Bundagyanú Portugáliában: Eljárás indult a Rio Ave négy focistája ellen

Egy bundabotrány árnyékolja be az év utolsó napjait Portugália labdarúgásában. Az élvonalbeli Rio Ave négy játékosa ellen indult eljárás, mivel a hatóságok azt gyanítják, hogy a focisták részt vehettek csapatuk idén februári, Feirense elleni bajnoki mérkőzésének manipulálásában. A találkozót a Feirense 2-1-re nyerte, s a portugál rendőrségnek bizonyítékai vannak arra, hogy egy ázsiai bundamaffia megkörnyékezte az érintett játékosokat, hogy pénzt kínáljanak nekik cserébe azért, hogy együttesük kikapjon.

Továbbra is jelen van a mérkőzésmanipulálás üzlete Európában. Az olasz és a német másodosztály, vagy a francia harmadosztály után az ázsiai bundamaffia-hálózat ezúttal a portugál első vonalban tudott befolyást gyakorolni mérkőzések végkimenetelére.

A Rio Ave négy játékosát hallgatták ki, miután eljárás indult ellenük egy elcsalt mérkőzés ügyében, amelyet csapatuk 2-1-re elvesztett Feirensében 2017. február 6-án – jelentette a SIC helyi televíziós csatorna.

A bundázás mikéntje most is ugyanaz: közvetítők kapcsolatba léptek a kiszemelt focistákkal, és pénzt kínáltak nekik cserébe azért, hogy elveszítsék a Feirense elleni bajnoki mérkőzést. Ezután ezek (a kinézett klubon kívüli) emberek, akik általában az ilyen jellegű korrupcióra “szakosodott” bűnszervezeteknek dolgoznak, nagy összegű (a portugál média szerint jelen esetben ötszázezer eurós) gázsit tehettek zsebre a sikeres bundázásért, amelyet egy Ázsiában működő bűnbandától kaphattak, mivel ott kevésbé szabályozott a sportfogadás, mint Európában.

Már a meccs előtt gyanússá vált a helyzet a Jogos Santa Casa, a portugáliai sportfogadásokat felügyelő állami szervezet számára, amely felfüggesztette a találkozóra irányuló tétrakásokat, mivel “szokatlanul nagy mennyiségű fogadás érkezett” rá. Az országban azelőtt még sosem volt arra példa, hogy egy első osztályú mérkőzés esetében kell ilyen intézkedést életbe léptetni. Az O Jogo portugál sportnapilap úgy tudja, hogy egy kínai fogadó százezer eurót tett fel a mérkőzésre.

A SIC szerint a portói bűnügyi rendőrség “egybehangzó bizonyítékokat” talált a mérkőzés manipulálásával kapcsolatban, és jelen pillanatban is több másik élvonalbeli találkozót vizsgál. Ez az első alkalom, hogy a rendőrség is nyomoz egy első osztályű labdarúgó-mérkőzés körülményei miatt Portugáliában.

Az északi Porto régióban működő Rio Ave a honlapján közzétett közleményben azt közölte, hogy “meglepetéssel és felháborodással” fogadta a Feirense elleni meccsel összefüggésben napvilágot látott információkat. A bűnügyi rendőrség nyomozást indított, “amiben a Rio Avé-hoz tartozó személyek minden együttműködést megadnak, immár hat hónapja” – jelentette ki a klub.

A fő fotó illusztráció.

Leave a Reply