövésével egyenlített. A záró szakasz Leimeter Dóra villanásaival kezdődött, a Ferencváros előbb átvette a vezetést, majd növelte előnyét, miközben az UVSE küzdött, hajtott, de nem tudott ritmust váltani. Az Eurokupa-győztes lila-sárgák több mint másfél negyeden át nem találtak be, ami megpecsételte sorsukat, a Ferencváros 9:7-re megnyerte a bronzpárharc első felvonását. Folytatás kedden.

Férfi vízilabda: Honvéd-győzelemmel kezdődött a bronzcsata az OB I-ben

Nem a kedvenc ellenfele a Vasasnak a Honvéd, amely januárban meglepetésre három góllal nyert a Császár-Komjádi-uszodában, és hazai medencében is hamar ellépett hárommal, de nagy csatában fordítottak a piros-kékek.

A harmadik helyért zajló párharc vasárnap esti első mérkőzéséből másfél negyed telt el, amikor kialakult a háromgólos különbség, a Honvéd virtuóz támadójátékát nem tudta megfékezni a házigazda. Ekler Bendegúz megúszásból kiharcolt, majd gólra is váltott egy ötméterest, Simon Henrik centerből lőtt akciógólt, Hessels Sebastian a kapásszélen villant meg. És akkor még nem szóltunk az utolsó idényét taposó Hosnyánszky Norbertről, aki hátul blokkolt és labdát szerzett, elöl karmesterként irányított és hatalmas gólt lőtt Braniszlav Mitrovics feje fölé.

Az olimpiai bajnok kapus azonban a második negyed derekán lehúzta a rolót, kettős emberelőnyből sem tudtak neki betalálni, s mivel eközben a Vasas lőtt négyet, 6:5-nél már az angyalföldiek álltak jobban. A Vasas sok mozgással játszott, olykor Szava Randjelovics, máskor Bátori Bence úszott be a center mellé, a bejátszások, feladások pedig egyre többször jutottak el a címzetthez.

A harmadik negyed végén Kiss Bálint fórból törte meg a Honvéd több mint tízperces gólcsendjét, így a záró szakasz egálról kezdődött. A Vasasból érezhetően sokat kivett, hogy nagy hátrányt kellett ledolgoznia, Randjelovics víz alatti fejre ütésért kapott négyperces kiállításával pedig nagyon nehéz helyzetbe került a házigazda. A tankönyvbe illően védekező vendégek elléptek kettővel, és bár a Vasas támadhatott az egyenlítésért, Hessels Sebastian labdát szerzett, megúszott, és lezárta a találkozót. A népes Honvéd-tábor álló vastapssal ünnepelte csapatát, amely 9:7-re győzött a Komjádiban, és egy lépésre került attól, hogy a bajnoki bronzérem mellett a BL-indulás jogát is megszerezze.

Kerékpár: Svájci győzelem a Tour de Hongrie-n, Dina Márton a legjobb magyar

Már az első négy szakaszon is benne volt a pakliban, hogy az időjárás beleszól a 44. Tour de Hongrie útvonalába, végül az utolsó, budapesti szakaszt kellett neutralizálni a szakadó eső miatt. A bringások így a felére csökkentett versenytávon edzéstempóval megtettek nyolc kört a budapesti rakpartokon kialakított körpályán, az eredmény pedig már nem változott: Marc Hirschi nyerte meg a versenyt, Dina Márton pedig a legjobb magyar lett.

Az első négy szakaszon is ott lebegett az időjárási körülmények rosszra fordulásának lehetősége a 44. Tour de Hongrie „feje” fölött, de meglehetősen jól megúszta a verseny. Az első, szentgotthárdi szakaszon még kifejezetten jó idő volt, a második etapon viszont Fabio Jakobsen már szakadó esőben nyerte meg a keszthelyi befutót, igaz ott tényleg csak a nap végén zendített rá igazán, ráadásul sík körülmények között kevésbé volt zavaró. Pénteken Pécsen is lógott az eső lába az első hegyi befutón, de végül egy csepp sem nehezítette a versenyzők dolgát, csakúgy, mint szombaton Dobogókőn.

A vasárnapi, budapesti záró napon viszont már kora reggel vizes aszfalt várta a csapatokat, sőt a rajt előtti órákban folyamatosan esett is, így megindultak az egyeztetések a szakasz sorsáról. A szándékok és motivációk egyértelműek és érthetőek voltak mind a csapatok, mind pedig a szervezők részéről, lévén az istállók – főleg a World Tour-csapatok – nem szerették volna kockáztatni sztárjaik épségét, akiknek egy részének, többnyire a sztársprintereknek július elsején már a Tour de France-on van jelenése.

A pálya kialakítása miatt pedig a körülmények tényleg nem voltak alkalmasak, hiszen olyan pontok, mint például a Császár-Komjádi Uszodánál lévő visszafordító kanyar, vagy az alagútból kijőve a Clark Ádám tér körforgalmában lévő bal kanyar, esetleg a Várkert Bazár előtti kockaköves rész mind fokozott veszélyt jelentettek volna. A szervezők pedig a televíziós közvetítés, a városlezárás, illetve a szponzorok szempontjai miatt mindenképpen amellett álltak, hogy történjen valami a körpályán. Ebből a két szándékból az a kompromisszum született, hogy az eredetileg tizenhat helyett csak nyolc kört tesznek meg a versenyzők edzés tempóban, úgy, hogy eredményt nem hirdetnek, így tulajdonképpen a szombati versenynap utáni helyezések végeredménynek tekinthetőek.

A 44. Tour de Hongrie összetett győztese így a harmadik szakaszon hatalmas győzelmet arató Marc Hirschi (UAE) lett, a legjobb magyar az ugyanezen az etapon tizedik, az összetettben 17.-ként záró Dina Márton (ATT Investments), a hegyi pontverseny élén a szombaton 20 pontot gyűjtő Sebastian Schönberger (Human Powered Health) végzett, a gyorsasági pontversenyért járó zöld trikó pedig Dina Márton csapattársáé, a cseh Matus Stoceké lett.

Az első alkalommal ProSeries-besorolással megrendezett viadal összességében kifejezetten emlékezetesre sikerült: benne a soha nem látott minőségű rajtlistával (Chris Froome és Egan Bernal is indult), két remek sprintergyőzelemmel, egy szenzációs Marc Hirschi-támadással, egy nagyszerű Dina Mártonnal, egy sima Tudor-sikerrel és egy keserédes befejezéssel.

A kiemelt kép forrása: eurosport.hu

Leave a Reply