Hamilton még nem, a Mercedes már világbajnok

Lewis Hamilton nyerte a Forma-1-es Amerikai Nagydíjat, azonban Sebastian Vettel lett a második, így még nem dőlt el az egyéni világbajnoki cím sorsa. A csapatoknál már nincs kérdés, a Mercedes zsinórban negyedszer végez az összetett élén. A futam dobogójának harmadik fokára Kimi Räikkönen állhatott föl azután, hogy Max Verstappen megelőzte őt, s már a lihegőben készült az ünneplésre, amikor közölték vele, hogy szabálytalan előzésért visszasorolták a negyedik pozícióba. Hamilton előnye 66 pontra nőtt Vettel előtt, s jó eséllyel már a hétvégi, mexikói versenyen világbajnok lehet.

Vettel remekül rajtolt, megelőzte a pole-ból kezdő Hamiltont az első kanyarban. A brit besorolt másodiknak, Valtteri Bottas és Daniel Ricciardo, illetve Räikkönen következett.

A 6. körben visszavágott Hamilton, visszaelőzte Vettelt, átvette a vezetést. Mögöttük Ricciardo próbálkozott bevetődős előzéssel, de nem jött össze, Bottas megtartotta a helyet. A csatának Ricciardo kiesése vetett véget, a Renault-motorból elment a hajtás.

Az első kerékcseréknél Vettel újra Hamilton sarkába került, de gyorsan lerázta a Mercedes a Ferrarit. Maga előtt találta viszont az eltérő taktikával próbálkozó Verstappent, akit a 23. körben előzött meg az első helyért.

Csata a továbbiakban a második helyért zajlott, Vettel, Bottas, Räikkönen és Verstappen lőtávon belül volt egymáshoz, Hamilton 10 másodperc előnnyel az élen.

Vettel és Verstappen újra kereket cserélt, Räikkönen lenyomta Bottast, és feljött másodiknak a hajrá kezdetére, Vettel és Verstappen is üldözőbe vette Bottast. Vettel öt körrel a vége előtt meg is előzte, Verstappenen volt a sor. A Ferrari gyorsan megejtette az autócserét: Räikkönen elengedte Vettelt a második helyért.

Verstappen, ha nem is tisztán, de megelőzte Bottast, a finnt kissé leszorította a pályáról, de a belső ívet használta, így a mercedeses nem tehetett semmit. Miután Bottas minden hozható pozíciót elveszített, kivitték ismét kerékcserére, már mindegy volt, maradt az 5. helyen.

Verstappen óriásit hajrázott, az utolsó körben befogta Räikkönent is, és megelőzte a harmadik helyért. Csakhogy egy pillanatra lement a pályáról négy kerékkel, így a leintés után nem sokkal megbüntették, 5 másodpercet adtak az összidejéhez – így mégis Räikkönen lett a harmadik. Ez kínos pillanatokat szült a dobogósoknak fenntartott szobában, ugyanis a hollanddal itt közölték a felügyelők, hogy mégsem állhat dobogóra. Verstappen értetlenül nézett, hogy Räikkönen mit keres a helyiségben, majd rezignált arccal, de szó nélkül tudomásul vette a döntést. Később azonban éles kirohanást intézett a versenybírák felé: “Kiváló versenyünk volt, de az ilyen ostoba döntésekkel megölik a sportot. Remélem, a szurkolóknak nem tetszik a döntés, és remélem, jövőre nem jönnek el” – nyilatkozta. A kijelentésért bizonyára kell még magyarázkodnia.

Leginkább a következetlenséget hiányolja, mert amikor pár körrel korábban Valtteri Bottasszal csatázott, a finn megúszta az ugyanilyen vétséget. “Mindenki mindenhol kiszélesíti a pályát, beleértve engem is. A 9-es és a 19-es kanyart nyugodtan szélesen lehet venni, senki sem szól érte” – mondta.

“Ugyanez volt, amikor Bottast előztem. Megtámadtam, de a pályán kívülre hajtott, onnan jött vissza, mégsem kapott semmit azért, hogy így szerzett előnyt. Ez nem jó a sportnak, tisztázni kellene a szabályokat, hogy mi az, amit sehol sem szabad csinálni”

Räikkönen nem látta, hogy Verstappen milyen szabálytalanságot követett el. “Fogalmam sincs, mi történt, miért kapta a büntetést – nyilatkozta. – Csak annyit tudok, hogy az utolsó kanyarok egyikében megelőzött”

“Ez részben meglepett. Láttam a tükörben, próbáltam visszafogni az előző kanyarokban, és azt hittem, jól levédekeztem, hirtelen mellettem termett. Kicsit dühös voltam, hogy megelőzött”

Verstappen apja, a korábbi F1-pilóta Jos a Twitteren azt írta, “az FIA szégyellheti magát“, és a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner sem érti, miért kapott büntetést a pilótája.

“Egész nap kiszélesítették a pályát az autók, következmények nélkül. Hihetetlenül kemény döntés büntetést adni Maxnak – jelentette ki a Sky Sportsnak. – Ez helytelen. Még meg kell néznünk, de nekem ez tisztességes, kemény csata volt”

Hamilton és Vettel volt még a lihegőben ezekben a pillanatokban, de egyiküket sem érintette a dolog, a lényeg, hogy Hamilton 66 pontra növelte előnyét, Vettel a második hellyel még életben tartotta vb-sanszait. 75 pontot lehet szerezni az utolsó három futamon. A további pontszerző helyek sorrendje: Verstappen, Bottas, Esteban Ocon, Carlos Sainz, Sergio Pérez, Felipe Massa, Danyiil Kvjat.

A Mercedes viszont elég pontot kapott Austinban az első és az ötödik hellyel ahhoz, hogy megnyerje a gyártók világbajnokságát. Sorozatban negyedszer.

Egy hét múlva jön a Mexikói Nagydíj, ott már könnyen eldőlhet a pilóta-vb is, ha a verseny után Hamilton legalább 50 ponttal vezet, világbajnok.

A fő fotó forrása: index.hu

Leave a Reply