Alaba regnált, az olasz támadók jóval kevésbé – az olasz-osztrák mérkőzés legfőbb tanulságai

Olaszország hosszabbítás után 2:1-re legyőzte Ausztriát a labdarúgó Európa-bajnokság tegnapi másik nyolcaddöntőjében. Az olasz válogatott eddigi leggyengébb teljesítményével rukkolt elő, miközben az osztrák csapat nagyon fölszívta magát erre a mérkőzésre, de végül mégis a papírforma érvényesült. Az osztrákoknál a csapatkapitány, David Alaba nyújtott kiemelkedő teljesítményt, míg a taljánoknak Jorginho volt elemében, miközben a támadók nem nagyon remekeltek.

POZITÍVUMOK
David Alaba, az igazi vezető

Az osztrák válogatott csapatkapitánya az Ukrajna elleni utolsó csoportmérkőzéshez hasonlóan ezúttal is a pálya bal oldalán kapott helyet, de feladatát ezúttal is remekül elvégezte. Védekezésben nagyon bátor volt, a támadásépítésből pedig szintén kivette részét. Gólpasszt is kioszthatott volna, ha Arnautovic nem lesről talál a kapuba a 65. percben. Alabának is volt egy veszélyes próbálkozása, amely nem sokkal ment Donnarumma kapuja fölé. Ugyan végül a Real Madrid friss szerzeményének teljesítménye nem bizonyult elegendőnek Olaszország kiejtéséhez, de a legkevésbé talán rajta múlt az osztrák siker.

Jorginho, a hibátlan főnök

A Verratti-Jorginho-Barella hármas tagjai voltak az első óra legjobbjai. Ezt követően már csak Jorginho volt képes remek játékra. A Chelsea középpályása abszolút jól játszott a középpályán és szokásához híven az őrszem szerepét töltötte be. Tudását és játékintelligenciáját kihasználva mindig jól helyezkedett, s nagyon jól hozta játékba csapattársait, akikből időnként hiányzott a kreativitás. Marco Verratti azt tette, amihez a legjobban ért, vagyis irányította társait még akkor is, ha Jorginho is ugyanezt tette.

Leonardo Spinazzola, a folyosórobbantó

A Roma balhátvédje ennek az olasz csapatnak az egyik tartóoszlopává kezd válni. Az Eb kezdete óta teljesítményét rendre a pontosság, a küzdeni akarás és a nagylelkűség kifejezésekkel lehetett minősíteni. Tegnap is nélkülözhetetlen láncszem volt a Squadra Azzura megindulásaiban és támadásaiban. Ő adta a gólpasszt Federico Chiesa vezetőgóljánál a 95. percben, s nagy szerepe volt az olaszok második találatában is, amelyet Pessina szerzett a 105. minutumban. Spinazzola csapata és a mérkőzés egyik, ha nem a legjobbja volt.

NEGATÍVUMOK
Ciro Immobile: esetlen és inspirálatlan

A Lazióval az olasz bajnokságban rendkívül jól szereplő Ciro Immobile eddig az Európa-bajnokságon nem igazán tudta megmutatni, hogy mit is tud valójában. A törökök elleni nyitómeccsen gólt szerzett, azóta viszont teljesítménye eléggé halovány volt. Tegnap sem neki volt köszönhető, hogy csapata végül megnyerte a mérkőzést, hiszen gólt nem ért el, ráadásul helyzete is alig akadt. Komoly nehézségekkel találta magát szemben Ausztria ellen, bár mentségére legyen szólva, hogy csatártársainak is súlyos fejtörést okozott a rendkívül szervezetten védekező osztrák csapat. Ettől függetlenül az ilyen mérkőzéseken is tudni kell egy csatárnak megtalálni azokat az apró réseket, amelyeket kihasználva mégis helyzetbe hozhatja magát – Immobile ezt nem tette meg. Néha adódott lehetősége az osztrák fal áttörésére, de hibás döntést hozott, s ezekkel nem egyszer a játékot is lelassította, amivel alkalmat adott az osztrákoknak arra, hogy esetleges védelmi megingásaikat gyorsan orvosolni tudják. Kíváncsi leszek, hogy Immobile kezdeni fog-e a negyeddöntőben.

Domenico Berardi gyenge volt

Róla szinte pontosan ugyanazt írhatnám le, mint Ciro Immobiléről. Berardi mindenekelőtt sok hibával focizott. Hízelgő a Sassuolo labdarúgójára nézve, hogy csak a 84. percben cserélte le Roberto Mancini szövetségi kapitány – én már a szünetben kivettem volna a játékból.

Olaszország eddigi talán leggyengébb teljesítményét nyújtotta az Európa-bajnokságon, de ez is elegendőnek bizonyult a 2:1-es győzelemhez és a továbbjutáshoz. Az itáliaiak a legjobb nyolc között a mai Belgium – Portugália mérkőzés győztesével fognak találkozni – ott aligha engedhetnek meg maguknak a tegnapihoz hasonló,  közepes színvonalú játékot.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply