Darts: Skót győzelem a meglepetések csapat-világbajnokságán

VIDEÓKKAL – Skócia nyerte meg a 2021-es darts-csapatvilágbajnokságot, miután a negyeddöntőben Hollandiát, az elődöntőben a címvédő Walest, a döntőben pedig a meglepetéscsapat Ausztriát győzte le. A skótok második alkalommal nyerték meg a tornát, amely több meglepő eredményt, valamint rengeteg érzelmet és fordulatot hozott. A magyar válogatottnak sajnos ezúttal sem sikerült mérkőzést nyernie, de legalább tisztesen helytállt a tavalyi nullázás után.

Az elmúlt években igen változó, hogy mikor és hol kerül sor a PDC, a profi dartsjátékosok szervezete által rendezett csapat-világbajnokságra, a World Cup of Dartsra. Tavaly novemberben az ausztriai Salzburgban rendezték a 32 nemzetet fölvonultató eseményt, idén azonban szeptember második hétvégéjén a németországi Jéna volt a helyszín. Abban nem történt változás, hogy idén is 32 ország képviseltette magát a tornán, köztük Magyarország is, amely immár 10. alkalommal vehetett részt a versenyen.

A magyar páros a tavalyi évhez hasonlóan idén is a Kovács Patrik, Végső János kettős volt. A 2020-as torna igen pocsék emlék lehet számukra, hiszen akkor az utolsó pillanatban beugró Portugália ellen 5:0-ás vereséget szenvedtek el – korábban még nem volt példa arra, hogy a magyar csapat nyert leg nélkül zárjon egy csapat-vb-t. Kovácsék idén már tudtak legeket nyerni, de sajnos nem eleget ahhoz, hogy továbbjussanak az eleve esélyesebbnek tartott Litvánia ellen. A mieink pedig jól kezdték a torna csütörtöki nyitómérkőzését, hiszen megnyerték az első játékot, azonban a PDC erős középmezőnyéhez tartozó Darius Labanauskas vezette baltiak átvették a kezdeményezést, s 5:3-ra megnyerték a mérkőzést. A találkozó legemlékezetesebb pillanata azonban a magyarokhoz kötődik: Kovács Patrik a 4. leget egy bravúros, 135-ös kiszállóval tudta befejezni, amit 25-T20-bull kombinációval oldott meg. Sajnos ez sem volt eléggé inspiráló a mieink számára, úgyhogy a magyar együttes immár nyolcadik alkalommal esett ki rögtön az 1. fordulóban a tornáról, s mindössze kétszer tudott egy kört menni.

Kovács Patrik 135-ös kiszállója a Magyarország – Litvánia mérkőzésen (13:03-tól):

https://www.youtube.com/watch?v=JR2QQ59_gCE

Ami az 1. forduló többi mérkőzését illeti, a nyolc kiemelt csapat kivétel nélkül sikerrel vette az első akadályt, s csupán Észak-Írországnak kellett komolyan megizzadnia a sikerért Hong Kong ellen, ugyanis 5:4-re tudtak nyerni. A nem kiemelt országok mérkőzései közül már több is sok izgalmat hozott, pl. a Spanyolország – Dél-Afrika összecsapás, amelynek döntőlegjében mindkét csapatnak voltak meccsnyilai, ám végül a közönségkedvenc Devon Petersen fémjelezte dél-afrikaiak tudtak élni az eséllyel, s továbbjutottak. Szintén 9. legre volt szükség a Portugália – Írország meccsen is, azt pedig a José de Sousa által vezetett luzitánok nyerték a nem éppen gyenge ír párossal szemben. Kis híján meglepetést okozott Gibraltár. Az Ibériai-félsziget délnyugati csücskében található, de brit fönnhatóság alatt álló terület csapata ugyanis 3:0-ra vezetett a sportág nagy öregje, a 67 éves Paul Lim vezette Szingapúr ellen, ám a két igen lelkes fiatal játékos által alkotott gibraltári kettős elfáradt, így végül 5:4-re az ázsiaiak győztek. Kiemelendő még az első kör összecsapásai közül a Csehország – Lengyelország mérkőzés, ugyanis ez volt az egyetlen meccs ebben a fázisban, amelyen mindkét páros 100 fölötti átlagot ért el. Végül a 104.97-ig jutó lengyelek győztek 5:2-re a 103.47-et elérő csehekkel szemben. Nem dobtak csehül.

A szombaton rendezett 2. fordulóban már nem csupán párosmérkőzéseket játszottak, hanem egyéni ütközeteket is, hiszen itt két nyert mérkőzésre volt szükség a továbbjutáshoz. Párosra csak abban az esetben került sor, ha 1:1 az állás. Angliának nem okozott különösebb gondot Dél-Afrika legyőzése, hiszen James Wade és Dave Chisnall is hozta saját mérkőzését, így a torna rekordgyőztese bejutott a negyeddöntőbe. A címvédő Walesnek már nehezebb dolga volt a mieinket búcsúztató Litvánia ellen, hiszen Gerwyn Price ugyan legyőzte Mindaugas Barauskast, azonban Jonny Clayton kikapott Darius Labanauskastól, ezért szükség volt a párosmeccsre a döntéshez. Itt végül a walesiek óriási küzdelemben tudtak nyerni 4:3-ra, vagyis 2-1-es összesített eredménnyel jutottak tovább, játékuk azonban nagyon nem volt meggyőző, úgyhogy címvédési esélyeik szememben erősen lecsökkentek, pedig a torna előtt még őket tartottam a topfavoritnak. Az észak-írek lesimázták a portugálokat, akik még csak leget sem tudtak nyerni a Daryl Gurney – Brendan Dolan párossal szemben. Szintén 2-0-ás győzelmet aratott Skócia, amely Lengyelországot küldte haza Jénából, s a Michael van Gerwen és a csapat-vb-n debütáló Dirk van Duijvenbode által alkotott holland kettős is 2-0-val ment tovább Szingapúr ellenében. Ausztrália szintén 2-0-ra nyert az Egyesült Államok ellen, de ott azért a két amerikai játékos kitett magáért, úgyhogy nem volt sétagalopp a két meccs a kenguruk számára. A házigazda és 8. helyen kiemelt Németország szintén sikerrel vette a második akadályt, azonban nem sokon múlt, hogy megégjen Japán ellen. Gabriel Clemens legyőzte ellenfelét, Max Hopp azonban 4:0-ás zakóba szaladt bele Baba Josihisa ellen, így jöhetett a páros, amelyet a germánok 4:2-re megnyertek, így 2-1-gyel mentek tovább, játékuk azonban egyáltalán nem volt acélos. A kiemeltek közül egyedül Belgium nem tudta bevenni a nyolcaddöntőt, ugyanis némi meglepetésre 2-0-ra kikapott Ausztriától. Azt tudni érdemes, hogy az osztrákok az elmúlt években rendre kiemeltek voltak a csapat-vb-ken, idén azonban a gyengébb egyéni eredmények miatt nem kerültek be a top nyolcba. Mensur Suljovic és Rowby-John Rodriguez azonban ismét bebizonyították, hogy egyéniben és párosban is remekül tudnak dobálni, s ennek eredményeként 2-0-ra verték a belgákat, akiknél ott volt Dimitri van den Bergh, aki Kim Huybrechts-cel szintén egy igen erős párost szokott alkotni.

Vasárnap délután került sor a negyeddöntőkre. Az első két kiemelt: Anglia és Wales 2-0-ás győzelmet aratott Németország és Ausztrália fölött. A másik két párharc lényegesen szorosabb volt, s mindkét esetben az előzetesen esélytelenebbnek tartott nemzet jutott tovább. Ausztria Észak-Írországgal játszott. Brendan Dolan 4:3-ra legyőzte Mensur Suljovicot egy fordulatos találkozón, azonban Rowby-John Rodriguez a Daryl Gurney fölött aratott 4:2-es sikerével kiharcolta a mindent eldöntő párost. Ott fej-fej mellett haladtak a felek, ám a végjátékot az osztrákok bírták jobban fejben, így ők jutottak be a legjobb négy közé. Ausztria először jutott be az elődöntőbe ezen a tornán. Hollandia és Skócia ütközete mindig parázs csatákat szokott hozni, s ez most sem volt másként. A két egyéni meccs nem hozott sok izgalmat, hiszen holland és skót részről is 4:1-es siker született, a párosmeccs azonban óriási csatát hozott. Mindkét félnek voltak meccsnyilai, ám az ideges Dirk van Duijvenbode elrontotta esélyeit, így végül a skótok győztek.

Az elődöntőben Anglia Ausztriával találkozott. Az előzetesen esélyesebbnek tartott angolok végül csúnyán beleszaladtak a fölspanolt állapotban játszó osztrákok késébe, ugyanis James Wade Mensur Suljovictól, Dave Chisnall pedig Rowby-John Rodrigueztől kapott ki 4:1-re – Suljovic 109.66-os, Rodriguez 102.13-as átlaggal diadalmaskodott. A másik ágon Wales-Skócia párharcra került sor. Az első mérkőzés meglepetést hozott, hiszen John Henderson – aki csak Gary Anderson visszalépése miatt indulhatott a tornán – 4:2-re legyőzte az egyéni világbajnoki címvédő és világelső Gerwyn Price-t. Jonny Clayton ugyanilyen arányban verte a korábbi egyéni- és csapatvilágbajnok Peter Wrightot, így jöhetett a mindent eldöntő pároscsata. Ott hol a walesiek, hol a skótok vezettek, azonban az utolsó nyilat a skótoknak sikerült elhelyezniük a táblában és 4:3-ra megverték a címvédőt, s megnyílt az esélyük arra, hogy 2019 után visszahódítsák a vb-címet.

A fináléban tehát Ausztria Skóciával találkozott. Az osztrákok először, a skótok másodszor nyerhették volna meg a tornát. Itt már három mérkőzést kellett nyerni a végső győzelemhez, vagyis volt páros is. Előbb azonban két egyéni találkozóra került sor. Mensur Suljovic nagyon simán, 4:1-re verte John Hendersont, majd Peter Wright is 4:1-es diadalt aratott a most mindössze 78-as átlagot dobó Rowby-John Rodriguez fölött. A párharcban a fordulatot a párosmérkőzés hozta meg. Az osztrákok szinte végig vezettek a meccs során, azonban az utolsó legben Suljovic és Rodriguez is több meccsnyilat rontott el. Suljovicot mentálisan teljesen szétzilálta mindez, hiszen az ezt követő, Peter Wright elleni egyéni meccsén nagyon gyengén dobott, s a 4:3-as skót győzelmet hozó végeredmény inkább rá nézve hízelgő. Skócia tehát végül 3-1-re megnyerte a csapatvilágbajnoki döntőt, így 2019 után második alkalommal nyerte meg a World Cup of Dartsot. Nagy siker ez a skótok számára, akik nem a legerősebb összeállításukban szerepelhettek ezen a tornán, azonban az alacsonyabban rangsorolt John Henderson nagyon szépen összeszedte magát és sok esetben ő dobta meg a kiszállót. Ez az eredmény azt is jelenti, hogy a kvalifikációját már korábban biztossá tévő Peter Wright mellett Henderson, illetve a két finalista: Suljovic és Rodriguez is ott lesz a novemberben esedékes Grand Slam of Dartson, úgyhogy ott is megmutathatják magukat.

A dartsrajongóknak nem kell sokat várniuk a következő tornára, hiszen pénteken és szombaton kerül sor Koppenhágában a Nordic Mastersre, amelyen nyolc PDC-játékos fog nyolc észak-európai dartossal megküzdeni. Ott lesz a mezőnyben többek között Peter Wright, Gary Anderson, Michael van Gerwen és az a Fallon Sherrock is, aki első nőként tudott mérkőzéseket nyerni a profik világbajnokságán tavaly. Az északiak között ott lesz Darius Labanauskas. A tornát a Sport TV fogja közvetíteni, úgyhogy ezúttal sem kell streameket keresniük azoknak, akik otthon szeretnék nézni a versenyt.

Zárásként íme a skót-osztrák döntő vége:

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: PDC

Leave a Reply