Életlenek voltak a walesi bárdok, Dánia pedig szárnyal – a walesi-dán mérkőzés legfőbb tanulságai

Dánia fölényes, 4:0-ás győzelmet aratott Wales fölött a labdarúgó Európa-bajnokság első nyolcaddöntőjében. A csapatból ezúttal kimaradt Yussuf Poulsen helyére bekerült Kasper Dolberg kettő góllal járult hozzá a skandinávok kiütéses sikeréhez, akik végig uralták a mérkőzést. A walesiek nagyon gyengén játszottak, igazi gólhelyzetük nem volt, a meccs utolsó perceiben pedig elvesztették fejüket, aminek egy azonnali piros lap lett az eredménye. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés pozitív és negatív tanulságait.

POZITÍVUMOK
Dolberg jó beugrónak bizonyult

Csupán néhány órával a mérkőzés kezdete előtt derült ki, hogy Yussuf Poulsen, a Lipcse játékosa, a dánok egyik alapembere kisebb sérülés miatt nem került be az északiak meccskeretébe. Helyette Kasper Dolberg, a Nice játékosa kapott lehetőséget, s finoman fogalmazva élt is vele. A 23 éves labdarúgó az első félidő közepén egy jól eltalált lövéssel juttatta előnyhöz csapatát, majd a második játékrész legelején ő duplázta meg a dán fórt. Dolberg két gólján kívül is rendkívül aktívnak bizonyult, sok jó megoldása volt, s keményen megnehezítette a walesi védők dolgát. Dolberg két gólja alapozta meg a dánok kiütéses győzelmét, vagyis nagyon nagy szerepe volt csapata diadalában. Nem volnék meglepve, ha a következő mérkőzésen is lehetőséghez jutna – akár Poulsen mellett.

Dánia nem hagyta levegőhöz jutni Walest

A dán válogatott minden csapategysége remekül, gyakorlatilag hibátlanul látta el feladatát ezen a mérkőzésen. Kasper Schmeichel kapusnak alig akadt dolga, de a skandináv csapat védőit sem igazán fárasztották le a Gareth Bale vezérelte walesiek. A középpálya és a támadósor (különösen Dolberg és Martin Braithwaite) rendkívül sokat tett a siker érdekében, ami nagyrészt annak volt köszönhető, hogy nem hagyták élni a walesieket a pályán. Miközben a dánok helyzetek sokaságát alakították ki, addig a szigetországiaknak lényegében nem is akadt épkézláb lehetőségük a gólszerzésre. A dán csapategységgel már az oroszok ellen 4:1-re megnyert mérkőzésen sem volt semmi gond, mint ahogy ma sem. Akárki is lesz a dánok ellenfele a negyeddöntőben (Hollandia vagy Csehország), bizony föl kell, hogy kösse a gatyát.

NEGATÍVUMOK
Bale hatástalan volt

A walesi válogatott javarészt csapatkapitányára, Gareth Bale-re építette játékát, igaz, Aaron Ramsey is igyekezett kivenni részét a támadásokból. Ezen az estén azonban egyikőjük sem tudott jó játékkal előrukkolni. Bale-nek gyakorlatilag nem is volt lehetősége, főleg beadásokkal és ívelésekkel próbálkozott, amelyek azonban vagy pontatlanok voltak, vagy a középen helyezkedő walesi játékosok nem tudtak mit kezdeni a labdával. Bale-nek csapatkapitányként játékban és fejben is többet kellett volna hozzátennie ehhez a mérkőzéshez, hiszen mentálisan sem volt a topon, főleg a végén, amikor azért kapott sárga lapot, mert gúnyosan megtapsolta a játékvezető egy, Walesre nézve negatív ítéletét.

Wales csúnyán leszerepelt

Míg a dánok egy csapatként működtek, addig a walesi válogatott nyomokban sem keltette egy csapat benyomását. Játékosai össze-vissza szaladgáltak a pályán, miközben a indítások, ívelések gyakran pontatlanok voltak. A walesi védelem főleg a második félidőben vétett sok hibát, aminek természetesen nagy szerepe volt a súlyos vereségben, de már az első félidőben is gyakran voltak összezavarodva a szigetországiak, akikre nézve emiatt kissé hízelgő volt a félidei 0:1-es állás. A második félidő első 15-20 percében (a második dán gól után) kicsit aktívabbak lettek támadásban a walesiek, azonban ez is főleg annak volt köszönhető, hogy a dánok tudatosan átengedték a területeket a pirosmezeseknek. Bale-ék így sem tudtak mit kezdeni a labdával, így nem is érdemeltek gólt. Az utolsó percekben, 0:3-as állásnál a fejben addig is közepesen teljesítő walesi játékosok közül többen elvesztették fejüket, közülük is kiemelendő a 60. percben beállt Harry Wilson, aki nyújtott lábbal buktatta az egyik dán játékost. Kissé talán szigorú volt az azonnali piros lap a bíró részéről, de nem is teljesen alaptalan. Azt gondolom, igazán méltó befejezése volt ennek a mérkőzésnek walesi szempontból az, hogy a dánok negyedik gólját hosszas VAR-visszanézés után, a 96. percben adta meg a spori amolyan kegyelemdöfés módjára. Wales négy évvel ezelőtt elődöntős volt a tornán, úgyhogy mostani szereplése ehhez képest gyengének mondható, de szerintem ebben a walesi csapatban most ennyi volt. Már a csoportmeccsek sotán az volt az érzésem, hogy Bale, akinek kvázi egyedül kellene vinnie ezt a csapatot, nincs abban a formában, hogy ezt megtegye, míg társai közül senki sem tudott fölnőni az ő szintjére. Szerintem még a bűnügye miatt az Eb-től távolmaradt Ryan Giggs szövetségi kapitány sem tudott volna többet tenni a csapat érdekében. Meglátjuk, sikerül-e esetleg kijutni a világbajnokságra, vagy a 2024-es Európa-bajnokságra.

Dánia tehát újabb fölényes győzelmet aratott az Eb-n azután, hogy első két mérkőzését elveszítette, s játékmestere, Christian Eriksen ideje korán kidőlt a csapatból. A dán válogatott a Hollandia – Csehország mérkőzés győztesével fog negyeddöntőzni jövő szombaton 18 órai kezdettel. Ma még lesz egy Olaszország – Ausztria találkozó, amelyről legkorábban éjfél körül, legkésőbb holnap reggel fogok hasonló értékelő cikkel jelentkezni. Kövessétek a Sportudvart!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: szabadmagyarszo.com

Leave a Reply