Kizárták Észak-Koreát a 2022-es téli olimpiáról

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága múlt heti ülésén úgy határozott, hogy kizárja a NOB tagországainak sorából Észak-Koreát, mégpedig 2022 végéig. A sztálinista vezetésű ország azért kapta a szigorú büntetést, mert nem vett részt a tavalyi tokiói olimpián. A mostani eltiltás azt jelenti, hogy Észak-Korea nem vehet részt a jövő februárban esedékes pekingi téli olimpián, s a következő 15 hónapban nem fog részesülni a NOB pénzügyi támogatásából sem, ami bizonyára komoly érvágás a teljes összeomlás szélén álló ország számára.

Mint ismert, Észak-Korea – a világ országai közül egyedüliként – kihagyta a 2020-as tokiói olimpiát. A sztálinista vezetésű távol-keleti állam a szerinte akkoriban fönnállt bizonytalan egészségügyi helyzetre hivatkozva lépett vissza az indulástól, de ahogy akkor írt cikkemben is fogalmaztam, valójában politikai okok álltak a távolmaradás mögött, hiszen a phenjani rezsim Japánnal sincs túl szívélyes viszonyban. Természetesen a NOB sem hitte el, hogy ez lenne a valós indok, s a szervezet végrehajtó bizottsága múlt heti lausanne-i ülésén úgy döntött, hogy 2022 végéig kizárja Észak-Koreát tagjainak sorából. Mindez azt jelenti, hogy az ország sportolói legfeljebb az olimpiai zászló alatt szerepelhetnek a jövő februárban esedékes pekingi téli olimpián és a szintén jövőre rendezendő nyári ifjúsági olimpián is.

Ez a döntés azért nagyon szomorú amellett, hogy sosem jó, ha hiányzik egy ország az ötkarikás játékok mezőnyéből, mert a 2018-as pjongcsangi téli olimpián a két Korea közösen vonult föl a nyitó- és a záróünnepségen is, s több versenyszámban közösen indult. 2019 elején még arról írhattam, hogy a félsziget két országa szívesen rendezne közösen nyári olimpiát 2032-ben. Ez a terv többszörösen nem jöhet össze, hiszen a koreai békülés befagyása miatt valószínűleg eleve elhalt volna a pályázati szándék, másrészt idén júliusban Brisbane megkapta a tizenegy év múlva esedékes játékok rendezési jogát.

Észak-Korea kizárása jogilag teljesen megáll a lábán, hiszen az Olimpiai Charta 27.3-as pontja azt mondja ki, hogy “minden egyes nemzeti olimpiai bizottság köteles résztvenni az Olimpiai Játékokon azáltal, hogy elküldi sportolóit oda”. Thomas Bach, a NOB elnöke múlt szerdán, a végrehajtó bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a tokiói játékok előtt Észak-Korea minden lehetséges biztosítékot megkapott arra vonatkozólag, hogy versenyzői és edzői számára biztonságos körülményeket tudnak teremteni Japánban, azonban az ország olimpiai bizottsága ezeket “szisztematikusan elutasította”.

Észak-Korea nem ússza meg ennyivel. A NOB ugyanis arról is határozatot hozott, hogy kizárják az országot az eltiltás idejére minden támogatási programból is, így az Olimpiai Szolidaritás elnevezésű szervezetből is, amely eddig nem kevés pénzzel támogatta az ország sportolóinak felkészülését, versenyzését, s természetesen humanitárius segélyt is nyújtani szándékozott a mélyszegénységben, az éhhalál küszöbén álló lakosság megsegítésére. Most ezek a pénzek is elvesznek, miközben Észak-Korea már így is a gazdasági összeomlás szélén áll, mivel minden erőforrását elmebeteg rakétaprogramjára fordítja, amelynek keretében az elmúlt napokban is végzett kísérleti kilövéseket.

Ahogy föntebb említettem, a pekingi olimpiára már kvótát szerzett sportolók minden bizonnyal semleges színekben elindulhatnak a játékokon, azonban Thomas Bach szavai szerint minden egyes versenyző ügyét külön megvizsgálják, s egyénileg döntenek arról, kinek engedik meg, hogy rajthoz álljon a kínai fővárosban. Azt sem szabad elfelejteni azonban, hogy az észak-koreai kommunista rezsim aligha fogja elengedni a sportolóit, úgyhogy minden bizonnyal egyetlen Koreai NDK-s sportoló sem lesz ott Pekingben, bár az olimpiáig hátralévő öt hónapban még sok minden történhet.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: francsjeux.com

Leave a Reply