Hamilton rekorddöntése, Stroll bénázása – a Portugál Nagydíj legfőbb tanulságai

Lewis Hamilton győzelmét hozta a Forma-1-es Portugál Nagydíj, amely egyben azt is jelenti, hogy Hamilton vált a sorozat történetének legtöbb futamgyőzelemmel rendelkező pilótájává. Charles Leclerc a Ferraritól idén bravúrosnak számító 4. helyet szerezte meg és Kimi Räikkönen is idei legjobb versenyét futotta annak dacára is, hogy végül nem szerzett pontot. Lance Stroll ellenben igen gyengén teljesített, mint ahogy Alexander Albon is.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!
POZITÍVUMOK
Hamilton ha nem is könnyen, de rekordot döntött

Azután, hogy csapattársa, Valtteri Bottas nyerte meg mind a három szabadedzést, Lewis Hamilton akkor villantott a Forma-1-ben először szereplő Portimaóban, amikor a leginkább kellett: a szombati időmérésen és a mai versenyen. Ezáltal egyből ő lépett elő a futam legfőbb esélyesévé, azonban a rajtnál megmutatkozó zavaros körülmények kissé megnehezítették a brit dolgát. A szemerkélő esőben a keményebb keverékű gumikkal rajtolt versenyzők lassabbnak bizonyultak a lágy abroncsokkal startolóknál, így fordulhatott elő az, hogy pár kanyarral a rajt után már Carlos Sainz állt az élen. Hamiltont Bottas is megelőzte, azonban a vb-pontverseny éllovasa szokásához híven nyugodtan konstatálta a körülötte zajló eseményeket, s amint elállt az eső, hamar visszavette az első helyet. A 20. körtől fogva már egyáltalán nem adta ki kezéből a győzelmet, amely immár a 92. volt neki a Forma-1-ben, ezzel átadta a múltnak Michael Schumacher néhány éve még megdönthetetlennek hitt rekordját. Hab a tortán, hogy lényegében már a 7. világbajnoki címet is biztosra veheti.

Leclerc 4., Gasly 5.

Több versenyző is igen jó futamot tudhat maga mögött. Közéjük tartozik Charles Leclerc, aki egy éve ilyenkor csak legyintett volna egy 4. helyre, ma azonban feltehetőleg ennek is nagyon tud örülni, hiszen a Ferrari igen gyenge idén. A monacóinak ez már a harmadik olyan eredménye 2020-ban, ami komoly teljesítménynek számít a tűzpiros autóval. A Ferrari hét futam óta nem ért el ilyen jó eredményt. Az 5. helyen befutó Pierre Gasly is elégedett lehet, bár neki a monzai győzelem a valaha volt legjobb eredménye. Az Alpha Tauri pilótája ráadásul ismét csúnyán megverte csapattársát, Danyiil Kvjatot, akinek nem kizárt, hogy kifelé áll a szekere a csapatból.

Räikkönen: a szerencsétlen vesztes

Amióta Kimi Räikkönen az Alfa Romeónál versenyez, alighanem a mai futamon mutathatta őt legtöbbször a kamera. Először az első körökben vétette észre magát, amikor tíz pozíciót javítva a 16.-ról a 6. helyre jött föl a lágy gumijainak köszönhetően. Ugyan az időjárás szárazra fordulásával viszonylag gyorsan visszaesett, de így is igen sokáig megvolt az esélye a pontszerzésre, amelyet azonban végül volt csapattársa, Sebastian Vettel elvett tőle azzal, hogy megelőzte. Így a 2007-es világbajnoknak be kellett érnie a 11. hellyel. Ez ugyan nem az idei legjobb eredménye, de versenyzés tekintetében talán most emlékeztetett leginkább régi önmagára.

NEGATÍVUMOK
Stroll ezt nagyon elrontotta…

Az előző futamot gyomorrontása miatt kihagyó Lance Stroll volt a mai verseny egyetlen kiesője. Ezzel értékes pontokat hullajtott a Racing Point kanadai pilótája, aki azonban mindezt magának köszönheti. Több komoly hibát is vétett, amely a pálya határainak betartására vonatkozott. Emiatt már az utolsó figyelmeztetésnek minősülő fekete-fehér zászlót is meglengették neki, végül azonban nem úszta meg az 5 másodperces időbüntetést. Emellett azonban kétszer is megpördült: először a rajt után közvetlenül, amikor Max Verstappennel akadt össze. A kanadai volt a ludas ebben az incidensben, mint ahogy második megforgásakor is. A mezőny végére csúszott vissza, végül pedig inkább föladta a futamot ahelyett, hogy értelmetlenül, céltalanul körözgetett volna a pályán. Ez finoman szólva nem az ő napja volt…

Albon maga alatt vágja a fát

Amíg a fiókcsapatnál Danyiil Kvjat marad el jelentősen Pierre Gaslytól, addig a Red Bullnál Alexander Albon mondhatja el ugyanezt magáról Max Verstappennel szemben. Persze az várható volt, hogy a thaiföldi a másodhegedűs szerepére lesz kárhoztatva első teljes Red Bull-os idényében, de arra, hogy amíg csapattársa rendre a dobogón végez, az ő esetében pedig már a pontszerzés is komoly eredménynek számít, valószínűleg senki sem számított. Nagyon rezeg a léc Albon alatt, ráadásul most már nem csak az Alpha Taurinál magára találó Pierre Gasly, hanem a jövő évi ülését lázasan kereső Sergio Pérez is veszélyt jelenthet a helyére, már amennyire lehet hinni a pletykáknak. Egy biztos, egyre kevésbé lehetnek elégedettek vele az italgyártósok…

Ez volt a Portugál Nagydíj értékelése. Egy hét múlva jön az Emilia-Romagnai Nagydíj, amelyet a legendás imolai pályán rendeznek meg. Annak a versenynek az értékelését is megírom itt a Sportudvaron.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply