Hasonmásokkal játszotta ki a doppingellenőrzést több súlyemelő

Egy igen érdekes doppingbotrány rázta meg a hasonló ügyektől évek óta terhelt súlyemelést: a WADA közlése szerint több versenyző esetében is annak gyanúja merült föl, hogy rájuk kísértetiesen hasonlító embereket küldtek maguk helyett a doppingellenőrzésekre, hogy azok aztán tiszta vizeletmintát szolgáltassanak, ezáltal az amúgy jó eséllyel tiltott szerekkel élő súlyemelők megúszhatták a lebukást. Jó, mi?

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Hat ország tizennyolc súlyemelője keveredett annak gyanújába, hogy önmaguk helyett hasonmásaikat küldték doppingellenőrzésekre, hogy ezáltal véletlenül se akadjanak fenn a rostán – közölte csütörtökön a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), vizsgálatának előzetes konklúzióira hivatkozva. A még 2017-ben indult nyomozás keretében az antidopping-ügynökség azelőtt még nem alkalmazott módszerekkel igyekezett felderíteni, hogy történtek, történnek-e visszaélések a súlyemelésben. Elsősorban anonim forrásokra és vizsgálati eredményekre támaszkodtak, s végül ezek alapján jutottak el a mostani megdöbbentő állításokhoz.

A WADA 2017-ben, több különböző tárgyú vizsgálatot indított, ezek során többek között a vizeletminták kicserélésének ügyében kezdtek nyomozásba, valamint igyekeztek utánajárni azoknak a vádaknak, amelyek szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) egyik magas rangú tisztviselője pénzt kapott azért, hogy elintézze, ne ellenőrizzék az orosz sportolókat. Egy harmadik WADA-vizsgálat azért indult, mert állítólag a romániai súlyemelésben szervezett doppingolás folyt, valamint az ebben érintettek védelmet kaptak ellenszolgáltatásért cserébe.

Tehát arra a következtetésre jutott a vizsgálat, hogy több súlyemelő is rá nagyban hasonlító személyt kért fel arra, hogy menjen el helyette a mintavételekre. A montréali székhelyű WADA szerint ezt az újfajta metodikát szinte kizárólag vizeletminták leadásánál alkalmazták a szabályszegő “sportolók” annak érdekében, hogy amíg ők tiltott szerekkel igyekeznek fokozni teljesítményüket, addig az ilyen szempontból teljesen tiszta személyek negatív tesztet produkálnak, ezáltal a csalók nyugodtan folytathatják karrierjüket. Ez természetesen szabálytalan, sőt törvénytelen eljárás részükről, hisz nem elég, hogy a helyi doppingellenőröket és a WADA-t átverték, de megtévesztették a nemzeti sportegészségügyi hatóságokat is.

A WADA közleményéből kiderül, hogy a visszaélő súlyemelők nyomára DNS-minták elemzése alapján bukkantak, majd ezt követően ismételt elemzésnek vetették alá korábban, még biztosan általuk leadott mintáikat, s ez alapján eddig hat ország tizennyolc versenyzőjének esetében merült föl a csalás gyanúja. Az ügynökség leszögezte, folytatja a nyomozást, hiszen akár még további súlyemelők, és a velük együttműködő hasonmások bűnösségére is fény derülhet.

Mint ahogy a WADA, úgy az IWF sem közölte az eddig lebukott versenyzők nevét és nemzetiségét, utóbbi azonban annyit sietett leszögezni, hogy ezeket az eseteket ún. eredménykezelés céljából továbbították a Nemzetközi Ellenőrző Ügynökséghez (ACI), amelyhez a szövetség korábban beterjesztette doppingellenes programját, amelyet a szervezetet hosszú éveken át irányító Aján Tamás lemondása után az új vezetőség dolgozott ki.

Mint emlékezetes, néhány hónappal ezelőtt azután vált nehézzé a magyar elnök dolga az IWF élén, hogy egy újságcikk leleplezte a súlyemelésben zajló folyamatokat, amelyek nagyban kapcsolódnak a doppingoláshoz és a korrupcióhoz. Aján április 15-én lemondott elnöki tisztéről, de ezt követően is újabb és újabb korrupciós vádak fogalmazódtak meg vele szemben, amelyek többek között szavazatvásárlásról és saját célokra, a szövetség kasszájából kiutalt százmilliós nagyságrendű összegekről szóltak.

Januárban a botrányt kirobbantó ARD német köztelevízió azt állította, hogy a doppingellenőrzések körül sem volt minden rendben a sportágban és gyanúba keveredett a Magyar Antidopping Csoport is, amellyel Aján szorosan együttműködött a mintavételek elvégzése céljából a különböző versenyek tekintetében.

Witold Banka, a WADA elnöke elmondta, hogy megdöbbent az ügynökség adatgyűjtő- és nyomozóosztálya által föltárt doppingolási gyakorlatokon, ezért további vizsgálati eszközöket szorgalmazott. “A tiszta súlyemelőknek túl hosszú ideje kell szembenézniük azzal, hogy sportágukban lehorgonyzott a doppingolás, amelyhez hozzájárult a félelem promóciója, ami lehetővé tette az igazság elrejtését és azoknak a személyeknek a kirekesztését, akik helyesen akartak cselekedni” – mondta Banka, aki hangsúlyozta a “bejelentők” és a “jól informált bizalmas források” fontosságát.

A súlyemelésnek már eddig is igen nehéz és viharos éve volt, de úgy látszik, a botránynak továbbra sincs vége. Bennem fölmerült az a kérdés, hogy eljuthat-e oda a sportág, ahová tavaly az ökölvívás, amelyet kis híján kizártak a tokiói olimpiáról? Nem tudom, de az biztos, hogy a súlyemelés helyzete korántsem rózsás, főleg úgy, hogy az IWF új elnökségéből az elmúlt időszakban hárman is távoztak…

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Wikimedia Commons

A kiemelt kép illusztráció.

Leave a Reply